Υποκρισία Ρέγκλινγκ-Ε.Ε: Χαρακτηρίζουν βιώσιμο το χρέος για να αποφύγουν βαθύ κούρεμα

997
ελλείμματα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, παρά το γεγονός ότι ύστερα από τρία απανωτά μνημόνια το ελληνικό χρέος εκτοξεύθηκε κατά 52,3%, φτάνει σε τέτοιο σημείο γελοιότητας και υποκρισίας ώστε να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Και πολύ περισσότερο, η εκτίμηση αυτή του Κλάους Ρέγκλινγκ, θα πρέπει να χαρακτηριστεί καθαρή πολιτική απάτη, διότι το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί περαιτέρω λόγω των μέτρων που άρχισαν να να λαμβάνονται και μάλλον θα κλιμακωθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικαλέστηκε ως επιχείρημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το γεγονός ότι πάνω από το μισό του ελληνικού χρέους οφείλεται στον ESM και το οποίο εξυπηρετείται με χαμηλά επιτόκια και επομένως, κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, το ετήσιο κόστος αυτού του χρέους είναι χαμηλότερο σε σχέση με ορισμένες άλλων χωρών της Ε.Ε.

Εδώ ο Κλάους Ρεγκλινγκ κάνει μια λαθροχειρία διότι στην εξυπηρέτηση του χρέους παίρνει υπόψη του μόνο τους τόκους και όχι και τις πληρωμές χρεωλυσίων, που αποτελούν μεγάλο βάρος και οι οποίες εκτινάσσουν το κόστος δανεισμού από τις αγορές στα ύψη, πέραν τη επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

Η αλήθεια είναι ότι από ένα χρέος της τάξης του 179% του ΑΕΠ σήμερα, αυτό θα εκτοξευθεί  πάνω από 200% του ΑΕΠ και κατά πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τοπ 210% του ΑΕΠ.

Ένα τέτοιο χρέος είναι ένα ασήκωτο βάρος που πνίγει την χώρα και με βάση το οποίο η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα μέλλον .

Το πιο επιτακτικό αίτημα σήμερα είναι η βαθιά διαγραφή αυτού του χρέους, η οποία μαζί με την εθνική νομισματική πολιτική και μια πολυδιάστατη στρατηγική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, είναι τα κλειδιά για μια πορεία ανάταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στη βάση μιας πρωτοπόρου αποδοτικότητας και προωθημένης κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας