Υπό παραίτηση ο Ζεεχόφερ. Απειλείται με κατάρρευση η γερμανική κυβέρνηση

1317
γερμανική κυβέρνηση

Κινδυνεύει με κατάρρευση η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), στην οποία απορρίφθηκε η πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ταυτόχρονα, τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για παραίτηση του ηγέτη του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας.

Στην περίπτωση που ο επικεφαλής της CSU αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση και άρει τη στήριξή του προς την Άγκελα Μέρκελ, αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την πλειοψηφία στη Bundestag, καθώς το άθροισμα των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών της CDU και των σοσιαλδημοκρατών του SPD υπολείπεται κατά δύο έδρες της πλειοψηφίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Το κλίμα μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων -CDU και CSU- ήταν ήδη βαρύ από το Σάββατο, όταν οι επαφές των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε… ναυάγιο.

Στη συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων της παραδοσιακά συνεργαζόμενης με τη Χριστιανοδημοκρατία CSU, o Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Σημειώνεται ότι ο Ζεεχόφερ, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου στη Βαυαρία, έχει απειλήσει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, προς την κατεύθυνση της επαναπροώθησης μεταναστών, σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες για την “ορθότερη”, όπως λέει, κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.

Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού, κύκλοι της γερμανικής Καγκελαρίας προβάλλουν ιδιαίτερα τη δέσμευση 16 χωρών να δεχτούν την απέλαση στο έδαφός τους μεταναστών και προσφύγων που καταφεύγουν στη Γερμανία. Εντούτοις, μία μετά την άλλη, οι χώρες αυτές -με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ισπανία- διαψεύδουν την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος χαρακτήρισε το παραπάνω σχέδιο ως “ανεπαρκές” και υποστήριξε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η μοναδική διέξοδος στο μεταναστευτικό πρόβλημα έγκειται στις απευθείας επαναπροωθήσεις.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, επιμένοντας πως οι αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών δεν αφίστανται των θέσεων της CSU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος τάσσεται κάθετα εναντίον των μονομερών ενεργειών και των μαζικών επαναπροωθήσεων, προειδοποιώντας τον Ζεεχόφερ με αποπομπή από τη συγκυβέρνηση CDU-CSU-SPD, σε περίπτωση υλοποίησης των απειλών του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται την αποχώρηση του CSU από την τριμερή κυβέρνηση και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας