“Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια”. Έκθεση για τον Γιώργο Σεφέρη

1284
φως

Έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένα από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, φωτογραφίες του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς  και έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Μετά τον «Κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2016, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεχίζει  τη σειρά των αφιερωμάτων του στους μεγάλους ποιητές, με το «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία», που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Η έκθεση –ο τίτλος της είναι δανεισμένος από έναν στίχο του νομπελίστα ποιητή από το «Τετράδιο γυμνασμάτων Β’»– περιλαμβάνει:

  • Τις πρώτες εκδόσεις έργων του Γιώργου Σεφέρη, το Νομπέλ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1963, έργα και αντικείμενα (κολοκύθες, βότσαλα, ένα ξύλινο ερμάριο κ.ά.), που ο ποιητής έχει ζωγραφίσει.
  • Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο Σεφέρης από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, τοπία από τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Αθήνα, την Κορυτσά, την  Ύδρα, το  Κάιρο, το Αμάλφι και τη Βενετία.
  • Εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη Ψυχοπαίδη.
  • Έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη, όπως των Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Τάσσου, Γιάννη Μόραλη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Σικελιώτη, Χρίστου Καρά, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Σωτήρη Σόρογκα,  Μανώλη Χάρου, Βάνας Ξένου, Στέφανου Δασκαλάκη, Εδουάρδου Σακαγιάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας