Φ.Ν.Λάιεν: Προτείνει μέγιστη ευελιξία στα κράτη-μέλη της Ευρωφυλακής, ενώ χρειάζονται απελευθέρωση

1117
ευελιξία

Η πανδημία του κοροναϊού και οι βαρύτατες επιπτώσεις της στην οικονομία, μαζί με τις προυπάρχουσες τάσεις ύφεσης στην Ευρωζώνη αλλά και την “στασιμοανάπτυξη” του πλανήτη, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα με μια ασθμαίνουσα μνημονιακή οικονομία, επιστρέφει στην ύφεση και δίπλα της στην βαθιά ύφεση εξωθείται όλη η Ευρώπη.

Ο προσανατολισμός της μέγιστης ευελιξίας που προτείνει η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν στα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού, είναι εντελώς ανεπαρκής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φονικού ιού και να ανακοπούν οι καθοδικές τάσεις στην οικονομία. Πολύ περισσότερο, που αυτός ο προσανατολισμός βρίσκεται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και της ευελιξίας που επιτρέπουν οι σιδερένιοι δημοσιονομικοί  κανόνες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Αυτήν την ώρα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε χρειάζεται να απελευθερωθούν πλήρως από τα δεσμά της ενιαίας αγοράς, του Συμφώνου Σταθερότητας, των δημοσιονομικών κανόνων και της ανελαστικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε, ώστε να τους δοθεί ευχέρεια να εφαρμόσουν εθνικές πολιτικές οι οποίες να αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

Ιδιαίτερα, αυτές τις ώρες, τα κράτη-μέλη έχουν ανάγκη από εθνικές νομισματικές πολιτικές και την δυνατότητα εκτύπωσης χρήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και με ευχέρεια επιλογές που να στηρίζουν τους πληγέντες κλάδους, την ανακοπή της ύφεσης και την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Οι προτάσεις της Ούρσουλας Φον ντε Λάιεν φανερώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την πλήρη ανεπάρκεια της Ε.Ε να ανταποκριθεί σε αυτή τη φάση στις επείγουσες υγειονομικές και οικονομικές ανάγκες των χωρών, των λαών και της Ευρώπης.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις προτάσεις που υποχρεώθηκε να προβεί η Φον ντε Λάιεν μπροστά στις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο διότι κινούνται στο πλαίσιο της “ευελιξίας” που επιτρέπουν οι νεοφιλελεύθεροι κανόνες της Ε.Ε:

Οι χώρες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Κινητοποιούνται 37 δισ., χαλαρώνουν οι κανόνες σε υποθέσεις «κρατικής βοήθειας» και δημοσιονομικής στήριξης. Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζει ο Ντομπρόβσκις.

Για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κινούνται με σύνεση. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’».Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Όπως διευκρίνισε, οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο περισσότερο αποτελεσματικοί γίνεται, συμπλήρωσε.
Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα και στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.Το Σύμφωνο Σταθερότητας, συνέχισε, επιτρέπει επιπλέον δαπάνες σε περιπτώσεις κρίσεως. Οι δαπάνες μπορούν να αφορούν στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών καθώς και του συστήματος υγείας.

Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είναι «έκτακτες» και γι’ αυτό θα εξαιρεθούν από την μέτρηση για το έλλειμμα, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν αναστέλλεται το σύμφωνο σταθερότητας, χρησιμοποιούμε όλο το διαθέσιμο περιθώριο που μας δίνεται.

Βεστάγκερ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να διευκολύνει την παροχή κρατικής βοήθειας

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να ΜΕΤΡΑχρειάζονται έγκριση για την παροχή κρατικής βοήθειας ενώ έδωσε ως παραδείγματα τις επιδοτήσεις μισθών καθώς και την αναστολή καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας