Φωτιές πολέμου βάζουν ΗΠΑ: Έξι αμερικανικά μαχητικά F-15 αναπτύχθηκαν στη Βαλτική

923

Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής

Έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν ανέφερε τα μαχητικά αμερικανικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στην Εσθονία. «Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.

Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη.

«Τα αεροσκάφη σχεδιάζουν να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης» ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.

Οι εντάσεις επιδεινώνονται καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, περιβάλλοντας την Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας