17η Ελληνορωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα.

1561
ελληνορωσική
Τιμή στον Καποδίστρια, στο επίκεντρο ο πολιτισμός

Με τη συνάντηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου με τον Ρώσο Πρέσβη στην Ελλάδα ξεκίνησε η φετινή Ελληνορωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

H Ελλάδα συναντά τη Ρωσία «στο νησί των Φαιάκων», καθώς ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 17η Ελληνορωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Βασικό κομμάτι των εκδηλώσεων θα είναι ο φόρος τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια που τιμάται στο πλαίσιο της εβδομάδας, ως βασικός συνδετικός κρίκος Ελλάδας και Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της ειδικής εβδομάδας η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο λαών «αδελφικές και σχέσεις αλληλεγγύης» και υποδέχθηκε στο νησί, τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος εδώ και 63 χρόνια στην ιστορία του νησιού, που ταυτόχρονα είναι η δεύτερη γυναίκα δήμαρχος στην Κέρκυρα, αμέσως μετά τη δισέγγονη του Ιωάννη Καποδίστρια, δήλωσε: «Συνάντησα σήμερα τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση σε θερμό κλίμα».

Στη συζήτηση βρέθηκε επί τάπητος η αδελφοποίηση Κέρκυρας και Αγίας Πετρούπολης:

«Φέτος είναι η 17η χρονιά που γιορτάζεται αυτή η ελληνορωσική εβδομάδα. Υπάρχει μια παράδοση ως προς αυτές τις εκδηλώσεις. Αυτό που συζητήσαμε με τον Πρέσβη είναι να προχωρήσουμε  σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το δήμο Αγίας Πετρούπολης. Είχε γίνει μια πρώτη φάση της αδελφοποίησης και τώρα επιθυμούμε να ολοκληρωθεί. Και αυτό επειδή η Αγία Πετρούπολη έχει συνδεθεί άμεσα με τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Η πρόθεσή μας έγινε αποδεκτή από τον Πρέσβη καθώς υπήρχε από τα παλαιότερα χρόνια», αναφέρει η Μ. Υδραίου.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασαν από κοινού την πρόθεση της εμβάθυνσης του πολιτιστικού χαρακτήρα αυτής της σημαντικής εβδομάδας για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Συζητήσαμε την πρόθεσή μας αυτή η ελληνορωσική εβδομάδα να λάβει ένα χαρακτήρα πιο πολιτιστικό και πιο πνευματικό πέρα από την κατάθεση στεφάνων και κάποιες ομιλίες. Να αναφέρεται σε λογοτεχνία μουσική και ποίηση, αφού έχουμε πολλά κοινά στοιχεία σε αυτούς τους τομείς. Θα μπορούσε να αναφέρεται σε μεγάλους κλασικούς της λογοτεχνίας, της μουσικής και τέχνης από τη Ρωσία, όπως είναι ο Ντοστογιέφσκι, ο Τσέχωφ, ο Τσαϊκόφσκι και ειδικότερα να αφιερώνεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα της Ρωσίας, της Ελλάδος ή και της Κέρκυρας, ακόμα περισσότερο, που συνδέει και τους δύο λαούς. Έτσι, θα έρθει σε επαφή και ο τοπικός πληθυσμός με τον πολιτισμό της Ρωσίας και θα μάθει και κάποια πράγματα περισσότερα για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τους δύο λαούς», υπογραμμίζει η Μ. Υδραίου.

Παράλληλα, δήμαρχος και πρέσβης, συζήτησαν το ενδεχόμενο επενδυτικής και εμπορικής συνεργασίας στην Κέρκυρα.

«Επίσης ο πρέσβης εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει η συνεργασία σε εμπορικούς τομείς και σε κομμάτια του τουρισμού, του τουριστικού προϊόντος και των επισκεπτών από τη Ρωσία. Στο τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τον πολιούχο μας, τον Άγιο Σπυρίδωνα και στη Μητρόπολη του νησιού, την Αγία Θεοδώρα και πολύ ωραία μοναστήρια σε παραδοσιακά χωριά και οικισμούς. Άρα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις τουριστικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις. Επιθυμούμε τη συνεργασία εφόσον οι επενδύσεις είναι βιώσιμες, θα σέβονται την ιστορία μας και το φυσικό μας περιβάλλον και θα είναι βεβαίως επ’ ωφέλειά του τόπου μας, των δημοτών και των δύο λαών», τονίζει.

Όσα συζητήθηκαν με τον πρέσβη θα βρεθούν και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της «Ρωσοελληνικής συνεργασίας στον τουρισμό και την οικονομία», όπως επισημαίνει η δήμαρχος.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί επίσημη πομπή, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, ανάγνωση του χαιρετισμού του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τον Πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ και κατάθεση στεφάνων στον Άγιο ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ.

«Έχουμε πολλά κοινά πολιτιστικά και ιστορικά σημεία που μας ενώνουν. Και τον Καποδίστρια και τον Ουσακόφ και τον Βούλγαρη. Υπάρχει μακραίωνη ιστορία των δύο λαών. Ειδικά στην Κέρκυρα έχουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια».

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας θεωρείται εκ των θεμελιωτών των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Σε συγκινητικό και εμβληματικό κλίμα αναμένεται το πρωί της Δευτέρας να τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση για τον Καποδίστρια στην Πλατυτέρα, ενώ θα υπάρξουν και ομιλίες της Δημάρχου και της ρωσικής αντιπροσωπείας.

«Ο Καποδίστριας για εμάς εδώ στο νησί είναι κάτι ιερό και αξιοθαύμαστο.Από εδώ κατάγεται αυτή η μεγάλη πολιτική προσωπικότητα που ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και ήταν και αυτός που ίδρυσε την Ιόνιο ακαδημία στην Ελλάδα, το Πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας», εξήγησε, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν σχέδια μεγαλύτερης αξιοποίησης του μουσείου προς τιμήν του που ήδη αποτελεί πόλο έλξης.

Την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη υποδοχή στο πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από τις 22:00 έως τις 23:00.

«Το περιμένουμε και μάλιστα με ενθουσιασμό. Θα το επισκεφτούν σχολεία, πρόσκοποι και κάτοικοι της πόλης μας. Όπως καταλαβαίνετε εξάρει την περιέργεια και θα είναι πόλος έλξης αυτές τις μέρες», επισημαίνει μεταξύ άλλων, η Μ. Υδραίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εορταστική συναυλία στο κέντρο της Κέρκυρας με την συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου  Σινιών και της Στρατιωτικής ορχήστρας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε γραπτή του ανακοίνωση, έσπευσε να χαιρετίσει τους οργανωτές, τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους του φόρουμ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι:

«Η αμοιβαία συμπάθεια των Ρώσων και των Ελλήνων στηρίζεται στις μακραίωνες σχέσεις, την πνευματική και πολιτισμική συγγένεια και δεν υποκύπτει στις ιδιοτροπίες της πολιτικής συγκυρίας» σημείωσε, παράλληλα.

Και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τον σεβασμό και τη μέριμνα των Ελλήνων φίλων μας για το κοινό ιστορικό παρελθόν. Χαιρόμαστε ότι στην Κέρκυρα με φροντίδα διατηρούν τη μνήμη για τον απελευθερωτή των Ιονίων Νήσων».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία – κατά τον ίδιο – «συμβάλλει εδώ και πολλά χρόνια στην ενδυνάμωση της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών, καθώς και παρουσιάζει στο ευρύ ελληνικό κοινό την πλούσια ιστορική κληρονομιά της Ρωσίας».

Δεν παρέλειψε τέλος, να εκφράσει την πεποίθηση ότι «και αυτή τη φορά, η εκδήλωση θα αποτελέσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην πολιτιστική ζωή των χωρών μας, καθώς και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς ανθρωπιστικής συνεργασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας