Φοροεπιδρομή εν όψει

1295
φοροεπιδρομή

Φοροεπιδρομή εν όψει, με εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» της φορολογικής λαίλαπας της κυβέρνησης μπροστά από την -κατά τα άλλα- περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια.

Φόρος εισοδήματος, ο «καταργημένος» ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας είναι μόνο μερικοί εξ αυτών που οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σε ένα χρονικό διάστημα που εκτείνεται από τον τρέχοντα Ιούλιο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019. Η εκτίμηση αυτής της φοροείσπραξης αποτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρο – λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τους επόμενους μήνες θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν:

– Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή μερικές ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων (26 Ιουλίου), η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

– Τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα υπολογιστεί φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον Ιουνίου και περίπου 200.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο, ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου αλλά υπάρχουν σκέψεις για έκδοσή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου και σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019

– Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικά για τον φόρο εισοδήματος, με την επιστροφή φόρου να εκτιμάται πως θα λάβει μόλις ένας στους εννέα φορολογούμενος δείχνει τον βαρύ πέλεκυ της φορολόγησης στην Ελλάδα από τα γνώστα, πάντοτε, υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους και είναι, αναμφισβήτητα, πολύ μακριά από τον ορίζοντα της ανάπτυξης που μόνο η ελληνική κυβέρνηση φαντασιώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας