Φανατικοί Μέρκελ και Μπορίσοφ στο μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά Τουρκίας

743
Φανατικοί Μέρκελ και Μπορίσοφ

Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο ηχηρές φωνές στη Σύνοδο Κορυφής κατά των κυρώσεων στη Τουρκία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο EURACTIV, στον απόηχο άλλης μιας συνόδου που εξελίχθηκε σε φιάσκο για τις προσδοκίες της Ελλλάδας και της Κύπρου.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της Ε.Ε. που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι πηγές.

Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση της Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες μετρίασε τη ρητορική της στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της Ε.Ε., αντιτάχθηκε εξαρχής στις κυρώσεις και ήθελε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Οι διπλωμάτες υπολόγισαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι η στάση της Σόφιας για το ζήτημα των κυρώσεων δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

European Union

«Ο ηγέτης της Βουλγαρίας Μπορίσοφ είναι γνωστός φίλος του Ερντογάν και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο EURACTIV την περασμένη εβδομάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας έχει επίσης μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μπορίσοφ ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια της Ε.Ε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας