Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους στις επιχειρήσεις και κοροϊδία σε μισθωτούς και συνταξιούχους

1259
πανδημίας

Από την αρχή της κυβερνητικής της θητείας η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να παρουσιάσει, ότι θα είναι η κυβέρνηση που θα μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις προς όφελος της «ανάπτυξης» αλλά και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους,  οι οποίοι θα δουν(;) το εισόδημα τους να αυξάνεται από την μείωση της φορολογίας.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία πιστή, στις ιδεολογικές της αρχές, προώθησε από την πρώτη στιγμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους κεφαλαιούχους εις βάρος φυσικά των γνωστών υποζυγίων δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού  που έχει κατατεθεί αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί για διαβούλευση, αποδεικνύουν την πραγματικότητα αλλά και τι πρόκειται να συμβεί.

Συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,9 δις, τα οποία θα εισπραχθούν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (απαιτείται σύμφωνα με το νομοσχέδιο το 30% του εισοδήματος), από την φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και από την ανάπτυξη(;)

Ήδη βέβαια έχει προωθήσει  από την πρώτη στιγμή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις (δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο) από το 28% στο 24% και των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων από το 10 στο 5% και οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν από το 2019, άρα πάρα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2019, επέρχεται μείωση από τα φορολογικά έσοδα για το 2019 γύρω στα 750 εκατομμύρια!

Επίσης προβλέπονται κι’ άλλες μειώσεις για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ή φορολογικά κίνητρα για ανανέωση του στόλου των οχημάτων τους και εκπτώσεις για άλλες δαπάνες, εφόσον η επιχείρηση είναι κερδοφόρα στο φορολογικό έτος που πραγματοποιήθηκαν.

Σήμερα λοιπόν με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, μπορούν να καλυφτούν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων αυτών και παράλληλα να επιτευχτεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,9 δις αύξηση;

Δηλαδή να μειωθεί η φορολογία για όλους και να υπάρχει και αύξηση των φορολογικών εσόδων;

Φυσικά όχι.

Οι ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικές, ισχύει το ίδιο για τα φυσικά πρόσωπα;

Κατηγορηματικά όχι.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς είναι ασήμαντη και έχει ελάχιστη τελική ωφέλεια σαν αποτέλεσμα στον μισθό και στην συνολική φορολογία.

Π.χ. Μισθωτός με 9.000 ευρώ εισόδημα χωρίς παιδιά θα έχει μηνιαία αύξηση περίπου 4 ευρώ, με ένα παιδί 2,1 ευρώ και με δύο παιδιά καθόλου, όπως επίσης μισθωτός με 20.000 ετήσιο εισόδημα θα έχει μηνιαία αύξηση 1,2 ευρώ, με ένα παιδί καθόλου και με δύο παιδιά 2,5 ευρώ!

Θα μείνει όμως το πράγμα μέχρι εκεί ; Όχι φυσικά.

Οι ενδεχόμενες αυξήσεις, όπως ο διάβολος, κρύβονται στις λεπτομέρειες. Η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα φτάνουν το 30% του εισοδήματος και η ποινή που θα επιβάλλεται (πέναλτι 22%) σε περίπτωση μη συμπλήρωσης, θα φέρει αντικειμενικά και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Π.χ. Αν υπολείπονται αποδείξεις 1000 ευρώ θα  επιβάλλεται επιπλέον φόρος 220 ευρώ!

Επίσης η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου.

Με λίγα λόγια οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι στον αέρα και οι ελαφρύνσεις που προωθεί αφορούν πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.

Η μεγάλη πλειοψηφία θα κληθεί να πληρώσει πάλι το μάρμαρο.

Σήμερα η κυβέρνηση στηρίζεται στην λαϊκή ρήση «Το τάξιμο δεν κλείνει σπίτι, το δόσιμο κλείνει»

Δυστυχώς όμως θα έρθει και η ώρα του λογαριασμού και για τους περισσότερους από εμάς, ο λογαριασμός θα είναι οδυνηρός.

Πρέπει να αντισταθούμε από τώρα στις νέες ρυθμίσεις κοροϊδία.

 *Η Δέσποινα Σπανού είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας