Φουρνέλο των ΗΠΑ στην ευρωζώνη. Διχασμένο ή αναποφάσιστο το ΔΝΤ;

2388

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Μερκελ-Λαγκάρντ, η οποία έδωσε την εντύπωση ενός δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ της Γερμανίας και ΔΝΤ, έρχονται τα ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ να φέρουν στο προσκήνιο μια “άκαμπτη” γραμμή για την αντιμετώπιση του χρέους, που μοιάζει να τινάζει στον αέρα τον υποτιθέμενο συμβιβασμό Μέρκελ-Λαγκάρντ, για την συνάντηση των οποίων, όμως, η πλευρά Μέρκελ έχει τηρήσει μέχρι τώρα σιγήν ιχθύος.
Περί τίνος, λοιπόν, πρόκειται; Το ΔΝΤ είναι διχασμένο και η Λαγκάρντ σε ένα είδος επιτήρησης; Το ΔΝΤ τη μια καρότο και την άλλη μαστίγιο, δείχνοντας ποιο είναι το “αφεντικό” στο ελληνικό πρόγραμμα; Το ΔΝΤ παίζει παιχνίδι τακτικής, ενώ έχει ειλημμένη στρατηγική απεμπλοκής από το ελληνικό πρόγραμμα; Ή απλώς το ΔΝΤ κερδίζει χρόνο μέχρι να αποφασίσει τελικά.
Την ίδια ώρα η δήλωση του Αμερικανού Υπ. Οικ. Στιβ Μνιούτσιν στην Wall Street που πετάει το μπαλάκι στην Ευρώπη για την Ελλάδα, διαχωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ, μοιάζει να βάζει φουρνέλο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ίδια την ευρωζώνη.
Μήνυμα στέλνουν τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ με ανάρτηση στο blog του Ταμείου από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μόρις Ομπσφελντ, τον επικεφαλής για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν.
Υπό τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα κρατικά χρέη» και σε μια γενική (υποτίθεται) ανάλυση των θέσεων του Ταμείου, οι συντάκτες του άρθρου μιλούν για μια περίπτωση που μοιάζει όμοια με την ελληνική, χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά στην Ελλάδα σε όλα τα σημεία του κειμένου.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ «πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Όλα αυτά, λίγο μετά τη δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνιούτσιν, ότι η Ελλάδα είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα!
Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο κ. Μνιούτσιν τονίζει με εντυπωσιακή κυνικότητα ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
«Είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Συζητούμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα, αλλά πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο αφορά τους Ευρωπαίους» ήταν η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, με την «WSJ» να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει την «σκληρή στάση του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας».
Ένας τόσο ανοικτός διαχωρισμός, σε σημείο ευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν έχει ξαναυπάρξει από την αμερικανική ηγεσία.
Στην όχι τυχαία ως προς το timing και το περιεχόμενο ανάρτηση τους, τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν μεταξύ άλλων:
– Είναι σημαντικό για να γίνει εφικτή η αποπληρωμή του χρέους «να συγκεκριμενοποιηθούν με ρεαλιστικό τρόπο τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων», ούτως ώστε να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με πρωτογενή πλεονάσματα το ύψος των οποίων μπορεί να καταστεί δυσβάσταχτο για μία οικονομία, πλήττοντας κατάφωρα ακόμη και την είσπραξη φόρων.
– «Όταν ένα κρατικό χρέος είναι τόσο υψηλό που καθίσταται μη βιώσιμο» υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο «καταλυτικός» ρόλος του Ταμείου για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και οικονομική στήριξη δεν αρκεί.
– «Οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα θα πρέπει να στηρίζονται σε ρεαλιστικές και όχι ηρωικές προβλέψεις για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης».
– Η αβεβαιότητα από ένα ανεπίλυτο πρόβλημα χρέους αποθαρρύνει τις επενδύσεις και μπορεί να υποσκάψει την ανάκαμψη άρα και την επιτυχία του προγράμματος.
– «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μια χώρα είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης». Προφανώς αναφέρονται στην Ελλάδα, αφού το ΔΝΤ δεν έχει πια πρόγραμμα σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας