Όργιο αυθαιρεσίας στις ελληνικές παραλίες. Διεκδικούμε ελεύθερες θάλασσες, χωρίς εισιτήριο, για όλους τους πολίτες

1996

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στις παραλίες, η εκμίσθωση των οποίων αποτελεί και φέτος για το κράτος ένα χαμένο στοίχημα.
Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ από διάφορες πηγές, ακόμη και τώρα υπογράφονται μισθωτήρια με εξευτελιστικές τιμές για δημοφιλείς, πολυσύχναστες παραλίες, ήδη υπό εκμετάλλευση και με τεράστια κέρδη, ενώ η γραφειοκρατία δένει τα χέρια του λιγοστού προσωπικού και η αυθαιρεσία οργιάζει.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, λίγοι είναι οι εκμισθωτές οι οποίοι τηρούν το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει: οι περισσότεροι, αναφέρουν γνώστες των καταστάσεων, “απλώνονται” σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο χώρο, δεν τηρούν τα απαραίτητα κενά, δεν φροντίζουν την καθαριότητα, προσθέτουν τις δικές τους ημιμόνιμες κατασκευές.
Μάλιστα αρκετοί εκμεταλλεύονται παραλίες χωρίς καμία άδεια (και με απώλεια εσόδων για τους δήμους και το κράτος). Οι έλεγχοι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι, ενώ το “λάδωμα” δεν συνιστά εξαίρεση.
Για παράδειγμα, φέτος έχουν γίνει από το αρμόδιο γραφείο δημόσιας περιουσίας περί τις 500 μισθώσεις παραλιών σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά από την υπηρεσία αυτή δεν έχει ελεγχθεί καμία.
Επιπλέον, είναι τόσο περίπλοκη η διαδικασία επιβολής προστίμου, που αυτό δεν θα επιβληθεί νωρίτερα από μια τριετία.

Ελεύθερες παραλίες, ανοικτές, χωρίς εισιτήριο, για όλους τους πολίτες

Η νοσηρή αυτή κατάσταση, η οποία επιβαρύνει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία πρέπει να πληρώσουν τον “κούκο αηδόνι” για να κάνουν μπάνιο σε μια όμορφη παραλία, επιβεβαιώνει την ανάγκη να σταματήσει το αίσχος της εκμίσθωσης των παραλιών. Το αίτημα για ελεύθερες παραλίες, προσβάσιμες δωρεάν για όλους τους πολίτες είναι όσο ποτέ επίκαιρο. Οι παραλίες και οι θάλασσες δεν έχουν ιδιοκτήτες και ο καθαρισμός τους θα πρέπει να είναι μέριμνα των ίδιων των πολιτών αλλά και των δημοτικών υπηρεσιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας