Χωρίς καθηγητές η Αρχιτεκτονική Πατρών. Σε διάλυση-ιδιωτικοποίηση Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια

3659
πανεπιστήμια

Μαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου, στην Ελλάδα των μνημονίων καταργήθηκαν και «οι πόροι υπέρ τρίτων». Για τα  πολυτεχνεία οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ. « Οι Πόροι ΤΣΜΕΔΕ»,  ήταν ένας κοινωνικός πόρος-φόρος που εδώ και δεκαετίες πλήρωναν οι επαγγελματίες μηχανικοί υπέρ των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας πάνω στις αμοιβές τους για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Συγχρόνως τα χρόνια των μνημονίων όλα τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και δεν γίνονται οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού.

Από τους πόρους αυτούς που καταργήθηκαν η Αρχιτεκτονική Πατρών και οι άλλες πολυτεχνικές σχολές  της χώρας προσλάμβαναν έκτακτο προσωπικό (π.χ.: στην Αρχιτεκτονική σχολή Πατρών το 50% του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού). Όσο πιο εργαστηριακές είναι οι πολυτεχνικές σχολές (ιδιαίτερα οι αρχιτεκτονικές που δουλεύουν με εργασίες-θέματα) τόσο χειρότερη βαίνει η κατάσταση. Στην πραγματικότητα αυτές οι σχολές βρίσκονται μπροστά στο χάος και στην διάλυση.

Ο πρόεδρος του τμήματος με ανακοίνωσή του:  (http://www.arch.upatras.gr/sites/default/files/uploads/news/5790/files/28269/anakoinosi_pros_toys_foitites_toy_tmimatos_arhitektonon_2_maioy_2018.pdf) πρότεινε ως λύση την δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα και την επιβολή διδάκτρων στη σχολή (1800 ευρώ αρχικά για όσους έρθουν στο παράρτημα) ώστε να πιαστεί το «έλλειμμα λειτουργίας» που υπολογίζει σε 700.000 ευρώ ετησίως.

Πρόκειται ουσιαστικά για σχέδιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, κάτι που ήδη μερικώς έχει συμβεί με την πληρωμή διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά.

Πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ που η τρόικα κατάργησε στην Ελλάδα.  Να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Στην Αρχιτεκτονική Πατρών δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατάληψη έως ότου διοριστούν καθηγητές.

Είναι η ώρα να αναγεννηθεί το φοιτητικό κίνημα σε μια χώρα που τα πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια διαλύονται από τα μνημόνια. Σε μια χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το 51% των νέων μηχανικών μεταναστεύει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας