«Όχι» Λαγκάρντ και ΔΝΤ για τις συντάξεις

1942
ΔΝΤ

Στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι σαφές πως καμμία συναίνεση του ΔΝΤ για αναστολή των ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις δεν προκύπτει.

Αυτά, όμως, που προκύπτει είναι ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που αγωνιούν για το τι θα συμβεί με τις συντάξεις τους, με συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν.

Όπως, επίσης, και δεν είναι καθόλου αμελητέο, προκύπτει το γεγονός πως ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να εμφανίσει την είσοδο σε τέταρτο μνημόνιο ως έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, να πλάσει μία ψευδή εικόνα περί εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας, ζητάει τη συμβουλή στα όρια της άδειας ή της απαγόρευσης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που αυτό δεν αποτελεί ενεργό μέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» αλλά συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος!

Σημειωτέον, πως το ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέσω των περικοπών στις συντάξεις, δημιουργείται ένα σταθερό “υπερπλεόνασμα” και παρά τη διπλωματική σιωπή του μέχρι τώρα, παραμένει αμετακίνητο στη θέση αυτή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας