Υπό κατάρρευση οι συνομιλίες ΗΠΑ – Β. Κορέας

895
συνομιλίες

Υπό κατάρρευση βαίνουν οι συνομιλίες ΗΠΑ με Βόρεια Κορέα, όπως προειδοποίησαν βορειοκορεάτες αξιωματούχοι σε επιστολή τους προς τον υποργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, η επιστολή δόθηκε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα πως οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται «και πάλι σε κίνδυνο και μπορεί να καταρρεύσουν».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις (βορειοκορεατικές) προσδοκίες κάνοντας ένα βήμα μπροστά για να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης», μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος της Β. Κορέας (1950 – 1953) έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη, που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές να εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει από καιρό σαφές ότι ο επίσημος τερματισμός του πολέμου έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Όμως οι ΗΠΑ δε δέχονται να υπογράψουν τη συνθήκη πριν η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ακύρωση της επίσκεψη Πομπέο στη Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μια επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα αφού αυτός ο τελευταίος έλαβε μια πολεμοχαρή επιστολή από ανώτερο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο λίγες μόνον ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN μετέδωσε πως η επιστολή εστάλη από τον πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής υπηρεσίας κατασκοπείας Κιμ Γιονγκ Τσολ, όμως δεν είναι γνωστό πώς εστάλη. Η Washington Post ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα επικοινωνεί όλο και περισσότερο μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ.

Το CNN μετέδωσε πως στην επιστολή αναφερόταν επίσης πως, αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και οι συνομιλίες καταρρεύσουν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει «τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας