Χρηματιστήριο Αθηνών: Για ένατη μέρα απώλειες. Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια. Κατρακυλάει η τούρκικη λίρα

1660
ευρωαγορές
Χρηματιστήριο: Αρνητικό το πρόσημο του 2018 μετά το 9Χ9 πτωτικό σερί
Ούτε σήμερα τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το πτωτικό σερί, το οποίο μετρά 9 σερί συνεδριάσεις με απώλειες που ξεπερνούν το 5,5% και “αρνητικό γύρισμα” από την αρχή του έτους, αν και πιστώθηκε θετικά την υπεράσπιση της στήριξης των 780 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 785,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 777,37 μονάδων (-1,29%) και 791,50 μον. (+0,51%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 332,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 51,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,4 εκατ. τεμάχια.
...
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11%, στις 2.016,58 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.296,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 788,93 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 3,46% (στο -2,08% από την αρχή του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,24%.
Η “έκρηξη” του τζίρου σήμερα συνδέεται με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% του ΟΛΘ, στην εταιρεία ειδικού σκοπού South Europe Getaway Thessaloniki. Η συναλλαγή έγινε μέσω δύο πακέτων συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 34,30 και 34,40 ευρώ, συνολικής αξίας 231,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, το σερί των συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων σημάδεψε μια ακόμα αρνητική εβδομάδα για το ΧΑ. Παρά το γεγονός της εντονότερης επενδυτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει στο ίδιο τέμπο επηρεασμένο περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό.
Μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Η πώληση του 67% του ΟΛΘ, η διάθεση πακέτου 10,23% της Autohellas, η συμφωνία πώλησης του 5% του ΟΤΕ και η αγορά σημαντικών ακινήτων της Βωβός σε επενδυτικό κεφάλαιο, ενώ η αλυσίδα SPAR ανακοίνωσε την είσοδο της στην ελληνικά αγορά.
Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η ανάγνωση αυτών των νέων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση εμπιστοσύνης σε ευρύ φάσμα επενδυτικών/επιχειρηματικών επιλογών. Παρόλα αυτά η σκιά των πτωτικών διακυμάνσεων των ξένων αγορών έχει αλλάξει την ψυχολογία, η επιφυλακτικότητα αντανακλάται σε πρόσημα, τζίρους και συμμετοχή.
Τα νέα φετινά χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη δεν ήρθαν από κάποια αστοχία σε μια επενδυτική εκτίμηση, ήρθαν ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης έναντι του ρίσκου που παρατηρείται διεθνώς και που επί του παρόντος δεν έχει δώσει σαφή δείγματα στο που κατευθύνονται οι εκροές από τις μετοχικές αγορές.
Τεχνικά η αγορά “παραδόθηκε” μετά την καθοδική διάσπαση των 810 μονάδων αφού η υπεροχή των πωλητών συνοδεύτηκε και από τζίρο. Τα νέα φετινά χαμηλά των 777 μονάδων ήρθαν μάλλον αναμενόμενα σε ένα κλίμα το οποίο επιβαρύνθηκε και από την ένταση της μεταβλητότητας των ξένων αγορών. Η αντίδραση που βγήκε ήρθε ως αποτέλεσμα των υπερβολών που παρατηρούνται στα ωριαία διαγράμματα χωρίς να αλλάξει κάτι στη μεγάλη εικόνα.
Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα μόνο αν ο Γενικός Δείκτης αναμετρηθεί άμεσα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών  ο οποίος κινείται πλευρικά στις 800 μονάδες. Κατά τα λοιπά οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι, o MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και το διάγραμμα του Δείκτη φαίνεται να παίρνει πιο σαφή κλίση προς τα κάτω, μετά από μια περίοδο ήπιων πλαγιοκαθοδικών διακυμάνσεων.
Η συμπεριφορά της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις κινήσεις των ξένων αγορών, γεγονός που βάζει την τάση σε αναλογία με τον διεθνή παράγοντα. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση υποτιμητικών ζωνών διαπραγμάτευσης δημιουργεί πλέον καλύτερες προϋποθέσεις μιας ζωηρότερης αντίδρασης.
Συμπερασματικά η πολυήμερη πτώση των τιμών μπορεί να ενεργοποιήσει μια μετριοπαθή αντίδραση, ωστόσο προβληματίζει η πιθανή δυναμική της λόγω της σχετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας καθώς οι αγορές εισέρχονται στην παραδοσιακά στεγνή από τζίρο Πασχαλινή περίοδο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ βρέθηκε και σήμερα σε κλοιό ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 3,08%, με την Grivalia και την Jumbo να κλείνουν στο -2,79% και -2,59% αντίστοιχα. Άνω του 1% οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Aegean, Λάμδα, Motor Oil και Μυτιληναίο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, το άλμα 4,24% της Eurobank περιόρισε τις απώλειες του γενικού δείκτη, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ και Σαράντης.  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχαλκο, ΕΕΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.
 

Στις ευρωαγορές η ”σκυτάλη” των ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο

Στο “κόκκινο” κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής ακολουθώντας τις βαριές απώλειες σε Ασία και ΗΠΑ εν μέσω έντονης ανησυχίας καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φαίνεται να εγκλωβίζονται στο μονοπάτι ενός εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολ. σε εισαγωγές από την Κίνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κινεζικών αρχών που προειδοποίησαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην “σύρει” τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε ένα “επικίνδυνο μέρος”.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε παράλληλα τα πρώτα “αντίμετρα” ύψους 3 δισ. δολ. προσθέτοντας ότι διαμορφώνει έναν κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα που θα υποστούν κυρώσεις εάν οι δύο κυβερνήσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις.
Στο ταμπλό ο Stoxx Europe 600 χάνει 0,8% στις 366,22 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,4% στις 11,934.06 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 1,3% στις 5.098,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,6% στις 6.908,74 μονάδες.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια βρέθηκαν νωρίτερα να γνωρίζουν ισχυρές πιέσεις με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει τελικά στο -4,5% και τον κινεζικό Shanghai Composite να χάνει 3,4%.
Οι κλυδωνισμοί στα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.
Ο χρυσός άμεσης παράδοσης βρέθηκε να σημειώνει άλμα έως 1,1% στα 1.343,27 δολ. ανά ουγγιά, το υψηλότερο από τις 20 Φεβρουαρίου. Ο χρυσός κερδίζει 2% αυτή την εβδομάδα και οδεύει για τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Wall Street: Στο κόκκινμο παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης
Στο κόκκινο γύρισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, οδεύοντας σε εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς έχουν ενισχυθεί οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, μετά και τη χθεσινή ενέργεια των ΗΠΑ να ανακοινώσουν νέους δασμούς που στοχεύουν αποκλειστικά στην Κίνα.
Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε και η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες το οποίο ενέκρινε νωρίτερα το Κογκρέσο.
Ο Dow Jones υποχωρεί περίπου 54 μονάδες ή 0,22%, κάτω από τις 24.000 μονάδες, ενώ νωρίτερα, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από το χθεσινό sell-off, είχε φτάσει να κερδίζει σχεδόν 150 μονάδες.
O S&P σημειώνει πτώση 0,46% στις 2.631,29 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,73% στις 7.115,21 μονάδες.
Οι δείκτες σημείωσαν χθες απώλειες άνω του 2%, με τον Dow Jones να χάνει το ψυχολογικό όριο των 24.000 μονάδων, καθώς ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων, επικαλούμενος την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου πολλές κινεζικές εταιρείες.
Η κυβέρνηση της Κίνας προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ σήμερα να αποφύγει να θέσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε κίνδυνο και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων.
Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 3,1% το Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την πτώση που σημείωσαν στην αρχή της χρονιάς και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι το καλοκαίρι.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Dropbox κάνει σήμερα το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, τιμολογώντας την αρχική δημόσια εγγραφή της στα 21 δολάρια ανά μετοχή -περισσότερο του αναμενόμενου εύρους, σύμφωνα με την The Wall Street Journal.
 Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας