”Χαστούκι” σε Τσίπρα-Αναστασιάδη: Ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας με παραβίαση Κυπριακής κυριαρχίας

1781
άσκηση

Κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πανηγυρικά η Τουρκία, νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη Navtex την περασμένη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», philenews.com.cy, σημειώνοντας ότι την εν λόγω άσκηση, που συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύονται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικού σκάφους να πλέουν δίπλα-δίπλα.

Η είδηση της κοινής άσκησης HΠΑ – Τουρκίας έπεσε ως “βόμβα” σε Λευκωσία και Αθήνα γιατί καταρρίπτει πολλές αυταπάτες των κυβερνήσεων και κατεστημένων σε Ελλάδα και Κύπρο και δείχνει ότι η δορυφοροποίηση Ελλάδας και Κύπρου στον αμερικανοατλαντισμό συνιστά μια άκρως καταστροφική πολιτική που υπονομεύει προδοτικά την ασφάλεια στον ελληνο-κυπριακό χώρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του Αμερικανικού Ναυτικού USS D. COOK».

Σε τέσσερις φωτογραφίες που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το υπό αμερικανική σημαία πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε διάφορες πλεύσεις ανάμεσα στις δύο υπό τουρκική σημαία φρεγάτες.

Εμφανές είναι το θέμα που τίθεται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή άσκηση έγινε σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίασε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση, στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι δημοσίευση για την έκδοση της εν λόγω Navtex υπήρχε στο «Φιλελεύθερο», μία εβδομάδα πριν, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον τίτλο της Navtex γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ, της οποίας τα βορειότερα όρια έφταναν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότια όρια της έφτανε σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο όπου διεξάγεται η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη-1» του τεμαχίου 10.

Όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής εφημερίδας, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS D. COOK βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

 

Παν. Λαφαζάνης: «Χαστούκι» σε Τσίπρα – Αναστασιάδη και στην υποτέλεια τους η κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας.»
Ο Παν. Λαφαζάνης σχετικά με την κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας που παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 «Η κοινή ναυτική άσκηση ΤουρκίαςΗΠΑ, η οποία, όπως αποκάλυψε η Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε στις 17/12 και μάλιστα σε περιοχή και με τρόπο που παραβιάζουν προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί κόλαφο και μεγάλο χαστούκι στο καταστροφικό και υποτελές δίδυμο ΤσίπραΑναστασιάδη, που για κακή μας τύχη διευθύνουν την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου ως άβουλα προτεκτοράτα του αμερικανοατλαντισμού και των ιεράκων του Ισραήλ.

Η υποτέλεια της Ελλάδας και της Κύπρου στην αμερικάνικη στρατηγική στην περιοχή, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα ιστορική πορεία, όχι μόνο έπληττε θανάσιμα την εθνική μας ανεξαρτησία αλλά και λειτούργησε για Αθήνα και Λευκωσία ως «δούρειος ίππος» σε βάρος των νόμιμων εθνικών συμφερόντων τους, κόστισε εθνικές περιπέτειες και υπονόμευσε την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Σήμερα που η υποτέλεια Ελλάδας και Κύπρου έχει εξελιχθεί, με πλήρη κατάρρευση κάθε ίχνους ανεξαρτησίας τους, σε άβουλη δορυφοροποίηση τους στον αμερικανοϊσραηλινό άξονα, η ζημιά για τις δυο χώρες μας μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή και σε Βατερλό.

Αυτές τις ώρες, οι ιστορικές εμπειρίες και τραγωδίες σε αυτόν τον τόπο δεν επιτρέπουν σε κανένα να επικαλεσθεί αυταπάτες ή αφέλειες, διότι οι τελευταίες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές συνδράμουν απλώς τους επιτήδειους και συνειδητούς εθελόδουλους στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμφέροντα που κυριαρχούν σε αυτόν τον τόπο, να ολοκληρώσουν μια θανάσιμη πορεία οικονομικού και εθνικού αφανισμού της πατρίδας μας.

Σήμερα όσο ποτέ η εθνική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική επιβίωση Ελλάδας και Κύπρου επιβάλλουν μια μεγάλη ανατροπή των ξενόδουλων κατεστημένων και επαναθεμελιώσεις με επίκεντρο μια ανεξάρτητη πραγματικά πολυδιάστατη στρατηγική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας