1947 Μάιος-Ιούνιος: Συνάντηση Ζαχαριάδη, Στάλιν, Μολότωφ, Ζντάνωφ.-Το σχέδιο Μάρσαλ

1379
περιουσίας

ΜΑΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας διορίζει ακροδεξιούς συνδικαλιστές στην διοίκηση της ΓΣΕΕ.

9 Αυτοκτονεί στους Φούρνους Ικαρίας όπου είχε εξοριστεί ο  στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής.

Ο Ευριπίδης Μπακιρτζής στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων, το Μάιο του 1944.

12 Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στη Ρούμελη

13 Ο Νίκος Ζαχαριάδης στη Μόσχα. Συναντάται με την ηγεσία του ΚΚΣΕ  (Στάλιν, Μολότωφ και Ζντάνωφ). Παραδίδει υπόμνημα στο οποίο εκθέτει τις προοπτικές του ένοπλου αγώνα. Θετική ανταπόκριση από τους σοβιετικούς.

20 Πεθαίνει στην Αθήνα από ανακοπή καρδιάς ο Γιώργης Σιάντος.

22 Ο Τρούμαν υπογράφει το νόμο για τη βοήθεια στην κυβέρνηση των Αθηνών που ψήφισε το Κογκρέσο στις  9 Μαίου.

23  Η Επιτροπή Ερεύνης του ΟΗΕ ολοκληρώνει τις εργασίες της. Η πλειοψηφία επιρρίπτει ευθύνες στη Γιουγκοσλαβία. Ξεχωριστό πόρισμα καταθέτουν οι εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ και της Πολωνίας. Ο γάλλος εκπρόσωπος απέχει από την ψηφοφορία.

26 To B΄ Τάγμα Σκαπανέων μεταφέρεται από το Πόρτο Ράφτη στη Μακρόνησο. Η μηχανή του τρόμου αρχίζει να λειτουργεί στο «νησί του Διαβόλου».

ΔΙΕΘΝΗ

4 Ο Γάλλος πρόεδρος Βενσάν Oριόλ απολύει τους κομμουνιστές υπουργούς.

15 Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία ενοποιούν τις ζώνες κατοχής τους στη Γερμανία.

30 Στην Ουγγαρία παραιτείται ο πρωθυπουργός Νάγκυ και καταφεύγει στην Ελβετία. Νέα κυβέρνηση υπό τον Ντινύες οδηγεί σε εκλογές που δίνουν την πλειοψηφία στους κομμουνιστές.

Ο ηγέτης των ούγγρων κομμουνιστών Ματίας Ράκοσι.

31 Νέα κυβέρνηση του χριστιανοδημοκράτη Ντε Γκάσπερι στην Ιταλία, χωρίς αυτή τη φορά τη συμμετοχή κομμουνιστών και των συνεργαζόμενων μ’ αυτούς σοσιαλιστών του Π. Νέννι.

 « Κράτος Δικαίου»

Από άρθρο του Αλέξανδρου Σβώλου στη «Μάχη» εβδομαδιαία εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΛΔ:

«Υποκρισία ή σαρκασμός; Είναι και τα δύο όταν ομιλεί η Κυβέρνηση για «Κράτος Δικαίου». Ο κ. υπουργός των Εσωτερικών (σ.σ. ο Γεώργιος Παπανδρέου), επιστήμων, τρόφιμος άλλοτε της Δημοκρατίας, πριν γίνη σοσιαλιστής της μοναρχίας, δε μπορεί να ισχυρισθή ότι αγνοεί τι θα πη «Κράτος Δικαίου» τι εννοούν μ’ αυτό σ’ όλον τον πολιτισμένο κόσμο και προ πάντων τι εννοούν στην Αμερική.

Ο Αλέξανδρος Σβώλος ( στο κέντρο της φωτογραφίας ανάμεσα στο Γιώργη Σιάντο και τον μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ και άλλα μέλη της ΠΕΕΑ) σοσιαλιστής ηγέτης, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας των ημερών της απελευθέρωσης και δεύτερος πρόεδρος της ΠΕΕΑ.

Κράτος Δικαίου θα πη κράτος αυστηρού περιορισμού των οργάνων του κράτους εγγυήσεων υπέρ των ατόμων, υπέρ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των, υπέρ της ασφάλειας των. Ποιά κρατικά όργανα απολαύοντα της εμπιστοσύνης της Κυβερνήσεως και του καθεστώτος, αισθάνονται σήμερα περιορισμούς και ποια ασφαλίζουν στην Ελλάδα εγγυήσεις για τους πολίτες; Ποιά Διοίκηση, ποιά Αστυνομία, ποιοι Εισαγγελείς;

Κράτος Δικαίου και «έκτακτα μέτρα» δεν συμβιβάζονται…

Εκατοντάδες πολλές ανθρώπων εκσφενδονίζονται ένα πρωί στους τόπους της εξορίας. Κατηγορία; Καμιά. Υποψία; Κι αυτή αδιατύπωτη. Απλώς… είναι «αναρχικοί» (…) Αυτό που έγινε και αυτό που γίνεται είναι απλούστατα έκφραση του χειρότερου τύπου αστυνομικού κράτους, του κράτους που ανακηρύττει ανώτατο όργανο την αστυνομία και κυρίαρχη γραμμή την αυθαιρεσία της Διοικήσεως…».

«Μάχη» 5.5.1947

Ο Πέτρος Κόκκαλης για τις τελευταίες ώρες του Γιώργη Σιάντου

Ο Γιώργης Σιάντος πέθανε στο σπίτι του καθηγητή Ιατρικής Πέτρου Κόκκαλη, μέλους της « κυβέρνησης των βουνών» στην διάρκεια της Αντίστασης και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στον Εμφύλιο. Την επιδείνωση της κατάστασης του «Γέρου» της Αντίστασης κατέγραψε ημερολογιακά ο Κόκκαλης με τη σημείωση «Ο θάνατος του Γέρου-Ένα ταξίδι ύστερα από τον 2ο μεγάλο πόλεμο-Μάιος 1947-Χρονολογικές σημειώσεις»:

« 19 Μαίου ( Δευτέρα)

Ο Γέρος ξύπνησε άκεφος. Δε θέλησε να σηκωθεί απ’ το κρεββάτι. Πέρασε άσχημη νύχτα. Αναγκάσθηκε να πάρει 2 φορές τρινιτρίνη (που πάντα τον ανακούφιζε για λίγο) Κουβεντιάζαμε για το ταξίδι στο Παρίσι κ.λ.- να το κάνουμε μαζί. Ο Γέρος ήθελε να φύγει  (μετά την περιπέτεια της Θεσσαλονίκης είχε κάποια πίκρα και ένοιωθε πως έπρεπε να διαλέξει άλλο δρόμο). (σ.σ. Ο Σιάντος είχε πάει στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ανέβει στο βουνό ύστερα από κάλεσμα του Ζαχαριάδη, αλλά τον παρακολουθούσε η Ασφάλεια και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα). Γίνηκαν καινούργιες ενέργειες να πάρει τη θεώρηση. Ο Τσαλδάρης γι’ αυτή τη δουλειά όρισε συνάντηση  για αύριο (20 Μαίου στις 6 μ.μ.) με τον Κύρκο.

Επειδή δεν παρουσιάζει καλλιτέρευση- αλλά αντίθετα φαινόταν καθαρά πως η κατάσταση βάραινε- έγινε το βράδυ συμβούλιο με τον Γούττα-Πολυμερόπουλο.- Ύστερα ήρθε και ο Παρτσαλίδης με την Αύρα (…).

Η δραματική νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Ο Γέρος που όλη την ημέρα ήταν δύσθυμος και δεν σηκώθηκε καθόλου είχε την προαίσθηση πως το βράδυ θα δυνάμωνε πάλι αυτό το σφίξιμο πίσω στο στέρνο.

Έτσι και έγινε. Λίγη ώρα μετά που φύγανε ο Παρτσαλίδης με την Αύρα και αφού έφαγε λίγες κουταλιές φιδέ άρχισε πάλι ο πόνος να δυναμώνει. Στις 11.30 μ.μ.  είχε κιόλας πάρει 2 τρινιτρίνες με παροδική ανακούφιση.

Στις 12 ήρθε κι ο Πολυμερόπουλος.

Στις 12.45   επειδή το  1cm δεν έφερε καμιά ανακούφιση γίνεται 11/2cm πάλι mf.

Ο πόνος όμως συνεχίζεται. Η πίεση για πρώτη φορά κατεβαίνει στα 11. Έρχεται ο Παρτσαλίδης κατά τις 31/2    τη νύχτα (…). Ο σφυγμός που όλες αυτές τις ημέρες ήταν πάντα βραδύς (γύρω στα 55-60) ανέβηκε στους  100-110.

Γιώργης Σιάντος

Κατά τις 5 το πρωί ησύχασε λίγο.

Μετά από 11/2 -2 ώρες άρχισε πάλι ανησυχία- έμετος.

Τρίτη 20 Μαίου. Το πρωί στις 71/2 η κατάσταση του Γέρου ήταν πια για μένα απελπιστική.- Ήρθε ο Πολυμερόπουλος κατά τις 81/2 και πήρε ΗΚΔ. Αποφασίσαμε να καλούσαμε το πρωί ευρύτερο συμβούλιο όμως στις 91/2 άρχισε η επιθανάτια κρίση και στις 11 πάνω-κάτω ξεψύχησε στην αγκαλιά της Βαγγελιώς (σ.σ της γυναίκας του), του Μήτσου (σ.σ.Παρτσαλίδη) και του Νίκου Μπλουμπίδη (σ.σ. ο Κόκκαλης εννοεί τον Ν. Πλουμπίδη).

Το ΗΚΔ που πάρθηκε ύστερα από την αγωνιώδη αυτή νύχτα έδειχνε Βαριές αλλοιώσεις ( bloc de bronche- Wilsin κ.λ.).

Λίγη ώρα πριν πεθάνει ο γέρος, όταν συνήλθε για μια στιγμή από μια λιποθυμική κατάσταση, είπε πως «μου φάνηκε σαν να ήμουνα ψηλά στα βουνά».

Κατίνα Τέντα-Λατίφη «Πέτρος Σ. Κόκκαλης- Βιωματική Βιογραφία» ,σ. 359, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 2011.

Ο «Ριζοσπάστης» (22.5.1947) για την κηδεία του Γιώργη Σιάντου: «Το φέρετρο το σήκωσε ο λαός».

«Ένα τέλος μια αρχή»

«Η υπογραφή την οποίαν ο πρόεδρος Τρούμαν έθεσε προχθές εις το Μισσούρι κάτω από τον νόμον του κογκρέσου περί οικονομικής ενισχύσεως της Ελλάδος, τερματίζει μίαν περίοδον θανασίμου δια τον Ελληνικόν λαόν αγωνίας- και ανοιγει μίαν άλλην, εποχήν δημιουργικών δυνατοτήτων και ελπίδων.

Η αγωνία ήτο μεγάλη. Διότι ενώ είχε γίνει προ πολλού φανερόν, με οδυνηράς αποδείξεις, ότι η Ελλάς εξελέγη ως στόχος λυσσώδους επιθέσεως του διεθνούς κομμουνισμού, από το άλλο μέρος δεν υπήρχε καμμία θετική ενίσχυσις, είτε υλική, είτε ηθική (…).

Ούτε πυξίς-ούτε άστρον εις τον ουρανόν.

Τότε ήλθεν ο Τρούμαν.

Η επέμβασίς του είναι επιβράβευσις της ΗΡΩΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ του Ελληνισμού έναντι της τρίτης από του Οκτωβρίου του ’40 μεγάλης εχθρικής εισβολής. Χωρίς την ηρωικήν αυτήν άμυναν, η Ελλάς-αν είχε αίφνης εμπιστευθή εις την πολιτικήν συνθηκολογήσεως του «κέντρου» θα ευρίσκετο τώρα προ πολλού εις την κοιλίαν του ερυθρού θηρίου…».

« Εμπρός» 24.5.1947.

«Υπεγράφη εις Γενεύην χθες η τελική έκθεσις της Επιτροπής Ερεύνης»

« Η Επιτροπή Ερεύνης ετερμάτισε εχθές εις την Γενεύην έπειτα από 4 μηνών ερεύνας και συζητήσεις, το έργον της και υπέγραψε δια των 11 ηγετών των αντιπροσωπειών της την μακράν έκθεσίν της. Δι’ αυτής η Επιτροπή κατά πλειοψηφίαν θεωρεί ότι ενισχύσεις συμμοριών αποτελούν απειλήν κατά της ειρήνης και επιρρίπτει την ευθύνην ενισχύσεως του εις Ελλάδα συμμοριακού αγώνος κυρίως εις την Γιουγκοσλαβίαν.

Εις τας συστάσεις της η Επιτροπή αναφέρει ότι:

1)Το ζήτημα της αμνηστίας δέον να αφεθή εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.

2) Συνιστά διαπραγματεύσεις μεταξύ των 4 βαλκανικών χωρών δια την λύσιν των διαφορών των.

3) Προτείνει την αποστολήν Επιτροπής ή Επιτρόπου του Συμβουλίου Ασφαλείας δια την παρακολούθησιν των συνοριακών επεισοδίων δια χρονικήν περίοδον τουλάχιστον δύο ετών…»

«Εμπρός», 24.5.1947.

«Διέλυσε τις ελπίδες που ο ελληνικός λαός θέλησε να στηρίξει στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ»

Απόσπασμα απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύθηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 12 Ιουνίου 1947.

« Η ωμή και απροκάλυπτη βορειοαμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με το σύνθημα ότι κομμουνιστικές κυβερνήσεις αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής- είναι γνωστό πως κομμουνιστική χαρακτηρίζεται κάθε κυβέρνηση που αντιστέκεται στα υποδουλωτικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού- διέλυσε τις ελπίδες που ο ελληνικός λαός θέλησε να στηρίξει στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ και σημείωσε επικίνδυνη επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης της Ελλάδας. Ο μοναρχοφασισμός που κατέρρεε πήρε κουράγιο και κάτω από τις ευλογίες του νέου σωτήρα του πραγματοποιεί αχαλίνωτος καινούργια εξόρμηση κατά του ελληνικού λαού…».

 Ετοιμάζεται ο ραδιοσταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα»

Ραδιοτηλεγράφημα του Γιάννη Ιωαννίδη που στάλθηκε στις 27 Μαίου 1947 στον αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη με το οποίο τον ενημερώνει ότι θα αρχίσουν οι εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα»:

« Αριθμός 53 Μάρκον. Πιστεύουμε ότι σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση ν’ αρχίσουμε ραδιοφωνικές εκπομπές. Στην αρχή πιθανό δύο εκπομπές την ημέρα. Ο σταθμός θα μιλά εξ ονόματος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος. Γι’ αυτό πρέπει κάθε μέρα να μας στέλνεις σύντομα όλα τα σπουδαιότερα γεγονότα και όλα τα ανακοινωθέντα του Γενικού. Παρακαλούμε οργάνωσε αμέσως τη δουλειά αυτή. Μήκη κύματος και ώρες εκπομπών θα στείλουμε γρήγορα. Το τηλεγράφημα αυτό να μη διαβαστεί από άλλον. Διονύσης».

ΑΣΚΙ, Αρχείο KKE, κ. 147, Φ 7/34/51. Από το βιβλίο της Βάσως Ψιμούλη « ‘‘ Ελεύθερη Ελλάδα’’, ‘‘ Η Φωνή της Αλήθειας’’» – Ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ 1947-1968», σ. 12, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας- Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2006.

«Μια αλληλοεξοντωτική ζούγκλα»

« 30 Μάη. Αθήνα

Η δημόσια ζωή μας είναι μια αλληλοεξοντωτική ζούγκλα: με το δόλο, με τη συκοφαντία, με τη δειλία, με την αδιαντροπιά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σα να μασάς ομίχλη».

Γιώργος Σεφέρης «Μέρες Ε΄ 1 Γενάρη 1945- 19 Απρίλη 1951» σ. 100, εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1986.

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

 To ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε απόφασή του κάνει λόγο για «ωμή και απροκάλυπτη αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα».

9-10 Συλλήψεις 2.613 στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην  Αθήνα και τον Πειραιά. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυττάλεια και από εκεί στην Ικαρία.

16 Η ΚΕ του ΕΑΜ καλεί τα κόμματα που  πιστεύουν στη Δημοκρατία «να συμβάλουν έστω και την τελευταία ώρα στη συνεννόηση και τη συμφιλίωση».

20 Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ καταγγέλλει της αγγλικές δυνάμεις  κατοχής και τους αμερικανούς ότι καθοδηγούν τον Εμφύλιο Πόλεμο.

25 Προσφυγή της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά των βορείων γειτόνων. Στο Συμβούλιο κατατίθεται υπόμνημα και του ΕΑΜ.

27 Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης μιλάει στο συνέδριο του Γαλλικού  ΚΚ και προαναγγέλλει τη δημιουργία «μιας λεύτερης και δημοκρατικής Ελλάδας, με τη δική της κυβέρνηση και τη δική της υπόσταση».

Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης.

28-30 Συγκρούσεις τμημάτων του ΔΣΕ με παρακρατικούς και χωροφύλακες στον Ψηλορείτη.

ΔΙΕΘΝΗ

5 Eξαγγέλεται το σχέδιο Μάρσαλ.

Ο Τζορτζ Μάρσαλ στην Ελλάδα μαζί με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Πίσω τους ο νεαρός τότε υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

6 Σύλληψη του βούλγαρου αγροτιστή και ηγέτη του αντικομμουνιστικού μετώπου Πετκώφ, ο οποίος το Σεπτέμβριο θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα εκτελεστεί.

27 Στο Παρίσι συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΣΣΔ ( Μολότωφ), της Μεγάλης Βρετανίας (Μπέβιν) και της Γαλλίας ( Μπιντώ) και συζητούν το  σχέδιο  Μάρσαλ το οποίο λίγες μέρες μετά θα απορριφθεί από τους σοβιετικούς.

«Καθήκον τιμής»

 « Δ.Σ.Ε.

αρχηγείο Γιαννίνων

Προς την αυτοάμυναν Πληκατιού

Συναγωνιστές

Το αρχηγείο Γιαννίνων με το έγγραφο αυτό έρχεται να εκπληρώσει ένα καθήκον τιμής, προς τον ηρωικό μαχητή και χωριανό σας Κολεγιάννη Θωμά (Καραλή), την οικογένεια του και ολόκληρο το λαό του Πληκατιού. Ο τιμημένος συναγωνιστής Κολεγιάννης Θωμάς έπεσε ηρωικά μαχόμενος για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του λαού μας στη μάχη της Βοβούσας στις 2 Γενάρη 1946.

Ο συναγωνιστής Κολεγιάννης Θ. υπήρξε ένας ήρωας που με τη μεγάλη του θυσία, τίμησε την οικογένειά του, ολόκληρο το χωριό και την περιφέρειά του. Ο χαμός του άφησε ένα κενό στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού, που οι συναγωνιστές του Πληκατιού και όλοι οι συναγωνιστές του αρχηγείου μας, ορκίσθηκαν να τον αναπληρώσουν και να εκδικηθούν τον τιμημένο θάνατό του. Ακόμα οι συναγωνιστές του αρχηγείου μας θεωρούν την οικογένειά του σαν δική τους οικογένεια και ορκίζονται να την προστατεύσουν .

Γι’ αυτό τώρα που ο αγώνας συνεχίζεται, έχουν την αξίωση, το αρχηγείο και όλοι οι συνγωνιστές αντάρτες, η αυτοάμυνα του Πληκατιού, οι συναγωνιστές και όλος ο λαός να παρασταθούν στην απαρφανισμένη οικογένειά του Κολεγιάννη, να την θεωρούν σαν δική τους οικογένεια και να την βοηθήσουν ολόψυχα.

Η ενίσχυση και προστασία της οικογένειας του Κολεγιάννη ( Καραλή) είναι καθήκον τιμής για κάθε συναγωνιστή, για κάθε Πληκατιώτη.

Σ.Δ.Α. 2/6/1947

Ο αρχηγός

Κ. Νεμέρτσικας»

«Εθνική Αντίσταση»,  έκδοση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Ιούλης- Σεπτέμβρης 2007,σ. 60.

« Συνοδική παραίνεσις προς κατάπαυσιν της εν Ελλάδι ανταρσίας»

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Προς τον ευσεβή Ελληνικόν λαόν

(…) Σήμερον δεν πρόκειται περί αντιδικίας προσώπων απλώς, περί εκδηλώσεων υπερφιάλου φιλαρχίας, περί συμπτωματικής και τυχαίας νόσου. Πρόκειται περί αντιδικίας προς τα βαθύτερα εθνικά ιδανικά, περί ανταρσίας κατά του πνευματικού θησαυρού του Γένους, πρόκειται περί ωργανωμένης , προμελετημένης αποπείρας να καταλυθή δι’ επιμόνου, μακράς και υπούλου εργασίας ο εθνικός κόσμος, πρόκειται περί προσπαθείας ανιέρου να χωρισθή ο λαός από την πνευματικήν του κληρονομίαν, την ιστορικήν του αυτονομίαν και την μακραίωνα παράδοσίν αυτού (…)

Ένοπλοι «συμμοριόπληκτοι» ιερείς στα Γρεβενά το 1947. Οπλίσθηκαν με εντολή του μητροπολίτη Θεοκλήτου μετά την επίθεση τμημάτων του ΔΣΕ στην Καρδίτσα και τη Νάουσα. Σε έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης ανέφερε:«… Δια να διαδηλωθή εμφανέστερον η συμμετοχή και των Κληρικών εις τον αγώνα της περισώσεως της πόλεως και της ζωής των κατοίκων εζήτησα παρά της ενταύθα Διοικήσεως της Χωροφυλακής αριθμόν όπλων μετά των οποίων ενεφανίσθησαν μίαν πρωίαν ως ίδιον σώμα Κληρικών».

Εις ό σημείον περιέστη η σπαράσσουσα το Έθνος αιματηρά ανταρσία, ούτε πλάνη δεν χωρεί πλέον. Χωρεί η αγάπη, η οποία τελικώς θα ανασυνδέση το διχασθέν Έθνος εις μίαν οικογένειαν χριστιανικήν, εν ομονοία αγωνιζομένην ν’ ανοικοδομήση τον κατερειπωμένον τίμιον οίκον της.

Ο Άγιος Θεός ας φωτίση πάντας να πράξουν το οφειλόμενον έναντι της Πατρίδος ιερόν καθήκον των

Εν Αθήναις τη 3 Ιουνίου 1947».

« Συνοδικαί Εγκύκλιοι», τ. Β΄ εκ του Τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας σ.451-453, Αθήνα 1956.

«Άξιοι και ανάξιοι»

Η κατακλείδα άρθρου του Κώστα Καραγιώργη στο «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Άξιοι και ανάξιοι»:

«… Σας προτείναμε λογική συνεννόηση, σας προτείναμε εθνική συμφιλίωση. Σας προτείνουμε και τώρα ακόμα το ίδιο. Αλλά εσείς προτιμάτε το μπαλτά. Είδατε ότι έχει δυό κόψες. Τώρα θέλετε να τον στήσετε στην πλατεία Συντάγματος. Δεν πρόκειται να τρομάξετε ούτε ένα δικό μας. Μόνο που θα φέρετε το ελληνικό δράμα πιο κοντά στη λύση του.  Και δεν  θα είναι δική σας η λύση αυτή».

«Ριζοσπάστης» 8.6.1947

« Ενέπρησαν το Κρατερόν»

«Τηλεγράφημα του εν Κοζάνη ανταποκριτού μας αγγέλει ότι την νύκτα της Παρασκευής προς χθες δύναμις εκ τριακοσίων και πλέον ανταρτών, υπό την αρχηγίαν του Μόκκα, επεχείρησε να εισβάλη εις την κωμόπολιν Βελβενδός.

Αι υπάρχουσαι όμως δυνάμεις χωροφυλακής αντέταξαν ισχυράν άμυναν επικουρούμεναι δε και υπό του πυροβολικού, υπεχρέωσαν τους επιτιθεμένους να υποχωρήσουν με βαρυτάτας απωλείας. Σχετικώς με τας τελευταίας ταύτας, ανεκοινούτο εξ επισήμου πηγής, ότι εις τεσσαράκοντα ανήλθον οι νεκροί των ανταρτών, εκτός των τραυματιών, οι οποίοι είνε επίσης πολλοί.

Ο εν Φλωρίνη ανταποκριτής μας μεταδίδει επίσης ότι η ιδία ανταρτική ομάς υπό τον Αμύνταν, η οποία ενέπρησε το Κρατερόν, εισέβαλε την νύκτα της Παρασκευής προς χθες εις το παρακείμενον χωρίον Εθνικόν και ενέπρησε τας οικίας των Θεοδώρου, Παύλου, Αλεξάνδρου και Θωμά Παπούλια, Ναούμ Μάγκου και Β. Ρέσκα.

Επηκολούθησε σφοδρά συμπλοκή  με τμήμα στρατού, αναγκασθέντων εν τέλει των ανταρτών να υποχωρήσουν. Προφανώς και το Εθνικόν θα ηκολούθει την τύχην του Κρατερού, αν δεν επρολάμβανον εγκαίρως να κινηθούν αι στρατιωτικαί δυνάμεις και να εκδιώξουν τους επιτιθέντας, οι οποίοι έσχον δύο νεκρούς και μίαν αντάρτισσαν σοβαρώς τραυματισθείσαν.

Τους ως άνω νεκρούς και την τραυματίαν εφόρτωσαν επί υποζυγίων επιταχθέντων εκ των χωρικών και τους μετέφερον εις το συνεχόμενον γιουγκοσλαβικόν έδαφος.

Υπάρχουν πληροφορίαι, κατατιθέμεναι υπό κατοίκων των πέριξ χωρίων, καθ’ ας διαρκούσης της μάχης , οι αντάρται ενισχύοντο δια πυρών των έναντι γιουγκοσλαβικών φυλακίων, βαλλόντων εναντίον του στρατού μας».

« Μακεδονία» 8.6.1947

 « Εν Γιουγκοσλαβικόν υπόμνημα προς τον ΟΗΕ»

«ΛΟΝΔΙΝΟΝ 20 ( Α.Π.)- Το Ρώυτερ μεταδίδει εκ Βελιγραδίου ότι η Γιουγκοσλαβική Κυβέρνησις δι’ υπομνήματος της απευθυνθέντος προς το Συμβούλιον Ασφαλείας  του ΟΗΕ εν σχέσει «με μοναρχοφασιστικάς προκλήσεις»  εις τα γιουγκοσλαβικά σύνορα την 12ην και 13ην Ιουνίου ζητεί παρά του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενεργήση έρευναν εις τον τόπον, όπου εγένοντο αι δύο επιθέσεις. Δια του υπομνήματος ζητείται επίσης όπως το Συμβούλιον Ασφαλείας επιληφθή της εξετάσεως της εκθέσεως της Επιτροπής Ερεύνης, η οποία επεσκέφθη εσχάτως την Ελλάδα».

« Φως» της Θεσσαλονίκης  21.6.1947.

« Η 341η εκτέλεση!- Τουφέκισαν  δυο γυναίκες και τρεις αδελφούς μαζί…»

 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26.- Εκτελέσθηκαν χθες στην Καστοριά 5. Είχαν καταδικασθεί σε θάνατο από το εκεί στρατοδικείο με την κατηγορία ότι «συμμετέσχον μετά ζήλου εις συνωμοσίαν δια την κατάληψιν του Άργους Ορεστικού». Ανάμεσά τους και δυό κορίτσια, η Δεληγιάννη από το χωριό Αετομηλίτσα και η Γιαμίχου από τη Σαμαρίνα.

Από την πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» 27.6.1947. Μαζί και οι καταγγελίες για τις εκτελέσεις στην Αίγινα και τον άγριο βασανισμό με «φάλαγγα» και ξερίζωμα νυχιών μιας γυναίκας στην Καβάλα.

Τα τρία αδέρφια Γεώργιος, Βλαδίμηρος και Αριστείδης Μπανιτσιώτης και ο Σ. Μπαγουλάς εκτελέσθηκαν χθες στη Φλώρινα. Είχαν καταδικασθεί σε θάνατο από το εκεί στρατοδικείο με βάση το ψήφισμα «περί μέτρων τάξεως».

Σημ «Ρ.»- Με τις παραπάνω εκτελέσεις ο αριθμός αυτών που τουφεκίστηκαν μέχρι σήμερα με βάση αποφάσεις στρατοδικείων φθάνει τους 341».

«Ριζοσπάστης» 27.6.1947.

Αύριο: Συλλήψεις χιλιάδων μελών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σ’ όλη τη χώρα-Σκοτώνεται σε μάχη ο αρχηγός του ΔΣΕ στην Κρήτη Γιάννης Ποδιάς-Στον ΟΗΕ οι σοβιετικοί αντιπρόσωποι ζητούν  την αποχώρηση  των ξένων στρατευμάτων από την Ελλάδα- Δημοσιεύονται οι «Καταστατικές Διατάξεις για την Ελεύθερη Ελλάδα».

*Οι απόψεις του κειμένου δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τις θέσεις της Iskra

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας