Φ.Οκτάι: Δύο κράτη στην Κύπρο και τέρμα

982
κράτη

Ο Φουάτ Οκτάι, στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ξεκαθάρισε με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι η λύση στην οποία προσανατολίζεται πλέον η Τουρκία στην Κύπρο είναι τα δύο ξεχωριστά κράτη, χωρίς καμία κουβέντα πλέον για ομοσπονδία.

«Σχετικά με το θέμα της ομοσπονδίας, εμείς κάναμε τα πάντα σχεδόν επί 50 χρόνια. Αλλά δεν πέτυχε. Έτσι, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο λύσης. Είδαμε ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν προχωράει.

Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δυο χωριστά κράτη με βάση την ισότιμη κυριαρχία», τόνισε, εξαίροντας για άλλη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κράτος που αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος είναι γνήσιος αδελφός μας. Ναι μεν δυο ξεχωριστά κράτη, αλλά γνήσια αδέλφια μας. Για παράδειγμα, όχι μακρινός συγγενής», είπε και αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι έδειξαν μία καλή πρόθεση όλα αυτά τα χρόνια, που ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε.

«Σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, δεν συστήσαμε ένα κράτος. Μετά από αυτό τέθηκε το θέμα για ομοσπονδία και μετά τέθηκε η σύσταση μιας ανεξάρτητης δομής. Και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, τα Βαρώσια παρέμειναν κλειστά για την πιθανότητα να βρεθεί μια λύση. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης.

Και μετά φτάσαμε στο σχέδιο Ανάν, στο οποίο είπαν ‘ναι’. Επί χρόνια και χρόνια, ‘ομοσπονδία, ομοσπονδία, ομοσπονδία, αλλά εκείνοι (οι Ε/Κ) δεν αποδέχονταν την ισότητα των Τ/Κ. Είναι μια δομή που δεν αποδέχεται τα δικαιώματα και την ισότητα των Τ/Κ και δεν δέχεται να μοιραστεί τις πηγές πλούτου του νησιού. Επομένως, με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην κρατική εταιρεία πετρελαίων μας την ΤΡΑΟ, από την αναγνωρισμένη από εμάς ΤΔΒΚ, θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας