5.500 Ουκρανοί εγκλωβίστηκαν στο Μπακχμούτ-Έκλεισε ο κύκλος του θανάτου

1535

Η μεγαλύτερη ανθρωποπαγίδα μετά την Μαριούπολη

Περίπου 5.500 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκλωβιστεί στο Μπακχμούτ της περιφέρειας του Ντόνετσκ, στο Ντονμπάς (το Ντονμπάς είναι μια γεωγραφική έκταση που περιλαμβάνει τις βιομηχανικές περιφέρειας Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «Νέα Ρωσία» από τους ρωσόφωνους κατοίκους που πλέον αποτελούν το 90% των κατοίκων της) από τα ρωσικά στρατεύματα.

Είναι ο μεγαλύτερος εγκλωβισμός ουκρανικών δυνάμεων από την μάχη της Μαριούπολης και δύσκολα θα επιβιώσουν οι Ουκρανοί αν δεν καταφέρουν να σπάσουν την πολιορκία.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε σήμερα το βράδυ ότι η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό γύρω από την πόλη Μπακχμούτ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

«Στον τομέα της Μπακχμούτ, η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη», είπε ο Ζελένσκι. «Ο εχθρός καταστρέφει αδιάκοπα οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των θέσεων μας για οχύρωση και άμυνα. Οι στρατιώτες μας που υπερασπίζονται την περιοχή γύρω από την Μπακχμούτ είναι αληθινοί ήρωες», συμπλήρωσε.

Δεν θα τελειώσει εύκολα η μάχη βέβαια: Οι Ρώσοι χρειάζεται να διαθέσουν περίπου 25.000 στρατεύματα στην μάχη και έχουν λίγο περισσότερα από τα μισά στις περιοχές των συγκρούσεων.

Η χθεσινή απομάκρυνση του Ουκρανοί διοικητή των δυνάμεων του Ντονμπάς, Εντουάρντ Μοσκαλιόφ είναι χαρακτηριστικό της πρόθεσης του Κιέβου να ρίξει αλλού τις ευθύνες γιατί το Κίεβο δεν κατάφερε να βοηθήσει το πολιορκημένο Μπακχμούτ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποχωρούν βιαστικά από τις στρατιωτικές τους θέσεις στα βορειοδυτικά της πόλης. Την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές της Wagner πήραν τον έλεγχο του χωριού Μπερκόβκα.

Τις τελευταίες ημέρες, επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους κατά μήκος του δρόμου Μπακχμούτ-Σλαβιάνσκ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαγκόντνοε και Ντούμποβο-Βασίλεφκα.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στην πόλη Μπαχμούτ από τη δυτική κατεύθυνση και να επιβραδύνουν την προέλασή τους από τα βόρεια, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν ένα φράγμα κοντά στο χωριό Χρόμοβο.

Όμως οι Ρώσοι κατάφεραν με αερομεταφορά να μετακινήσουν περίπου 500 άνδρες στην περιοχή που ήλπιζαν να αποκόψουν οι Ουκρανοί

Μόνο το Τσάσοφ Γιαρ, ελέγχετε ακόμα από τους Ουκρανούς.

Η μάχη δεν θα είναι εύκολη για τους Ρώσους, καθώς οι Ουκρανοί κάθε άλλο παρά έχουν καταρρεύσει.

Απλά αυτή την στιγμή δεν φαίνεται ότι μπορούν να διαφύγουν ή να ενισχυθούν από πουθενά.

Και μετά τι; Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ και βορειότερα το Ιζιούμ και η Λίμαν, αποτελούν τους βασικούς στόχους των Ρώσων, αλλά με τον ρυθμό που προχωρούν οι δυνάμεις της Μόσχας πριν από του… Αγίου Πνεύματος δεν θα φτάσουν καν στα προάστιά τους.

Σίγουρα οι πόλεις-έπαθλα για το Ντονμπάς, δεν θα πέσουν ούτε εύκολα και είναι άγνωστο αν θα προλάβουν οι Ρώσοι να διατηρήσουν την επιθετική ορμή τους πριν αφιχθούν τα δυτικά άρματα μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.

Aξίζει να διαβάσετε πάντως, το άρθρο του ομογενούς Ντέιβιντ Πατρικαράκου στο UnHerd (εδώ).

Αντιρωσικό, αλλά αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την «τρέλα» της σύγκρουσης στην συγκεκριμένη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας