Αν.Λιβύη-Οι Αρχές συνέλαβαν Ιταλούς που παραβίασαν την ΑΟΖ. Ελλάδα τ’ακούς;

1692
χαφτάρ

Η παραίτηση του F.Sarraj  από την  Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη της Λιβύης, δρομολογεί στον πολιτικό στίβο  της Λιβύης σημαντικές εξελίξεις ενόψει της έναρξης συνομιλιών στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό, προσωρινά, νέου Προεδρικού Συμβουλίου που θα οδηγήσει την χώρα στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο Στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ, αποδέχθηκε την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων και την εξαγωγή πετρελαίου, θέτοντας μια βασική προϋπόθεση: Τα έσοδα να διανέμονται δίκαια στον λιβυκό λαό στις 3 περιφέρειες της χώρας και να μην κατευθύνονται στα ταμεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την πληρωμή μισθοφόρων τρομοκρατών.

Να θυμίσουμε ότι ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Al Mismari, είχε ζητήσει ενδελεχή έρευνα για το που διοχετεύονται τα κρατικά έσοδα. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού σε τραπεζικό φορέα του εξωτερικού ώστε να υπάρχει εποπτεία και λογοδοσία στη διαχείριση των κρατικών εσόδων.

Η σχετική συμφωνία, υπεγράφη από τον Χαλίφα Χαφτάρ και από τον αντιπρόεδρο  της GNA, Ahmed Maiteeq.

H συνέντευξη τύπου του αντιπροέδρου στη Μισράτα, προπύργιο μυστικών τουρκικών υπηρεσιών και ισλαμιστών παραστρατιωτικών μονάδων, ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ με την εισβολή τζιχαντιστών στο χώρο που ζωντανά θα μεταδιδόταν η συνέντευξη(!).

Δείτε το βίντεο:

Ο Hassan Abdullah Shabba, κορυφαία πολιτική μορφή του Σάρατζ στη Μισράτα και μέλος της  λιβυκής αντιπροσωπείας (που αντιπροσώπευε και τις δύο πλευρές) που επισκέφθηκε το Καΐρο, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΦΒ, την συμφωνία:

Ο Χαφτάρ λέει στον Maiteeq, εάν δεν μπόρεσες να επισκεφθείς τη Σύρτη, εξαιτίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι μισθοφόροι της σε απέτρεψαν, εμείς εκπληρώνουμε την υπόσχεση μας ως προς την υπογραφή της συμφωνίας και εσύ θα πρέπει να ολοκληρώσεις τους όρους, έτσι ώστε η Αδελφότητα και οι “χορηγοί” τους να μην επωφεληθούν από το λαϊκό εισόδημα“.

Και συνέχισε ο Λίβυος αξιωματούχος σχολιάζοντας το λόγο του λαοπρόβλητου Στρατηγού: “Ζήτω η Λιβύη. Η θέληση του λαού θα θριαμβεύσει και θα νικήσει το στρατό του Ερντογάν και της Αδελφότητας“.

Παραβίαση της ενδυνάμει ΑΟΖ της Ανατολικής Λιβύης. Αυστηρή προειδοποίηση LNA

Και ενώ οι αντιδράσεις από την πλευρά των κρατικών μηχανισμών της Τρίπολης είναι ποικίλες, σχετικά με την υπογραφή της Συμφωνίας, δύο πλοιάρια Ιταλών ψαράδων με 15 άτομα συνολικά πλήρωμα, παραβίασαν την, εν δυνάμει, ΑΟΖ της Ανατολικής Λιβύης, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει άδεια τις αρμόδιες ναυτικές αρχές, των οποίων ηγείται ο φιλέλληνας Ναύαρχος El Mahdawi Farag.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν σε απόσταση 30 ν.μ βόρεια από την πόλη Daryanah, ανατολικά της Βεγγάζης.

Τα ιταλικά πλοία έχουν κατασχεθεί και τα μέλη του πληρώματος ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές (διενεργείται έρευνα και στα πλοία τους αν υπήρξε μεταφορά παράνομου οπλισμού), σύμφωνα με δήλωση του Στρατηγού του LNA, Khaled Al-Mahjoub.

Σύμφωνα με το Libya Observer, ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη σύλληψη, κάλεσε τις κυβερνητικές αρχές της Ανατολικής Λιβύης να προβεί  στην άμεση απελευθέρωσή τους και απευθυνόμενος στον Ρώσο και Αιγύπτιο ομόλογο του, ζήτησε τη διαμεσολάβηση τους!

Να θυμίσουμε ότι από αρχές Αυγούστου, ο LNA έχει ζητήσει την ενημέρωση και περαιτέρω τον από κοινού συντονισμό των αρμόδιων αρχών της διεθνούς ναυσιπλοΐας και αεροπορίας με το Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα της Βεγγάζης, στην περίπτωση εισόδου στις ζώνες εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Όποιος παραβιάζει την ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Λιβύης, υπάρχουν συνέπειες.  Άλλωστε θυμόμαστε πρόσφατα την βύθιση του τουρκικού πλοίου από το πολεμικό Ναυτικό των El mahdawi Farag και Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ που είχε παραχωρήσει ο Ναυάρχος, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την εντολή που έχει λάβει από τον Χ.Χαφτάρ, πως να αντιμετωπίζει την παραβίαση της Λιβυκής ΑΟΖ:

«Εγώ έχω εντολή αν έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων να τα βουλιάξω αυτά τα καράβια. Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ», είπε ο αρχηγός του λιβυκού στόλου.

Η ανακοίνωση του LNA σχετικά με την πρόσφατη παραβίαση της λιβυκής ΑΟΖ:

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια πλοία παραβιάζουν τα λιβυκά ύδατα αλλά το Ναυτικό μας προστατεύει τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας από “κλέφτες” και οποιονδήποτε που προσπαθεί να υπονομεύσει την κυριαρχία μας και να κλέψει τα θαλάσσιο πλούτο μας, ειδικότερα τώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα“.

Και ενώ το θερμόμετρο των διπλωματικών σχέσεων της φιλοτουρκικής ιταλικής πολιτικής γραφειοκρατίας– και κατ’ επέκταση φίλα προσκείμενης με την GNA του Φ. Σάρατζ– με το Λιβυκό Κοινοβούλιο ανεβαίνει επικίνδυνα, ως αντίποινα (;) Λίβυοι αθλητές από την Τρίπολη, στην προσπάθεια να γλυτώσουν από τις καθημερινές σκηνές βιαιοπραγίας, συλλήψεων και εκτελέσεων από τις παρακρατικές δυνάμεις του Σάρατζ-Ενρτογάν και Μπασάγκα (υπουργός εσωτερικών του Σάρατζ ), έχουν συλληφθεί από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές με την κατηγορία ότι είναι διακινητές προσφύγων!

Οι οικογένειες των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν έξω τα γραφεία της ναυτικής βάσης στη Βεγγάζη, ζητούν την επιστροφή των παιδιών τους στην ελεύθερη Ανατολική Λιβύη από τις ιταλικές φυλακές, καλώντας τον Χ.Χαφτάρ να μην απελευθερώσει τους Ιταλούς.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας