Χ.Σταϊκούρας: «Και πόσα έπαιρναν αυτοί οι 300.000 στην εστίαση;»-Κόντρα κυβέρνησης εστιατόρων

499
Και πόσα έπαιρναν αυτοί οι 300.000 στην εστίαση

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-εστίασης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να κάνει μία προκλητική δήλωση σχετικά με το εισόδημα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο. 

Ο κλάδος της εστίασης ο οποίος απασχολεί περίπου 300.000 εργαζομένους συναποτελεί έναν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, τον τουρισμό και έχει πληγεί από τα κυβερνητικά lockdown, καθώς εδώ και περίπου έναν χρόνο η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και είναι αναγκασμένη να ζει με το επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωράει τον τελευταίο καιρό σε προκλητικές δηλώσεις, εξοργίζοντας τους εργαζομένους αυτού του κλάδου. Μετά τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη πως δέχεται να πάρει τα κλειδιά ο Χρήστος Σταϊκούρας αμφισβήτησε πως έχουν πληγεί 300.000 εργαζόμενοι της εστίασης από τα lockdown. 

«Τι είναι 300.000» στην εστίαση; ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, αμφισβητώντας ότι έχουν πληγεί 300.000 εργαζόμενοι από τα lockdown και τα άλλα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από τον περασμένο Μάρτιο. «Και πόσα έπαιρναν πριν αυτοί οι εργαζόμενοι στην εστίαση;», συνέχισε, προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων που σημείωσαν ότι οι αμοιβές έφταναν σε τετραψήφιο αριθμό ειδικά συνυπολογίζοντας και τα φιλοδωρήματα.

«Η εστίαση είναι κλάδος που έχει πληγεί σημαντικά … αλλά μιλάμε για το 70% της εστίασης, γιατί το άλλο 30% (9.434 επιχειρήσεις στα εστιατόρια και 8.936 στην παροχή ροφημάτων και ποτών) που κάνουν delivery είχαν αύξηση τζίρου», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας, εξισώνοντας εμμέσως τις απώλειες θέσεων εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλών αμοιβών εντός της εστίασης με αυτές των delivery που αυξήθηκαν.

Παραδίδουν τα κλειδιά τους οι επαγγελματίες της εστίασης την Τετάρτη

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες των ανθρώπων της εστίασης για την εμβληματική κινητοποίηση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, όταν και επαγγελματίες του κλάδου θα συμμετέχουν στη συλλογή κλειδιών των επιχειρήσεών τους για να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης και να διαρκέσει ως τις 14.00.

Η παράδοση των κλειδιών θα συνοδευτεί από δηλώσεις «πρώην επαγγελματία εστίασης» που θα υπογράψουν όσοι καταθέσουν τα κλειδιά τους. Το υστερόγραφό της είναι εξαιρετικά εύγλωττο: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».

Μετά την συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ο πρόεδρός της μαζί με 99 ακόμη επαγγελματίες σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τα παραδώσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο μαζί με σχετικό ψήφισμα, τις επόμενες ημέρες.

Την κινητοποίηση στηρίζει ευθέως και «σθεναρά» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χαρακτηρίζοντας «αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Δείτε το νέο σποτάκι των εργαζομένων της εστίασης: 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας