Χριστούγεννα στη Μόρια

1001
χριστούγεννα

Το κέντρο υποδοχής στη Μόρια αριθμεί πλέον 18.728 αιτούντες άσυλο

Η άλλη πλευρά των Χριστουγέννων αποτυπώνεται σε ένα οδοιπορικό στη Μόρια ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου.

Η ιστοσελίδα «Στο Νησί» βρέθηκε στον καταυλισμό, με τον φωτογραφικό φακό του Knut Bry να καταγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα των προσφύγων μία μέρα όπου ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει αμέριμνα στη θαλπωρή του σπιτιού του.

Την παραμονή των Χριστουγέννων 101 άτομα έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια στις ακτές της Εφταλούς και του Κόρακα. Οι νεοεισερχόμενοι έρχονται να προστεθούν στο ΚΥΤ Μόριας, που έχει φτάσει να αριθμεί 18.728 αιτούντες άσυλο.

Ενώ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισήμως μπορεί να χωρέσει 2.840 άτομα, ο αριθμός έχει υπερπολλαπλασιαστεί προ πολλού με το ΚΥΤ Μόριας να έχει ταυτιστεί με το χάος και τη λάσπη.

Τόνοι χρημάτων που έχουν εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάθηκαν στη λάσπη, μια κατάσταση αδιέξοδη που έγινε συνήθεια και ελάχιστοι ασχολούνται. Αυτό είναι το φόντο για τα φετινά Χριστούγεννα στο ΚΥΤ Μόριας.

Οι «παλιότεροι» που περιμένουν μήνες για να εξεταστεί το αίτημα τους, προσπαθούν να τα κουτσοβολεύουν, κάποιοι φεύγουν από νωρίς με τα λεωφορεία για την πόλη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις λάσπες και τα σκουπίδια.

Κάποιοι που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, ψάχνουν εδώ και εκεί τι θα βρουν να ενισχύσουν τη σκηνή τους για να βγάλουν ακόμα ένα βράδυ από τα ατέλειωτα που ξέρουν ότι θα περάσουν εκεί.

Οι νεοεισερχόμενοι βιώνουν τη χειρότερη φρίκη. Κατασκευάζουν μόνοι τους τις σκηνές, δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν το απαραίτητο προσωπικό για να τους υποδείξει. Κάποιοι δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν ούτε φαγητό.

Τα Χριστούγεννα της λάσπης, της δήθεν αποσυμφόρησης, των εξαγγελιών και του χάους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας