Αλυτρωτικές βλέψεις εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας για το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας που θα συμπεριλαμβάνει το σημερινό αλβανικό κράτος και το Κόσοβο. Ποιοι τον στηρίζουν;
Αντιδράσεις εντός και εκτός Αλβανίας προκαλούν οι δηλώσεις του Έντι Ράμα περί «μεγάλης Αλβανίας».
Το όραμα του Αλβανού πρωθυπουργού είναι ένα ενιαίο κράτος που θα περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία και το Κόσοβο.
Σπασμωδικές δηλώσεις απελπισίας από τον Ράμα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό, χαρακτηρίζει τα λεγόμενα των Τιράνων, ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας, μιλώντας στο Sputnik.
«Η ενεργειακή κρίση στην Αλβανία, η καθυστέρηση των εμβολιασμών και το πάγωμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ αποτελούν τον τριπλό άξονα γεγονότων που ο Ράμα επιθυμεί να ξεχάσουν οι Αλβανοί πολίτες και ψηφοφόροι του. Για τον λόγο αυτό επιθυμεί να αποπροσανατολίσει με τις δηλώσεις του, χαϊδεύοντας παράλληλα τα αφτιά των Κοσσοβάρων» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
«Θέλει να ξεφύγει από τα πραγματικά προβλήματα καθώς ξένες επενδύσεις δεν υπάρχουν, ενώ τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δεν έχουν βελτιωθεί» προσθέτει ο κ. Μπελέρης.
Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παρασκηνιακής υποστήριξης των ενεργειών του Ράμα από τις ΗΠΑ και την Τουρκία καθώς αυτές είναι οι δυνάμεις που τον στηρίζουν σύμφωνα με τον κ. Μπελέρη:
«Οι Τούρκοι είναι ο βασικός υποστηρικτής του Αλβανού πρωθυπουργού. Ωστόσο το προεκλογικό δώρο του Ερντογάν -που ήταν το νοσοκομείο COVID- δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεχαστεί και η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με άλλα ζητήματα. Δεν είναι μυστικό επίσης ότι η Αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, στηρίζει τον Ράμα και τις πολιτικές του, ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα, είχε μιλήσει ανοιχτά για τον παρεμβατικό ρόλο της στις υποθέσεις του αλβανικού κράτους» υποστηρίζει ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.
Οι παλαιότερες δηλώσεις Ράμα
Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία θα δούμε ότι ο Eντι Ράµα είχε προαναγγείλει ξανά το σχέδιο μιας στρατηγικής συμφωνίας για την ένωση της Αλβανίας µε το Κόσοβο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η «αλβανική ένωση» θα πρέπει να έχει γίνει πραγματικότητα έως το 2025.
«Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής η πολιτική του Αλβανού πρωθυπουργού, με την κατάργηση της βίζας για τους Κοσσοβάρους και την πολιτογράφησή τους ως Αλβανών πολιτών, ακόμα και εντός τριών ημερών» τονίζει ο κ. Μπελέρης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπελέρης στέκεται στο 2019 όταν ο τότε πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, και νυν κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, είχε αποκαλύψει μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι το θέμα της συζήτησης ήταν η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας.
Ο Θάτσι είχε αναφέρει ότι «κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η αναγκαιότητα πλήρους κατάργησης των συνόρων και η δημιουργία ενιαίου αλβανικού χώρου χωρίς σύνορα υπό την ευρωατλαντική ομπρέλα».
Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να είναι ενδεικτική μιας παρέμβασης υποστηρικτών του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο ζήτημα ακόμα και των ίδιων των ΗΠΑ.
«Απορίας άξιο αποτελεί το γιατί δεν απαντούν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι που εξακολουθούν να ανέχονται τις πολιτικές του. Κυρίως ανέχονται μια δήθεν εναρμόνιση των νόμων με την Ευρώπη που τελικά δεν εφαρμόζει, ενώ έχει δημιουργήσει μια κρίση στην αντιπολίτευση με τη βοήθεια των Αμερικανών» υπογραμμίζει ο κ. Μπελέρης.
Η ρωσική απάντηση
Το μόνο κράτος που τοποθετήθηκε επίσημα απέναντι στο ενδεχόμενο ενοποίησης Αλβανίας – Κοσόβου, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ράμα, είναι η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.
«Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σχετικά με την ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου» τόνισε.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «η προώθηση των σχεδίων για τη δημιουργία μιας “Μεγάλης Αλβανίας” έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».