Χαμηλώνει το όριο επιτρεπτού χρέους για ρωσικές εταιρείες

813
χρέους

Νέα κριτήρια για το ανώτατο επίπεδο χρέους που θα επιτρέπεται να αναλαμβάνουν μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, επεξεργάζεται η ρωσική κεντρική τράπεζα με στόχο να αποτρέψει πιθανή εκδήλωση συστημικού κινδύνου. «Θα πρέπει να υπάρχουν συστημικά κριτήρια, για παράδειγμα ο λόγος του χρέους μιας εταιρείας προς το ΑΕΠ ώστε να εξακριβώνουμε όχι απλώς τους μεγάλους δανειολήπτες, αλλά και να εντοπίζουμε προβλήματα σε μεγάλες επιχειρήσεις τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν συστημικές απειλές», λέει στο Reuters η κ. Ελισαβέτα Ντανίλοβα, επικεφαλής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ρωσική κεντρική τράπεζα.  Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση το 2014 και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εκείνη τη χρονιά είχαν προκαλέσει την έντονη εξασθένηση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου πως πολλά δάνεια ήταν σε ξένο νόμισμα.

Ο λόγος εταιρικού χρέους προς το ρωσικό ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στο 32,1%, από 30,8% που ήταν στις αρχές του 2014 πριν από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Ο λόγος είχε αυξηθεί στο 40,1% στις αρχές του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Το 2020 η κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες που εποπτεύει θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για τον καθορισμό των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσουν.  Η απόφαση για την εφαρμογή των κριτηρίων τα οποία θα επιλεγούν θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα αυξάνεται το χρέος των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε η κ. Ντανίλοβα.

Η κεντρική τράπεζα σκοπεύει επίσης να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δανείων γύρω στο 10% το 2020, από 17,8% το 2019 και από περισσότερο από 20% το 2018, είπε η κ. Ντανίλοβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας