Όταν ο Ν. Κοτζιάς καταγγέλλει τους “μοναχοφάηδες” του Καστελόριζου

1719
κοτζιάς

Δυστυχώς, δεν δόθηκε η απαραίτητη βαρύτητα στις δηλώσεις-βόμβα που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε σχέση με την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Και λέω “δυστυχώς”, διότι αυτές οι δηλώσεις αλλάζουν προς το χειρότερο (επιεικής η φράση!) την ελληνοτουρκική ατζέντα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την έκβαση των απαράδεκτων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην εδραίωση της κατά Ερντογάν “γαλάζιας πατρίδας”.

“Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας “όλα δικά μου”, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας: “Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια -με τις δύο τετραμερείς- και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει”.

Οι κουβέντες αυτές του Ν. Κοτζιά ισοδυναμούν με κάτι βαθύτερο: με κυνική καταγγελία της ελληνικής πλευράς πως επιδιώκει “να τα πάρει όλα” και πετάει άδικα στο περιθώριο τη δύσμοιρη Τουρκία.

Για όσους μπορεί να είχαν την παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς θέλει να πει, ο Ν. Κοτζιάς προσέτρεξε, χωρίς καν να ερωτηθεί στο Καστελόριζο (!), λέγοντας: “Αν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι -ξέρω εγώ- το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις”.

Ποιοι άραγε από τις εκάστοτε παραδομένες εξουσίες διακήρυξαν ότι στο Αιγαίο ανήκουν όλα στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία δεν έχει στο πέλαγος αυτό νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα;

Δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία που βγάζει σπυράκια όταν ακούει για εφαρμογή διεθνούς δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο.

Υπάρχει άλλος κανόνας για να μην είναι κανένας μοναχοφάης; Μήπως η μέση γραμμή; Μήπως η παραδοχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα; Μήπως η διαιώνιση του Πρωτόκολου της Βέρνης, που δυστυχώς συμβαίνει, και στη βάση του οποίου η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει θαλάσσια έρευνα ούτε στην Αττική, πέραν των 6 ναυτικών μιλίων;

Ποιοι ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα λόγω Καστελόριζου έχει δική της όλη την υφαλοκρηπίδα στα νότια της ηπειρωτικής Τουρκίας;

Γιατί δεν συγκατατίθεται τότε η Άγκυρα στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Το Διεθνές Δικαστήριο ενδεχομένως να μη δώσει πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στο Καστελόριζο έναντι της ηπειρωτικής Τουρκίας, προσφέροντας σχετικά πλεονεκτήματα στην τελευταία.

Καμιά αντίρρηση! Είναι η Άγκυρα, όμως, που δεν θέλει το Διεθνές Δίκαιο και διακατέχεται από τη λογική του “μοναχοφάη”!

Μακάρι οι τοποθετήσεις του Ν. Κοτζιά να είναι καθαρά προσωπικές. Φοβάμαι, όμως, πως όχι!

Εδώ και δεκαετίες οι κυρίαρχοι στην Ελλάδα συνεχώς οπισθοβατούν, κάτω από τις δήθεν προστατευτικές ομπρέλες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. Ιδιαίτερα επί Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, ΓΑΠ κ.λπ., έγιναν άτυπες και απαράδεκτες “συμφωνίες” παρασκηνίου με την Τουρκία, οι οποίες απετράπησαν να έρθουν στο φως την ύστατη στιγμή.

Ο Ν. Κοτζιάς μάλλον δείχνει δημοσίως και χωρίς περιστροφές, ένα δρόμο όπου, αλίμονο, το παρασκήνιο πάει να γίνει προσκήνιο.

Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα έχει χωθεί μέχρι τα μπούνια στην “παγίδα” της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, την οποία, δυστυχώς, παρουσιάζει και ως ομπρέλα προστασίας.

Μωραίνει Κύριος…

Κι όμως για την Ελλάδα υπάρχει άλλη επιλογή…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας