1948 Μάρτιος-Απρίλιος: Η σφαγή των κρατουμένων στρατιωτών στη Μακρόνησο

2034
περιουσίας
Οι νεκροί ξεπερνούν τους εκατό – Επιχείρηση «Χαραυγή» του κυβερνητικού στρατού στη Ρούμελη, χωρίς επιτυχία

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

 Δεύτερη μέρα της σφαγής των κρατουμένων στρατιωτών στη Μακρόνησο. Αυτή τη φορά οι κρατούμενοι στρατιώτες δέχονται πυρά και από περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Στρατιωτικών οι νεκροί έφτασαν τους 17. Όμως μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για περισσότερους από 100. Πολλές από τις σορούς των νεκρών σκαπανέων τις φόρτωσαν σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τις έριξαν στη θάλασσα.

10 Διακήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό: «Στην επίθεση της αμερικανοκρατίας μια απάντηση χωρά. Ο ΔΣΕ και ο υπέροχος λαός μας να αντιμετωπίσουν από κοινού ενωμένοι και αποφασιστικοί, την ‘‘εκστρατεία του 1948’’».

27 O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Κ. Τσαλδάρης καταγγέλλει στον ΟΗΕ «παιδομάζωμα» από τον ΔΣΕ. Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση ότι τα παιδιά, με έγκριση των γονιών τους στάλθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες για να σωθούν από τον πόλεμο, την πείνα, τις αρρώστιες και τα στρατόπεδα της Φρειδερίκης.

Προσφυγόπουλα με τις δασκάλες τους στον παιδικό σταθμό του Τσιούργκο στην Ουγγαρία το 1950. Στη δεύτερη σειρά (με το άσπρο φόρεμα) η μητέρα του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Τα παιδιά στεγάζονταν στο παλιό μέγαρο του φεουδάρχη Φέστετιτς.

28 Στο Γράμμο φτάνει μετά από μια σκληρή πορεία και με απώλειες η φάλαγγα των αμάχων που είχε ξεκινήσει από τη Βράχα Ευρυτανίας στις 18.2.1948.

ΔΙΕΘΝΗ

7 Οι περονιστές κερδίζουν τις εκλογές στην Αργεντινή.

10 Αυτοκτονεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχοσλοβακίας Γιαν Μάζαρυκ.

Ο Γιάν Μάζαρυκ.

15 Απομάκρυνση των κομμουνιστών από τις βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες που «έχουν σχέση με τη δημόσια ασφάλεια».

17 Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι χώρες της Μπενελούξ (Bέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο)   συγκροτούν αμυντική συμμαχία  (προπομπός του ΝΑΤΟ).

20 Οι σοβιετικοί αντιπρόσωποι αποχωρούν από το Διασυμμαχικό συμβούλιο στο Βερολίνο.

31 Οι σοβιετικές δυνάμεις αρχίζουν ελέγχους στα στρατιωτικά τραίνα ΗΠΑ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας που ταξιδεύουν προς το Βερολίνο.

 «Η απόπειρα στάσεως εγένετο κατόπιν εντολής του ΚΚΕ»

« Οι κομμουνισταί εκτελούντες προφανώς εντολάς της ηγεσίας του Κ.Κ. επεχείρησαν προχθές να δημιουργήσουν ταραχάς εις την Μακρόνησον.

Κατά τα ληφθείσας μέχρι της χθεσινής εσπέρας πληροφορίας εκ του εις την νήσον μεταβάντος διοικητού της 11ης Δ)σεως του ΓΕΣ συνταγματάρχου Μπαϊρακτάρη, τα αιματηρά γεγονότα συνέβησαν ως ακολούθως: Ο διοικητής του στρατοπέδου καθ’ εκάστην Κυριακήν συνεκέντρωνε τους εις την νήσον κρατουμένους και κατά τάγματα τους ωδήγει εις την εκκλησίαν. Την 10 π.μ. της Κυριακής οι άνδρες του Α΄ Τάγματος συνεκεντρώθησαν πέριξ των καταλυμάτων των εν αναμονή της αφίξεως της φρουράς δια να οδηγηθούν εις την πλησίον κειμένην εκκλησίαν. Αιφνιδίως οι συγκεντρωθέντες επετέθησαν κατά της φρουράς, αποτελουμένης εξ’ ενός βαθμοφόρου και ολίγων στρατιωτών και επεχείρησαν να την Αφοπλίσουν. Οι άνδρες της φρουράς πριν ακόμη οι κομμουνισταί έλθουν εις επαφήν μετ’ αυτών ωπισθοχώρησαν και προτείναντες τα όπλα των τους συνέστησαν να ησυχάσουν διότι άλλως θα ήσαν αναγκασμένοι να κάμουν χρήσιν των όπλων. Παρά τας συστάσεις και τας εκκλήσεις του αξιωματικού οι κομμουνισταί υβρίζοντες τους αξιωματικούς και το κράτος επροχώρησαν έτι περισσότερον δια να πραγματοποιήσουν τας προθέσεις των.

Από το «Ρίζο της Δευτέρας» (6.10.1947) όταν, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Σοφούλη για την «άψογη μεταχείριση» των κρατουμένων στη Μακρόνησο, οι καταγγελίες για τους βασανισμούς δεν μπορούσαν να κρυφτούν.

Η φρουρά προς εκφοβισμόν επυροβόλησεν εις τον αέρα αλλ’ οι κοομμουνισταί όχι μόνον δεν υπεχώρησαν αλλ’ ώρμησαν εναντίον τους. Οι άνδρες τότε υπεχρεώθησαν να πυροβολήσουν κατά των επιτιθεμένων.

Εκ των ριφθέντων πυροβολισμών εφονεύθησαν 17 και ετραυματίσθησαν 61. Εκ του στρατού ετραυματίσθησαν 4 δια λιθοβολισμού.

Μακρόνησος: Κρατούμενοι χτίζουν αναχώματα γύρω από τις σκηνές.

Ταυτοχρόνως εσημάνθη συναγερμός και εζητήθησαν ενισχύσεις εκ Λαυρίου μήπως τυχόν επρόκειτο περί ευρυτέρας εξεγέρσεως των κομμουνιστών. Πριν όμως αι ζητηθείσαι ενισχύσεις φθάσουν εις την Μακρόνησον η τάξις είχε αποκατασταθεί και οι άνδρες του Τάγματος ενεκλείσθησαν εις τα καταλύματά των.

Τα γεγονότα ανεφέρθησαν τόσον εις το Υπουργείον Στρατιωτικών όσον και εις το Υπουργείον Ναυτικών το οποίον διέταξε περιπολικά να περιπλέουν την Μακρόνησον μήπως επιχειρηθή απόδρασις.

Εις την Μακρόνησον μετέβη επίσης ο κ. Μπαϊρακτάρης ο οποίος ενήργησε και σχετικάς ανακρίσεις.

« Η Καθημερινή» 2.3.1948.

« Μοναρχοφασιστικό έγκλημα στο Μακρονήσι»

« Την Κυριακή το πρωί η μοναρχοφασιστική φρουρά στο Μακρονήσι χτύπησε δολοφονικά τους κρατούμενους εκεί Δημοκρατικούς φαντάρους και αξιωματικούς.

Το αποτέλεσμα  ήταν να σκοτωθούν 17 και να τραυματιστούν 61 δημοκρατικοί φαντάροι.

Για να δικαιολογήσουν το ομαδικό αυτό έγκλημα οι μοναρχοφασιστικές αρχές είπαν ότι οι Δημ. Στρατιώτες έκαναν δήθεν στάση.

Καμμιά όμως δικαιολογία δεν μπορεί να σκεπάσει την θηριωδία των μοναρχοφασιστών δολοφόνων που με την καθοδήγηση των αμερικανών γκάγκστερς που βρίσκονται στην Ελλάδα, ξεπέρασαν και τους χιτλερικούς  εγκληματίες»

«Δελτίο Ειδήσεων» του ΔΣΕ 2.3.1948

« Οι αμερικάνοι καταχτητές εμπνευστές του εγκλήματος που έγινε στο Μακρονήσι»

« Σχετικά με τη σφαγή των κρατουμένων δημοκρατικών φαντάρων και αξιωματικών στο Μακρονήσι έγιναν γνωστές ορισμένες λεπτομέρειες που δεν αφήνουν ούτε την παραμικρή αμφιβολία πως το έγκλημα  αυτό οργανώθηκε κι’ εκτελέστηκε απ’ το μοναρχοφασιστικό υπουργείο των στρατιωτικών κατ’ εντολήν των αμερικανών.

Η δολοφονική επίθεση έγινε το πρωί της Κυριακής 29 Φλεβάρη την ώρα που οι στρατιώτες συνοδεύονταν στην εκκλησία.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και τραυματιών αποδείχνει πως πρόκειται για οργανωμένη δολοφονική επίθεση.

Το θέατρο του Γ΄ Τάγματος Σκαπανέων Μακρονήσου, λίγους μήνες μετά τη σφαγή ( Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας-ΑΣΚΙ/Αρχείο Ν. Μάργαρη).

Οι πληροφορίες για επίθεση των δημοκρατικών φαντάρων και τραυματισμό 4 ανδρών της φρουράς είναι εντελώς ψεύτικες γιατί οι κρατούμενοι δεν είχαν στη διάθεσή τους κανένα όπλο και όπως λένε οι πληροφορίες αμύνθηκαν μόνο με πέτρες ενάντια στη δολοφονική επίθεση.

Η στυγερή αυτή δολοφονική επίθεση που οργανώθηκε απ’ τους αμερικάνους καταχτητές και το μοναρχοφασιστικό υπουργείο των στρατιωτικών κρατεί σε αγανάχτηση τον ελληνικό λαό, που θρηνεί τα δολοφονημένα παιδιά του και ζητάει εκδίκηση.

Η δολοφονική αυτή επίθεση προκάλεσε τον αποτροπιασμό και στη δημοκρατική κοινή γνώμη του εξωτερικού.

Πρέπει να ειπωθεί πως οι αμερικάνοι καταχτητές με την πράξη τους αυτή ξεπέρασαν σε αγριότητα και τους προκατόχους τους χιτλερικούς και άγγλους καταχτητές στην Ελλάδα».

«Δελτίο Ειδήσεων» του ΔΣΕ 4.3.1948.

« Η διοικητική εξάρθρωσις» στην Πελοπόννησο

Απόσπασμα ανταπόκρισης του απεσταλμένου της εφημερίδας «Εμπρός» στην Πελοπόννησο Δ. Αβραμόπουλου:

« Οι συμμορίται σήμερον της Πελοποννήσου εργάζονται και δρουν σατανικώς. Δεν περιορίζονται μόνον εις τας λεηλασίας αλλά καταστρέφουν και κάθε κρατικήν υπηρεσίαν που θα τύχη εις τον εγκληματικόν των κατήφορον. Σιδηροδρομικοί σταθμοί, τηλεγραφεία, υποκαταστήματα τραπεζών και γενικώς πάσα έννοια κρατικής υποστάσεως ανατινάσσονται εις τον αέρα.

Εις τα χωρία που ελέγχουν έχουν εγκαταστήσει ιδικάς των αρχάς. Εις την Αλαγωνίαν φερ’ ειπείν, ενήργησαν προ ημερών «εκλογάς» και διώρισαν λαϊκές επιτροπές, δια την φορολογίαν και τον επισιτισμόν των κατοίκων.

Στελέχη του ΔΣΕ Πελοποννήσου δεύτερος από αριστερά ο Γιώργος Κονταλώνης.

Ο νομάρχης Αρκαδίας κ. Αντωνακέας μου είπε: «Η διοίκησις έχει εξαρθρωθεί εις τας περισσοτέρας περιοχάς. Καθημερινώς μου επιστρέφονται εκατοντάδες έγγραφα από διάφορα χωρία της υπαίθρου με το αιτιολογικόν: «Απαράδεκτον» ή «δεν υπάρχει πλέον κοινότης» ή «ο Πρόεδρος παρητήθη», κλπ. Εις την επαρχίαν Μεγαλοπόλεως, συνεχίζει ο κ. νομάρχης, μου επεστράφησαν όλα τα έγγραφα της Νομαρχίας από 70 κοινότητας. Δηλαδή από το σύνολον σχεδόν. Εις την επαρχίαν Κυνουρίας το ίδιο. Η τοπική κομμουνιστική επιτροπή δεν αλληλογραφεί, βλέπετε , με τας αρχάς του «φασιστικού» κράτους.

Η εκπαίδευσις επίσης, κατευθύνεται από τους καθοδηγητάς του Κονταλώνη (σ.σ. Γιώργος Κονταλώνης μόνιμος αξιωματικός του τακτικού στρατού, επιτελάρχης της 3ης Μεραρχίας  Πελοποννήσου του ΔΣΕ) και οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να μαθαίνουν τα παιδιά αντί Ελληνικά και πατριωτικά τραγούδια, ελασίτικα και σλαυικά θούρια.

Οι παπάδες ακόμη υποχρεούνται να κηρύσσουν εκάστην Κυριακήν το … κατά Μάρκον Ευαγγέλιον…».

« Εμπρός» 14.3.1948.

« Δέκα τέσσερεις εθνοφρουρίτες και εφτά στρατιώτες προσχώρησαν στο Δ.Σ.»

 Ρ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Τηλεγράφημα του Πρακτορείου «Ελεύθερη Ελλάδα» απ’ την περιοχή Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης αναφέρουν ότι 14 εθνοφρουρίτες και 7 στρατιώτες του μοναρχοφασιστικού στρατού προσχώρησαν στο ΔΣΕ. Οι 14 πρώην εθνοφρουρίτες και οι 7 στρατιώτες σε τηλεγράφημά που έστειλαν προς τον πρόεδρο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στρατηγό Μάρκο αναφέρουν.

Διαδηλώνουμε με ενθουσιασμό τη θέλησή μας να πολεμήσουμε στο πλευρό της Δημοκρατικής Κυβέρνησης και να δώσουμε κάθε θυσία για να ελευθερώσουμε την πατρίδα από τα νύχια του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού και το αιματηρό καθεστώς των μοναρχοφασιστών πραχτόρων του».

« Δελτίο Ειδήσεων» του ΔΣΕ 24.3.1948.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 

Ο τούρκος υπουργός    Εξωτερικών Σαντάκ στην Αθήνα.

Λήγουν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα οι μεγάλες επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ήπειρο και στην περιοχή Κρούσια-Κερδύλλια.

10 Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 22 χώρες  συνέρχεται στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη των Επιτροπών Βοήθειας στην δημοκρατική Ελλάδα.

16 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα Καλάβρυτα.

16Στη Ρούμελη αρχίζουν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού με βάση το σχέδιο «Χαραυγή». Θα ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία στις 3.5.1948.

Ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, επικεφαλής της επιχείρησης «Χαραυγή»

ΔΙΕΘΝΗ

1 Οι σοβιετικές δυνάμεις εγκαθιστούν σημεία ελέγχου σε όλους τους δρόμους που συνδέουν το Δυτικό Βερολίνο με τις  ζώνες που ελέγχουν ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία.

9 Σφαγή των αράβων κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Ντέιρ Γιασίν από εβραίους τρομοκράτες των οργανώσεων Ιργκούν και Στερν.

Τα θύματα της σφαγής στο Ντέιρ Γιασσίν.

14 Αρχίζουν στη Φραγκφούρτη οι συνομιλίες αμερικανών, βρετανών και γάλλων που κατέληξαν στην ενοποίηση των τριών ζωνών κατοχής στη Γερμανία.

15 Υπογράφεται στο Παρίσι η σύμβαση 16 χωρών για την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ.

 « Και 2ον τάγμα από την Μακρόνησον στας επιχειρήσεις»

 «Ανεκοινώθη αρμοδίως ότι μέχρι της 10 Απριλίου θα έχη σχηματισθή και 2ον τάγμα εκ χιλίων περίπου ανδρών εκ των ευρισκομένων εις την Μακρόνησον στρατιωτών.

To 2ον τάγμα θα αποσταλή εις Πάτρας δια στρατιωτικήν εκπαίδευσιν, μετά το πέρας της οποίας θα χρησιμοποιηθή δια τον εναντίον των  συμμοριτών αγώνα.

Φωτογραφία με «ανανήψαντες» Μακρονησιώτες, με τη λεζάντα της, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της εποχής

Το πρώτον συγκροτηθέν τάγμα εκπαιδευθέν έχει λάβει εις πολλά εναντίον των συμμοριτών συμπλοκάς μέρος,  εις την περιοχήν της Πελοποννήσου, και διεκρίθη».

«Η Βραδυνή» 3.4.1948.

« Χωρίς οίκτον και έλεος»

Στις 6 Απριλίου 1948 ο υποστράτηγος Αλέξανδρος Τσιγγούνης ανέλαβε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Πελοποννήσου και απηύθηνε  «προειδοποποίησιν δια τους συμμορίτας, αντίτυπα δε ταύτης διενεμήθησαν καταλλήλως ώστε να περιέλθουν ασφαλώς εις χείρας των»:

«ΣΥΜΜΟΡΙΤΑΙ

Ήλθε ο καιρός που θα πληρώσετε.

Η πληρωμή θα είναι βαρειά και σκληρά.

Αρκετά γυρίσατε εν αμαρτίαις ανά τα φαράγγια, τους δρυμούς και τα δάση της Μεγάλης Πατρίδος μας.

Θα πληρώσετε και θα πληρώσετε όπως αξίζει. Έπρεπε να το έχετε καταλάβει προ πολλού, όπως το κατάλαβαν πολλοί και παρουσιάσθηκαν και είναι τώρα ελεύθεροι μεταξύ μας και μας  είπον την ψωραλέαν ζωήν που κάνετε. Το ότι δεν σας αφήνουν οι ψευτο-καπετανέοι σας να παρουσιασθήτε είναι ψέμα.

Κομμένα κεφάλια ανταρτών και υπόπτων για συνεργασία μαζί τους, θυμάτων των παρακρατικών συμμοριών.

Οι ψευτοκαπετανέοι σας αντίθετα σας τυλίγουν στο αίμα γιατί αυτό εναιι το συμφέρον τους, γιατί γι’ αυτούς δεν υπάρχει έλεος (…)

Γράφτετο καλά στο μυαλό σας.

Οι φοβέρες των ψευτοκαπετανέων σας ούτε έπιασαν ούτε θα πιάσουν.

Δια πυρός και σιδήρου θα περάσω στο κτύπημά μου και στην αντεκδίκηση παντός κακού που μέχρι τούδε έχετε διαπράξει.

Όλα τα έχω γράψει και όλα θα πληρωθούν κατά γράμμα. Η εκδίκησίς μου θα είναι μεγάλη και πλήρης γιατί έτσι αξίζει.

Χαίρομαι πολύ γιατί τον τελευταίον αυτόν καιρόν μαζευτήκατε αρκετοί στο κλαρί και έτσι το ξεκαθάρισμα θα είναι πλήρες.

ΣΥΜΜΟΡΙΤΑΙ,

Ουαί και αλλοίμονόν σας! Κάθε σπίτι που εκάψατε και κάθε Έλληνα που εδολοφονήσατε θα το πληρώσετε με δεκάδες παρόμοια. Εντός ολίγου θα το ιδήτε.

Σας το προλέγω γιατί έχω την δύναμιν της μεγάλης Πατρίδος μας γιατί έχω την δύναμιν της μεγάλης Πατρίδος μας και των μεγάλων μας συμμάχων Αμερικανών και Άγγλων.

Οψόμεθα».

Από την έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», σ. 115, 2017.

« Ξεσπάνε όλη τους τη λύσσα στον αθώο πληθυσμό»

Από το «Δελτίο ωμοτήτων» ( 11.4.1948) που εξέδιδε το Αρχηγείο Πελοποννήσου του ΔΣΕ:

« Οι εγκληματιές παραδόσεις του Κατσαρέα συνεχίζονται και σήμερα σ’ όλη την Πελοπόννησο. Οι συμμορίες του Μπρατίστα, του Καμαρινέα, του Παυλάκου, θορυβημένες από τα γερά χτυπήματα του Δ.Σ. στην Πελοπόννησο ξεσπάνε όλη τους τη λύσσα στον αθώο πληθυσμό. Μαζί με τους δολοφόνους συνεργάτες τους της χωροφυλακής πιάνουν κακοποιούν σκοτώνουν εκατοντάδες χωρικούς χωρίς να σεβαστούν ούτε τους 70χρονους γέρους και τα μωρά παιδιά . Η συμμορία του Μπρατίστα στις 20 του Φλεβάρη συνέλαβε και εξετέλεσε στη Μακρανάδα Μολάων της Λακωνίας το Γιώργη  Μπόκο  και τη χήρα του Γιάννη Αλεξανδρή. Στις 21 του Φλεβάρη σκότωσαν τους Ηλία Κοντή, Μιχάλη Μοίρα και Βενετία Κοκκόρη, κατοίκους των Νειάτων Λακωνίας. Η ίδια συμμορία άρπαξε πολλά κοπάδια γιδοπρόβατα από το χωριό Άγιο Δημήτριο Ταράκα…».

Από την έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», σ. 118, 2017.

Ο Γιάννης Παυλάκος, συνεργάτης των γερμανών στην κατοχή, αρχηγός παρακρατικής συμμορίας στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Aθώωση δοσιλόγων

« Το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων  αθώωσε πανηγυρικά το δοσίλογο Τσατσαρώνη που πέρσι είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο για καταδόσεις Ελλήνων πατριωτών στους Γερμανούς, μέσα στους οποίους και ο αλησμόνητος σύντροφός μας Ρούλης Αντωνιάδης. Η άμεση συνεργάτρια του Τσατσαρώνη που δικάστηκε πέρσι έχει καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια φυλακή. Πέρσι φυσικά. Γιατί από πέρσι ως φέτος έχουν συμβεί τόσα πολλά ώστε πια τίποτα να μην είναι εκπληκτικό».

«Η Μάχη» 12.4.1948.

«Πρωτοφανή γεγονότα διεδραματίσθησαν χθες εις την Σπάρτην»

ΑΘΗΝΑΙ, 14 (Του ανταποκριτού μας).- Τηλεγράφημα εκ Σπάρτης μεταδίδει ότι χθες αυτοκίνητον του οποίου επέβαινεν ο μοίραρχος Παναγιωτόπουλος προσέκρουσεν επί νάρκης και ανετινάχθη φονευθέντος του μοιράρχου. Οι συνοδεύοντες αυτόν χωροφύλακες επέστρεψαν κατόπιν τούτου εις Σπάρτην και μεταβάντες εις τας φυλακάς, όπου εκρατούντο διάφοροι κομμουνισταί, ήρχισαν πυροβολούντες κατ’ αυτών και εφόνευσαν είκοσι πέντε ως αντίποινα.

Ο διοικητής της Χωροφυλακής Σπάρτης Φίτσιος σπεύσας να συγκρατήση τους χωροφύλακας του εφονεύθη  υπ’ αυτών.

Νεώτεραι πληροφορίαι διηυκρίνισαν ότι ο μοίραρχος Παναγιωτόπουλος, διοικητής του 20ου λόχου μηχανοκινήτου τάγματος Χωροφυλακής εδρεύοντος  εν Σπάρτη, μετέβαινεν ως επί κεφαλής φάλαγγος εκ Τριπόλεως εις Σπάρτην επιβαίνων αυτοκινήτου τριών τόννων, ως δε διεπιστώθη αργότερον δεν εφονεύθη εκ της εκρήξεως της νάρκης, αλλ’ ετραυματίσθη σοβαρώς. Η φάλαγξ εσυνέχισε κατόπιν τούτου την πορείαν της αλλ’ οι συνοδοί της χωροφύλακες είχον καταστή έξαλλοι εκ της δολοφονικής αυτής ενεργείας των συμμοριτών. Έτσι όταν το απόγευμα αφίχθησαν εις Σπάρτην και μετέβησαν εις τον λόχον των, ήρπασαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα και επετέθησαν κατά των φυλακών, όπου εκρατούντο αρκετοί κομμουνισταί , εξουδετέρωσαν την αντίστασιν της φρουράς και εισελθόντες εις αυτάς εφόνευσαν είκοσι πέντε ή είκοσιν έξ κομμουνιστάς.

Ο διοικητής Χωροφυλακής ταγματάρχης Φίτσιος επεμβάς να συγκρατήση τους εκμανέντας χωροφύλακας εφονεύθη παρ’ αυτών.

Επίσης ετραυματίσθη ελαφρώς ο υποδιοικητής του λόχου υπομοίραρχος Αθανασόπουλος όστις είχεν επέμβει δια τον ίδιον λόγον».

«Μακεδονία»  15.4.1948.

«Ομαδική παράκρουση»

Στην Ελλάδα του Εμφυλίου Πολέμου ανθούσε η φιλολογία περί θαυμάτων σαν αναγκαίο «φάρμακο» στον πανικό των πολλών και αμαθών μπροστά στ όσα τρομακτικά συνέβαιναν. Κι από κοντά οι οραματιστές και οι οραματίστριες  που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια ακόμη και μέσα μέσα στα ανάκτορα και  δίπλα σε κορυφαίους της πολιτικής ζωής. Όσο για τον απλό λαό αυτός δίπλα στις οραματίστριες, «έβλεπε» με τη βοήθεια του τύπου εικόνες αγίων σε τζάμια καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, συνήθως τις παραμονές κρίσιμων μαχών, τις οποίες ακολουθούσαν οι αφηγήσεις για την εμφάνιση της Παναγίας που οδήγησε το Στρατό στη νίκη κατά των ανταρτών. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Καθημερινής», στις 18.4.1948:

Το «ιδιαίτερον ενδιαφέρον» της Φρειδερίκης για το «θαύμα του Αγίου Γερασίμου» και την «ρασοφορεμένη παιδίσκη κόρη συμβολαιογράφου της Κορίνθου». Από το «Εμπρός» ( 12.10.1948).

« Χιλιάδες κόσμου συνέρρεον χθες προς των υαλοπινάκων πολλών οικιών και καταστημάτων της πόλεως, όπου προσεπάθουν  να ίδουν  εικόνας αγίων, αι οποίαι, με ολίγην φαντασίαν, εσχηματίζοντο ιριδίζουσαι εις ωρισμένα τζάμια κακής προφανώς κατασκευής. Μερικοί θρησκόληπτοι εσταυροποκοπούντο με ευλάβειαν προ των υποτιθεμένων εικόνων, ενώ άλλοι προσεπάθουν εις μάτην να ανακαλύψουν τους αγίους εις τα τζάμια. Η κατάστασις της ομαδικής αυτής παρακρούσεως όσον αφορά την εμφάνιση αγιογραφιών εις τα τζάμια, αποδοδομένων εις «θαύματα» παρεκώλυε χθες όλην την ημέραν την συγκοινωνίαν εις πλείστα σημεία της πρωτευούσης…».

«Το  9ΟΝ Πανελλαδικόν Πανεργατικόν Συνέδριον»

« Χωρίς πρόσφατα να εκλεγούν οι εκλεκτοί των εργατοϋπαλλήλων ωργανώθηκε ερήμην των εργαζομένων και εν σπουδή το « 9ΟΝ Πανελλαδικόν Πανεργατικόν Συνέδριον». Οι οργανωτές του ήσαν οι γνωστοί «ηγέτες» εργατοπατέρες κατ’ επάγγελμα διωρισμένοι ΓΣΕΕ, χωρισμένοι σε διάφορες φατρίες.

Ο κρατικός παρεμβατισμός φαινόμενο ελλείψεως ελευθέρου Συνδικαλισμού, υπήρξε μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Τα διάφορα πολιτικά κόμματα δεν παρέλειψαν κανένα μέσο επηρεασμού που να μην το έβαλαν σε εφαρμογή.

Νόμοι καταργούνται και νόμοι ψηφίζονται εν «μια νυκτί και μόνη» προκειμένου να διατηρήσουν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος τους δικούς τους ανθρώπους, τα όργανα των εργοδοτών και τους άσπονδους αποδοπομπαίους «φίλους» των εργαζομένων.

Οι οργανωτές «ηγέτες» κάποτε, προ δεκαετηρίδων είχαν εργασθεί και αποζήσει από το μεροκάματο ή το μισθό τους.

Χρόνια όμως τώρα είναι παράσιτα των εργατών, παράσιτα των διαφόρων κομμάτων που σαν σαλτιμπάγκοι πηδούν από το ένα στο άλλο, παράσιτα του Υπουργείου εργασίας, παράσιτα βιομηχάνων. Έχουν καταβροχθίσει το καταπέτασμα.

Το Συνέδριο κράτησε περισσότερο από 15 μέρες. Κανένα από τα προβλήματα που ενδιαφέρουν την εργατική τάξη δεν συνεζήτησε. Ούτε διετύπωσε τις οικονομικές και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Για τις αμαρτωλές Συλλογικές Συμβάσεις- τη διατίμηση του μόχθου της δουλειάς- καμμία νύξι.

Όλες τις μέρες τις ξόδεψε σε αξιοδάκρυτες χυδαιότητες αλληλοαποκαλύψεις και αντεγκλήσεις.

Δεν υπάρχει βρισιά που να μην ακούστηκε στο «εργατικό» αυτό συνέδριο. Δεν υπάρχει κατηγορία που να μη διασταυρώθηκε. Δεν υπάρχει ατιμωτική πράξη που να μην αποδόθηκε στον ένα ή στον άλλο «ηγέτη»…».

«Γκαζιέρης» (μονόφυλλη εφημεριδούλα του Συλλόγου Υπαλλήλων του Φωταερίου Αθηνών που πρωτοεκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1947) 22.4.1948. Από το βιβλίο του Ορέστη Χατζηβασιλείου  «Συνδικαλισμός και Κοινωνική Αντίδραση (1947-1987)» σ. 20-21, εκδόσεις Οδυσσέας.

Αύριο: H δολοφονία του υπουργού Δικαιοσύνης Χρήστου Λαδά-Hυπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ.

*Οι απόψεις του κειμένου δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τις θέσεις της Iskra

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας