Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Άγραφα

1669
αιολικά

«Η αιολική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, τα αιολικά πάρκα πρέπει να συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε.».

Αυτό αναφέρει σε απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στην ευαίσθητη περιοχή των Αγράφων.

Στην απάντησή του ο κ. Βέλα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία «επί παραβάσει» κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αδειοδότηση αιολικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Και επισημαίνει ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επαληθεύουν ότι (…) όταν ένα έργο είναι πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά έναν τόπο του δικτύου NATURA 2000, έχει διενεργηθεί κατάλληλη αξιολόγηση (βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων) πριν από την έγκριση του έργου».

Δεδομένης της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς στην περίπτωση των Αγράφων προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κατά πρώτον, επειδή έχουν κατατεθεί ελλιπείς και παραπλανητικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων, με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται σε αυτές οι σωρευτικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Κατά δεύτερον, όπως προέκυψε από εμπεριστατωμένες υδρογεωλογικές μελέτες που έγιναν για λογαριασμό ευρυτανικών και καρδιτσιώτικων τοπικών συλλόγων, έγινε απόκρυψη των υδρολογικών δεδομένων, καθώς παγιδεύονται πηγές νερού στους χώρους δέσμευσης των αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα να προκύπτουν άμεσοι κίνδυνοι για την ύδρευση χωριών, το πότισμα των ζώων της περιοχής, για την υγεία, το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επιπλέον, στις ΜΠΕ χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «σαλαμοποίησης», αφού δεν έγιναν για το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (δρόμοι, γήπεδα, δίκτυο σύνδεσης κ.ά.).

«Τα Άγραφα είναι μια ορεινή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, με χαρακτήρα προστατευόμενο ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα για απειλούμενα είδη, με υψηλή αισθητική αξία. Σε αυτή την περιοχή δόθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας άδεια εγκατάστασης χωρίς να έχει γίνει έλεγχος πριν από την έγκριση του έργου και επαλήθευση για το αν πραγματικά προστατεύεται ο συγκεκριμένος οικότοπος, παραβιάζοντας συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση κοινοτικά και εθνικά κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και τις αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους», επισημαίνουν το Συντονιστικό Αθήνας για τη Διάσωση των Αγράφων, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και ευρυτανικοί σύλλογοι.

● Το Συντονιστικό Αθήνας μάς προσκαλεί σήμερα (20/10) σε συναυλία παραδοσιακής μουσικής στις 8.30 μ.μ. στη «Λαμπηδόνα» (Αλσος Αγ. Τριάδας στον Βύρωνα) με τον μυσταγωγικό Χρήστο Τζιτζιμίκα στο τραγούδι και τους Δημήτρη Λεβέντη (κλαρίνο), Παναγιώτη Τσάκο (λαούτο, κιθάρα) και Φωκίωνα Αποστολόπουλο (κρουστά).

*Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας