Χαλάνδρι: Από την καταγγελία του φιλοναζιστικού καθεστώτος στις εκδηλώσεις με ουκρανική πρεσβεία

2234
ουκρανία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Χαλάνδρι  Ενάντια – Πρωτοβουλία πολιτών» κατέθεσαν σχέδιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από τη συνεδρίαση της 17/05/2019 προτείνοντας τη ματαίωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 19/05/2019 στο θέατρο Ρεματιάς.  Στο σχέδιο απόφασης επισημαινόταν μάλιστα ότι «η κριτική μας και η καταδίκη μας δεν απευθύνεται στις Ουκρανές και στους Ουκρανούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην άνοδο του φασισμού και στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς της Ουκρανίας να ξεπλένεται μέσα από εκδηλώσεις που καπηλεύονται την ουκρανική παράδοση

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου απάντησε ότι «καμία εκδήλωση δεν είναι προγραμματισμένη για τις 19/05/2019 στο θέατρο Ρεματιάς».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρήθηκε από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής απόπειρα αντιπερισπασμού εναντίον των δημοτικών μας συμβούλων, τους οποίους κατηγόρησαν ότι οργάνωσαν «προβοκάτσια» εναντίον του Δημάρχου και ότι δήθεν συκοφαντούν τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής, γεγονός μάλιστα που «επισύρει και ποινικές ευθύνες». Όμως στις εύλογες ερωτήσεις γιατί δεν αντέδρασαν εδώ και μέρες στην πρωτοβουλία της Ουκρανικής Πρεσβείας να κυκλοφορήσει αφίσα-πρόσκληση και με το λογότυπο του Δήμου Χαλανδρίου καλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έδωσαν καμία απάντηση. Δεν συμφώνησαν επίσης με την –αυτονόητη- πρότασή μας να καταγγείλει το Δημοτικό Συμβούλιο την Πρεσβεία της Ουκρανίας που «χρησιμοποιεί το Δήμο μας για να ξεπλύνει τα εγκλήματα του καθεστώτος που εκπροσωπεί. Οι «προφάσεις εν αμαρτίαις» του αρμόδιου αντιδημάρχου –ότι ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ την έγκριση για τη συνδιοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων με την Ουκρανική Πρεσβεία και ότι αγνοούσε (!!!) τη συγκεκριμένη αφίσα – πρόσκληση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες δεν έπεισαν, βέβαια, κανέναν.

Για τους Διοικούντες έχει περάσει πολύς καιρός, φαίνεται, και το πνεύμα της εκδήλωσης του 2016 για τους έλληνες ποιητές της Μαριούπολης («  βασικός στόχος είναι η κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, όταν έχει επιβληθεί με την συνδρομή αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων ένα φασιστικό καθεστώς στο Κίεβο που έχει δημιουργήσει μία εστία πολέμου στα ανατολικά της χώρας με εκατοντάδες θύματα»)  έχει ξεχαστεί- μαζί με τόσα άλλα.

 Είναι προφανές ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι των κυβερνητικών πατρώνων, των «φίλων» και των «φίλων των φίλων» τους, θολώνουν τα κριτήρια, δημιουργούν  δεσμεύσεις και ωθούν σε μετατοπίσεις των οποίων μόνο η αρχή είναι σήμερα ορατή.

Η καταγγελία των δημοτικών συμβούλων:

Συχνά έχουμε ασκήσει κριτική στον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και την διοικούσα παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» για την εγκατάλειψη παλαιότερων θέσεων και την υλοποίηση νεοπαγών πολιτικών στο Δήμο. Πολλές φορές οι πολιτικές αυτές ήταν αντίθετες με παλαιότερες θέσεις.  Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ο δήμαρχος Σ. Ρούσσος και η διοικούσα παράταξη έχουν πάρει μια πορεία χωρίς γυρισμό.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ο Δήμος Χαλανδρίου συνδιοργανώνει μαζί με την Ουκρανική Πρεσβεία (ανάμεσα σε άλλους) εκδήλωση στο θέατρο Ρεματιάς.

Κάποιοι καλοπροαίρετοι θα αναρωτιούνται: «Ε, και;». Αν οι Ουκρανοί θέλουν να γιορτάζουν την «εθνική ενδυμασία» τους, εμάς τις μας νοιάζει; O κάθε λαός κουβαλάει την δική του κουλτούρα και έχει το δικαίωμα της πολιτισμικής έκφρασης, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε ξένη χώρα. Ίσως να ήταν έτσι τα πράγματα, αν η εκδήλωση αυτή δεν συνδιοργανωνόταν με κρατικό φορέα, δηλαδή την Ουκρανική Πρεσβεία.

Το «καθεστώς» της Ουκρανίας είναι ανοιχτά αντιδραστικό και αυταρχικό, υποστηρίζεται ανοιχτά από ένοπλες ναζιστικές ομάδες. Μετά το πραξικόπημα του 2014, τιμά σαν εθνικούς ήρωες και απελευθερωτές τους συνεργάτες των Γερμανών Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμοοι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων Εβραίων, Ουκρανών αντιστασιακών, Πολωνών και Ρωσόφωνων της Ουκρανίας, στην επιχείρησή τους να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εθνοκάθαρασης, στα πρότυπα των ναζιστικών αντιλήψεων περί «Άριας φυλής».  Χαρακτηριστικότερος όλων αυτών είναι ο Στεπάν Μπαντέρα, μπροστά στον οποίο οι «δικοί μας» Ταγματασφαλίτες και Χίτες, μοιάζουν με προσκοπάκια.

Το «καθεστώς» που προέκυψε το 2014, από το λεγόμενο «Μαϊντάν» και την ενεργό δράση ένοπλων Ουκρανών νεοναζί βαρύνεται με βαριά εγκλήματα, όπως  ο εμπρησμός του Κτηρίου των Συνδικάτων της Οδησσού, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες διαδηλωτές (είτε από την πυρκαγιά, είτε από πυρά που δέχθηκαν από παραστρατιωτικούς ναζί, αφού πήδηξαν από το φλεγόμενο κτήριο) και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άνθρωποι. Αυτά τα νεοναζιστικά «μπουμπούκια» είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε στη χώρα μας, τον Φλεβάρη, στο ματς του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Κιέβου για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αποτελούν τον πυρήνα των οργανωμένων οπαδών της Ουκρανικής ομάδας.

Το «καθεστώς» της Ουκρανίας εφαρμόζει συστηματικά πολιτική καταπίεσης των λαών της ανατολικής Ουκρανίας και συντηρεί συστηματικά στην περιοχή την ένταση και τις πολεμικές συγκρούσεις. Έχει θέσει υπό την αιγίδα του παραστρατιωτικές ομάδες νεοναζί, χορηγώντας τους καθεστώς «Ειδικής Αστυνομικής Δύναμης» (π.χ. Τάγμα Αζόφ). Οι ομάδες αυτές έχουν ως ραχοκοκαλιά τον ναζιστικό «Δεξιό Τομέα», ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

Ίσως να βρεθούν και κάποιοι που θα πουν ότι «μα πώς μπορούσαν να τα ξέρουν όλα αυτά οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής;». Η πρόσφατη ιστορία όμως της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» τους διαψεύδει. Στις 14/12/2014, η «Αντίσταση», είχε συνδιοργανώσει μαζί με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέων «Σβήστε τους» εκδήλωση με θέμα «Η άνοδος του Φασισμού στην Ουκρανία, ο εμφύλιος πόλεμος και ο ρόλος της Δύσης» με ομιλητές μέλη της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία.

Ακόμα πιο πρόσφατα, ο Δήμος στις 12/2/2016 φιλοξένησε εκδήλωση για τους έλληνες ποιητές της Μαριούπολης. Στο Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης αναφερόταν: «Η βραδιά αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για το «Κέντρο Επιστημονικής και Κοινωνικής Πρωτοβουλίας», του οποίου βασικός στόχος είναι η κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, όταν έχει επιβληθεί με την συνδρομή αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων ένα φασιστικό καθεστώς στο Κίεβο που έχει δημιουργήσει μία εστία πολέμου στα ανατολικά της χώρας με εκατοντάδες θύματα».

Δύσκολο να υποστηριχθεί ότι ο δήμαρχος «δεν ξέρει» τι γίνεται στην Ουκρανία και δεν ξέρει τι εστί Ουκρανικό «καθεστώς», με του οποίου την πρεσβεία συνδιοργανώνει εκδήλωση εορτασμού εθνικιστικής ημέρας.  Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που ανέφερε η πρόσκληση της εκδήλωσης του Δεκέμβρη του 2014:

«Πριν από ένα χρόνο παρακολουθήσαμε τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο. Είδαμε νεοναζί να επιβάλλουν τους νόμους τους και να γίνεται ένα πραγματικό πραξικόπημα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας και έτσι άρχισε ένας αιματηρός πόλεμος. Το αδίστακτο καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ να σκοτώνει τον λαό του Ντονμπάς, με πρόσχημα πάντα την εισβολή της Ρωσίας, με απώτερο σκοπό να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του και να επιβάλλει τις φασιστικές πρακτικές του. Κάθε προοδευτικός, πόσω μάλλον αριστερός, άνθρωπος σήμερα στην Ουκρανία διώκεται, συλλαμβάνεται και ζει μέσα στον φόβο. Αυτήν την πραγματικότητα δεν την ακούμε στα ΜΜΕ. Η Δύση σωπαίνει ενώ ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας διεξάγει έναν πραγματικό αντιφασιστικό αγώνα και μάχεται για ζωή και αξιοπρέπεια».

Θεωρούμε λανθασμένη την επιλογή φορέων και Ιδρυμάτων (π.χ., ίδρυμα Ζήση) να συνδιοργανώνουν εκδήλωση με την πρεσβεία μιας χώρας, της οποίας το «καθεστώς» έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω. Σημειώνουμε για την αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, ότι η κριτική μας και η καταδίκη μας δεν απευθύνεται στις Ουκρανές και στους Ουκρανούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην άνοδο του φασισμού και στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς της Ουκρανίας να ξεπλένεται μέσα από εκδηλώσεις που καπηλεύονται την ουκρανική παράδοση.

Όσον αφορά στο δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και τη διοικούσα παράταξη, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου να ματαιώσει την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Χαλάνδρι, 17 Μαΐου 2019

Το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ο Δήμος Χαλανδρίου συνδιοργανώνει μαζί με την Ουκρανική Πρεσβεία (ανάμεσα σε άλλους) εκδήλωση στο θέατρο Ρεματιάς.

Το «καθεστώς» της Ουκρανίας είναι ανοιχτά αντιδραστικό και αυταρχικό, υποστηρίζεται ανοιχτά από ένοπλες ναζιστικές ομάδες. Μετά το πραξικόπημα του 2014, τιμά σαν εθνικούς ήρωες και απελευθερωτές τους συνεργάτες των Γερμανών Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων Εβραίων, Ουκρανών αντιστασιακών, Πολωνών και Ρωσόφωνων της Ουκρανίας, στην επιχείρησή τους να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εθνοκάθαρσης, στα πρότυπα των ναζιστικών αντιλήψεων περί «Άριας φυλής».  Χαρακτηριστικότερος όλων αυτών είναι ο Στεπάν Μπαντέρα, μπροστά στον οποίο οι «δικοί μας» Ταγματασφαλίτες και Χίτες, μοιάζουν με προσκοπάκια.

Το «καθεστώς» που προέκυψε το 2014, από το λεγόμενο «Μαϊντάν» και την ενεργό δράση ένοπλων Ουκρανών νεοναζί βαρύνεται με βαριά εγκλήματα, όπως  ο εμπρησμός του Κτηρίου των Συνδικάτων της Οδησσού, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες διαδηλωτές (είτε από την πυρκαγιά, είτε από πυρά που δέχθηκαν από παραστρατιωτικούς ναζί, αφού πήδηξαν από το φλεγόμενο κτήριο) και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άνθρωποι. Αυτά τα νεοναζιστικά «μπουμπούκια» είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε στη χώρα μας, τον Φλεβάρη, στο ματς του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Κιέβου για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αποτελούν τον πυρήνα των οργανωμένων οπαδών της Ουκρανικής ομάδας.

Το «καθεστώς» της Ουκρανίας εφαρμόζει συστηματικά πολιτική καταπίεσης των λαών της ανατολικής Ουκρανίας και συντηρεί συστηματικά στην περιοχή την ένταση και τις πολεμικές συγκρούσεις. Έχει θέσει υπό την αιγίδα του παραστρατιωτικές ομάδες νεοναζί, χορηγώντας τους καθεστώς «Ειδικής Αστυνομικής Δύναμης» (π.χ. Τάγμα Αζόφ). Οι ομάδες αυτές έχουν ως ραχοκοκαλιά τον ναζιστικό «Δεξιό Τομέα», ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

Ο Δήμος Χαλανδρίου στις 12/2/2016 φιλοξένησε εκδήλωση για τους έλληνες ποιητές της Μαριούπολης. Στο Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης αναφερόταν: «Η βραδιά αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για το “Κέντρο Επιστημονικής και Κοινωνικής Πρωτοβουλίας”, του οποίου βασικός στόχος είναι η κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, όταν έχει επιβληθεί με την συνδρομή αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων ένα φασιστικό καθεστώς στο Κίεβο που έχει δημιουργήσει μία εστία πολέμου στα ανατολικά της χώρας με εκατοντάδες θύματα».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου θεωρεί λανθασμένη την επιλογή να συνδιοργανωθεί εκδήλωση με την πρεσβεία μιας χώρας, της οποίας το «καθεστώς» έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω. Σημειώνουμε για την αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, ότι η κριτική μας και η καταδίκη μας δεν απευθύνεται στις Ουκρανές και στους Ουκρανούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην άνοδο του φασισμού και στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς της Ουκρανίας να ξεπλένεται μέσα από εκδηλώσεις που καπηλεύονται την ουκρανική παράδοση.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφασίζει τη ματαίωση της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19/05/19 στο Ευριπίδειο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς.

Χαλάνδρι, 17 Μαΐου 2019

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΕνΑντιΑ – Πρωτοβουλία Πολιτών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας