Χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα: «Στους μισούς τραυματίες τα οστά έχουν γίνει σκόνη από τις σφαίρες»

1816
χειρουργός

Στις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στη Γάζα εκατοντάδες ασθενείς τραυματίστηκαν από σφαίρες. Εντύπωση ακόμη και στο ιατρικό προσωπικό προκαλεί η σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Ο Τιερί Σοσιέρ (Thierry Saucier), ορθοπεδικός χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, εξηγεί την πολυπλοκότητα της περίθαλψης των τραυματιών οι οποίοι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια φροντίδας.

«Τα τραύματα που βλέπουμε είναι κυρίως από σφαίρες και σε πάνω από το 95% των περιστατικών, είναι στα κάτω άκρα. Έχουμε δει επίσης μερικά τραύματα από σφαίρες στην κοιλιά και στα άνω άκρα. Το πιο εντυπωσιακό στους ασθενείς που είδαμε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι τα τραύματα εξόδου των σφαιρών. Όταν μια σφαίρα περνάει μέσα από το σώμα, το τραύμα εξόδου είναι πάντα ελαφρά μεγαλύτερο από το τραύμα εισόδου. Όμως στους ασθενείς που περιθάλπουμε στις κλινικές μετεγχειρητικής φροντίδας μας το τραύμα εξόδου αποτελεί ένδειξη της ασυνήθιστης καταστροφής των μαλακών ιστών και των οστών μέσα στο τραύμα. Το τραύμα εξόδου είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο. Μπορεί να έχει το μέγεθος γροθιάς ή ακόμη και ανοιχτής παλάμης. Η αποκατάσταση αυτών των εντυπωσιακών βλαβών είναι προφανώς δύσκολη και συχνά απαιτεί μοσχεύματα. Στους μισούς ασθενείς που δεχτήκαμε, η σφαίρα είχε φτάσει στο οστό και είχε προκαλέσει συντριπτικό κάταγμα, που σημαίνει ότι το οστό κυριολεκτικά είχε γίνει σκόνη. Εάν η σφαίρα αγγίξει το ισχιακό νεύρο, προκαλεί παράλυση, η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, καθώς δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση των ρήξεων σε συνθήκες επείγοντος περιστατικού. Όταν έχουμε ρήξη αρτηρίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, καθώς και κίνδυνος νέκρωσης των άκρων, οπότε συχνά πραγματοποιείται ακρωτηριασμός.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και μπορούν να διαρκέσουν πολλές ώρες. Η έλλειψη συγκεκριμένων υλικών και εξοπλισμού τις κάνει ακόμη πιο πολύπλοκες. Σήμερα, μόνο ένα νοσοκομείο στη Γάζα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για δερματικά μοσχεύματα, γι’ αυτό έχω φέρει το δικό μου κιτ μικροχειρουργικής, που περιλαμβάνει ράμματα και μεγεθυντικούς φακούς. Οι ομάδες με τις οποίες εργαζόμαστε στα νοσοκομεία Αλ Άκσα και Αλ Σίφα είναι καταρτισμένες και έχουμε καλή συνεργασία μαζί τους.

O κίνδυνος επιπλοκών, ιδίως λοιμώξεων, είναι πολύ μεγάλος για αυτά τα είδη τραυμάτων. Υπάρχει επίσης κίνδυνος απώλειας ουσίας: όταν ένα οστό που έχει καταστραφεί από σφαίρα αναπτύσσεται ξανά, πάντα γίνεται βραχύτερο από το αντίστοιχο οστό του άλλου μέλους.

Επιπλέον, παρόλο που οι ασθενείς σταθεροποιούνται με επείγουσες επεμβάσεις, οι περισσότεροι θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις. Και φυσικά η αποκατάσταση θα κρατήσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Η πλειοψηφία των τραυματιών, όσοι έχουν βλάβες στα οστά, τις αρθρώσεις, τα νεύρα και τις αρτηρίες από σφαίρες, θα έχουν ορισμένες παρενέργειες και προβλήματα εξαιτίας αυτών των τραυμάτων για την υπόλοιπη ζωή τους, όπως βράχυνση άκρου εξαιτίας κατάγματος, ακαμψία εξαιτίας τραυματισμού αρθρώσεων, παράλυση όταν έχουν πληγεί νεύρα και αγγειακή δυσχέρεια όταν έχουν πληγεί αρτηρίες, για την οποία μερικές φορές απαιτείται ακρωτηριασμός.

Τα τραύματα αυτά είναι αναμφισβήτητα καταστροφικά για τις ζωές των τραυματιών. Θα ζουν με αυτά για πολύ καιρό, χωρίς εγγύηση ότι θα ανακτήσουν ποτέ πλήρη σωματική ικανότητα».

 

*Ο Τιερί Σοσιέρ (Thierry Saucier) είναι ορθοπεδικός χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

*Πηγή: msf.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας