Χιλιάδες διανομείς στους δρόμους: «Είμαστε εργάτες όχι συνεργάτες»

727
Χιλιάδες διανομείς στους δρόμους

Χιλιάδες εργαζόμενοι διανομείς της efood συμμετείχαν σήμερα στην κινητοποίηση του σωματείου τους, απαντώντας έτσι στην κίνηση της εταιρείας efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς μετατρέποντάς τους σε «συνεργάτες» κι απαλλάσσοντας την ίδια από κάθε εργασιακή και ασφαλιστική υποχρέωση.

Ανάλογες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Χανιά, κ.ά.

Στην Αθήνα οι διανομείς ξεκίνησαν με μοτοπορεία από το Πεδίο του Άρεως και αφού πλημμύρισαν την Πατησίων έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας και κατέληξαν στα γραφεία της efood.

Εκεί αντιμετώπισαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες εμπόδιζαν το δρόμο τους, καθώς αντιπροσωπεία τους απαιτούσε συνάντηση με τους υπεύθυνους εταιρείας. Οι διανομείς στάθηκαν ανυποχώρητοι και τελικά η εταιρεία δέχτηκε εκπροσώπους τους.

Μετά την συνάντηση, στην οποία όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι δεν βρέθηκε η ιδιοκτησία της εταιρείας αλλά ούτε και ανώτερα στελέχη, δόθηκε διορία στην efood μέχρι τις 15:30 της Τετάρτης προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματά τους. Αυτό δεν συνέβη και έτσι ελήφθη η απόφαση για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων διανομέων, όπως αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, είναι «να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να σταματήσει το σύστημα αξιολογήσεων που υιοθετεί η εταιρεία ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίου, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης».

Η κοινή ανακοίνωση της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού:

Η ενημέρωση που έλαβαν (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας) οι 115 συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκβιαστική προτροπή της εταιρίας για εθελούσια βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης. Και ως εργαζόμενοι δηλώνουμε απερίφραστα πως η εργασιακή σχέση του freelancer, βαφτίζει τον μισθωτό «αυτοαπασχολούμενο», «ελεύθερο επαγγελματία» και «συνεργάτη» για να υποκρύψει την εξαρτημένη εργασία.

Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκε το εργαλείο της e-food, ώστε, όποτε την συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου σύμφωνα με ασαφή και αυθαίρετα «κριτήρια παραγωγικότητας» αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς και διευρύνθηκαν οι αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης αυξάνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα πως είναι ψέματα, όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση. Είναι ψέματα οι διαβεβαιώσεις που είχαν σταλεί στα κινητά των συναδέλφων πως στον ένα χρόνο εργασίας όσοι έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με την MANPOWER (για λογαριασμό της e-food) αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου στην e-food.
Μάλιστα η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με “χαμηλή” αξιολόγηση και θέτει το δίλλημα ή άνεργος ή «συνεργάτης». Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που διευρύνει τη γκρίζα ζώνη του freelance,  προβλέπει 6μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου και απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Τακτική που ακολουθεί η DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και συναντά την σθεναρή αντίσταση των συναδέλφων/ισσών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το «συνεργατικό» μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων.

Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα.

Καλούμε όλους/ες τους/τις διανομείς στην e-food να οργανωθούμε στα συλλογικά μας όργανα και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε: Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούμε: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η  υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στην ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας