Ψηφιακό το “Αρχείο Δωρή” από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων

871
δωρή

Εμπλουτίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων με τη σημαντική έκθεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης- Δημοτικής Πινακοθήκης του «Φωτογραφικού Αρχείου Δωρή».

Ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών διατίθεται δωρεάν στο κοινό σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για το μοναδικής σπουδαιότητας «Φωτογραφικό Αρχείο Δωρή», το οποίο είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής εργασίας του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή και αφορά στα έτη 1969-1971, που η οικογένειά του εμπιστεύτηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού. Το υλικό είχε παρουσιαστεί στους φίλους της φωτογραφίας και όχι μόνο, μέσα από την έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα μέσα από τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», η οποία είχε φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη και την επισκέφθηκαν πάνω από 2.000 άτομα. Στο πλαίσιο της έκθεσης είχε εκτυπωθεί ένα ξεχωριστής αισθητικής και ενδιαφέροντος λεύκωμα.

Η δημοσίευση και αυτού του ψηφιακού υλικού δεν είναι τυχαία, καθώς στη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα, με το φόβο της πανδημίας και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός προσπαθεί να συμβάλει στην τόνωση του ηθικού τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, «η δημιουργία και η γνώση δεν πρέπει να σταματήσουν, αντιθέτως αυτές θα μας ενδυναμώσουν, ο αγώνας δεν σταματά γιατί πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Σκοπεύουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε σε αυτό υπό αυτούς τους όρους και συνθήκες, γι’ αυτό και σύντομα θα ανακοινωθούν και οι επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες μας».

Η διάθεση μέσω του διαδικτύου του υλικού που εμπεριέχεται στο λεύκωμα το οποίο αφορά στο αρχείο Δωρή αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ήδη με την ανάρτηση και δωρεάν πρόσβαση σε λευκώματα από σημαντικές εκθέσεις: Ζωγραφική του Γιώργου Οικονόμου, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μαδένη, του Γιώργου Ρόρρη, το ψηφιδωτό και ζωγραφικό έργο των Γιάννη και Νίκου Κολέφα, τη γλυπτική του Διονύση Γερολυμάτου, το εικαστικό έργο των διδασκόντων του Εικαστικού Εργαστηρίου Πατρών, τη ζωγραφική του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και τα χαρακτικά της Ζιζής Μακρή, που έχει οργανώσει και φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Το link στο οποίο μπορεί να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο υλικό είναι https://bit.ly/3e8Wzm6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας