Υπόσχονται κοσμογονία και φλερτάρουν με το παλιό που κατήγγελλαν

1834
ευρωβουλή

Συνεχίζει τη γνωστή τακτική της διπλής γλώσσας η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, καθώς άλλα λέει έξω και στους δανειστές και άλλα στο εσωτερικό της χώρας.   Έξω, διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει κάθε απαίτηση και θα βαδίσει με προσήλωση στον δρόμο της αυστηρής λιτότητας και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης και των όρων του τρίτου μνημονίου.
Μέσα, προσπαθεί να καλλιεργήσει την ελπίδα ότι μπορεί και να μην υλοποιηθούν οι νέες περικοπές των συντάξεων που ήδη έχουν ψηφιστεί και ότι η κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί. Αυτό που έκαναν δηλαδή από την αρχή της διακυβέρνησής τους.
Τον ρόλο του καλού και του κακού μπάτσου αυτήν τη φορά επέλεξαν να παίξουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Θεανώ Φωτίου. Ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που συνομιλεί με τους δανειστές και τις αγορές και ξέρει πως ό,τι κι αν δηλώσει, θα το πληροφορηθούν και θα αντιδράσουν, κάνοντάς του παρατηρήσεις. Αυτή την εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», έδωσε «ένα δίκιο στο ΔΝΤ» για τις περικοπές στις συντάξεις: «Πήγαινα στους Ευρωπαίους κι έλεγα “να μην κόψετε συντάξεις, γιατί η θεία μου στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, τα εγγόνια της με το φροντιστήριο κ.λπ.” Σου λέει το ΔΝΤ “να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος”.Δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να στηρίζει όλη την οικογένεια”».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υπάρχει αρκετή γκρίνια τελευταία, επειδή όλο και λιγότερα κυβερνητικά στελέχη βγαίνουν να υπερασπιστούν ικανοποιητικά και συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως συνεχώς αυξάνονται, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει.   Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν είτε να τις διαψεύσουν (παρότι ανέβηκε το ηχητικό στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού) είτε να τις υποβαθμίσουν. Στα αυτιά των δανειστών, ωστόσο, ακούστηκαν πολύ ευχάριστα.   Τις εντυπώσεις στο ακροατήριο εντός της χώρας επιχείρησε να ανατρέψει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ισχυριζόμενη ότι το θέμα των συντάξεων «δεν είναι τελειωμένο», συστήνοντας στους συνταξιούχους να κάνουν «λίγο υπομονή».   Η Θεανώ Φωτίου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη νέα περικοπή των συντάξεων, αλλά, όπως υποστήριξε, «είμαστε σε μια κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική και θα φέρει και άλλα πράγματα». Εξηγήσεις για το τι εννοεί δεν έδωσε, ούτε στήριξε κάπου τον ισχυρισμό της. Επέμενε όμως στο να μην τρομοκρατείται ο κόσμος από τα ΜΜΕ, που αναφέρονται συνεχώς στην περικοπή συντάξεων.   Η Θεανώ Φωτίου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη νέα περικοπή των συντάξεων, αλλά, όπως υποστήριξε, «είμαστε σε μια κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική και θα φέρει και άλλα πράγματα».
Από την άλλη, τα προβλήματα και τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως συνεχώς αυξάνονται, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Αυτή την εβδομάδα ήρθαν στη δημοσιότητα ζητήματα που απασχολούν στο εσωτερικό της την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτό έγινε με δική της πρωτοβουλία, λόγω ανησυχίας ότι θα κυκλοφορούσαν «αναξιόπιστες πληροφορίες».   Αρχικά εμφανίστηκαν παρόμοια δημοσιεύματα σε τρία-τέσσερα ΜΜΕ, που στη συνέχεια αναπαράχθηκαν παντού και τα οποία ανέφεραν ότι αναμένεται υπονόμευση της ΕΥΠ.   Ως πηγή ανέφεραν «ανώτατο αξιωματούχο της ΕΥΠ» χωρίς να τον κατονομάζουν, αλλά φωτογραφίζοντάς τον, καθώς «ανώτατος» είναι ένας.   Ο τίτλος στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» ήταν «”Επιχείρηση αποσταθεροποίησης” εναντίον της αναμένει η ΕΥΠ» και κάπως έτσι ήταν και οι υπόλοιποι.
Τα άρθρα που κυκλοφόρησαν καταδείκνυαν ως υπεύθυνους δύο πρώην πράκτορες της ΕΥΠ, τους οποίους επίσης φωτογράφιζαν χωρίς να κατονομάζουν, και ανέφεραν ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν πως η επίθεση κατά του διοικητή της ΕΥΠ θα περιλαμβάνει ιστορίες για έκδοση «golden visa» σε Τούρκους μέχρι σχέσεις συγγενή του με κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών.   Η εντύπωση που αποκόμιζε αρχικά όποιος διάβαζε τα άρθρα ήταν ότι πρόκειται για περίπτωση damage control.   Ωστόσο, επειδή ο ένας πρώην πράκτορας ήταν μεταξύ εκείνων που τους χρεώνουν και τη διακίνηση των σεναρίων του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, στη διαρροή αυτή διαψεύδεται και εκείνο το περίφημο σχέδιο «Πυθία» και γενικά εμπλέκεται και αποκαλύπτεται ένα πλήθος –φαινομενικά– ανόμοιων πραγμάτων, με υπονοούμενα ακόμα και για κατασκοπικά love stories.
Οι διαρροές μιλούν για ύπαρξη παρακράτους, κάτι όχι ιδιαίτερα κολακευτικό για την ΕΥΠ και την κυβέρνηση. Η εικόνα που βγαίνει για την ΕΥΠ, πάντως, μόνο σοβαρή δεν είναι και αναρωτιέται κανείς για τη σκοπιμότητα τέτοιων διαρροών.   Η εξήγηση ήταν ότι ο Γ. Ρουμπάτης βάλλεται επειδή έχει φτιάξει μια υπηρεσία με στεγανά, στην οποία δεν μπορεί να παρεισφρήσει κανείς απ’ όσους θέλουν να βλάψουν τη χώρα.
Το άλλο θέμα που προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση ήταν το ζήτημα των ΕΛΤΑ, για τα οποία βγήκε στη δημοσιότητα μόνο μέρος ενός τεράστιου προβλήματος με πολλές σκιές. Κι αυτό ήταν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που πληρώθηκαν από τους καταναλωτές μέσω ΕΛΤΑ, αλλά παρέμεναν απλήρωτοι, αφού, όπως αποκαλύφθηκε, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν, δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν για λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα ΕΛΤΑ είχαν επιστρέψει στην κερδοφορία το 2014, αλλά στο τέλος του 2015 εμφάνισαν ζημιά και από τότε η κατάσταση επιδεινώνεται, μετά από μια σειρά ατυχών χειρισμών, που ίσως απασχολήσουν και τη Δικαιοσύνη, καθώς υπάρχουν ήδη σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση.
• Το ήδη βαρύ κλίμα ήρθαν να επιβαρύνουν περαιτέρω νέες δηλώσεις του παραιτηθέντος προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος. Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής αποκάλυψε ότι πριν δώσει στη δημοσιότητα τους λόγους που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, αλλά εκείνος δεν του απάντησε, όπως δεν του απάντησε και τη δεύτερη φορά που του έστειλε e-mail.
Αναφέρθηκε άλλη μια φορά στην αδιαφάνεια που επικρατεί στον ΕΛΔΟ, αυτή τη φορά αποκαλύπτοντας ότι τέσσερα από τα επτά μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου είχαν σχετική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ήταν ήδη αναμεμειγμένα σε άλλες πτυχές του προγράμματος για τους μικροδορυφόρους.
Χαρακτήρισε επίσης τον ΕΛΔΟ «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς» και δεν δίστασε να επικρίνει ξανά την έλλειψη αξιοκρατίας που επικρατεί, αναφέροντας ότι στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό ο ΕΛΔΟ εκπροσωπείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις.
Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής χαρακτήρισε τον ΕΛΔΟ «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς».   Σχετικά με τις πολιτικές τους κινήσεις, στο Μαξίμου επικεντρώνονται στο άνοιγμά τους προς τον «σοσιαλδημοκρατικό χώρο». Αυτές τις μέρες πρόβαλαν πάρα πολύ την προσέγγιση με τον Γιάννη Ραγκούση, σε ομιλία του οποίου παρευρέθηκαν για πρώτη φορά υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα. Αναρωτιέται όμως κανείς για τα οφέλη που προσδοκούν να κερδίσουν με τις κινήσεις αυτές, αφού, όπως είχαν επισημάνει και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, «είναι πιθανό να χάνουμε πιο πολλά απ’ όσα κερδίζουμε».
Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ένα ελάχιστα δημοφιλές στέλεχος που εμφανίστηκε στην κεντρική σκηνή ελέω Γιώργου Παπανδρέου, μαζί με εκείνους που χαρακτηρίστηκαν υποτιμητικά «κηπουροί» από τους ίδιους τους συντρόφους τους. Ο Γ. Ραγκούσης είχε συμπράξει με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη στη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα «Ώρα Αποφάσεων», συγκροτώντας μία από τις πιο δεξιές τάσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Μόλις πέρσι ο Γ. Ραγκούσης κατηγορούσε τη Φώφη Γεννηματά και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι φέρουν βαριά πολιτική ευθύνη, γιατί προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ! Η σταθερότητα σίγουρα δεν είναι το δυνατό του σημείο, αφού όταν οι Φλωρίδης και Διαμαντοπούλου του έδειξαν την έξοδο, επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια διεκδίκησε την ηγεσία του αλλά απέτυχε, καθώς έλαβε ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά, και τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μέχρι πρότινος κατήγγελλε, ασκώντας του βαριά κριτική.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας