Υπερκέρδη στους λίγους, φτωχοποίηση των πολλών. Έσπασαν τα ρεκόρ κέρδους!

1301
χρέους

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους πέτυχαν κατά το 2018, βελτιώνοντας εντυπωσιακά τα αποτελέσματά τους οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες, όταν η μεγάλη κοινωνική πλειονότητα δοκιμάζεται από την εκτεταμένη φτωχοποίηση, ως συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών.

Τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 12,4% και ανήλθαν στο ποσό των 12 δισ. ευρώ. Τα συνολικά προ φόρου κέρδη διευρύνθηκαν με πολύ υψηλό ρυθμό, κατά 48%, και διαμορφώθηκαν σε 8,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπερκαλύπτει το αντίστοιχο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2018.

Ο κύκλος εργασιών τους διευρύνθηκε κατά 10,6% το 2018 σε σχέση με το 2017, ενώ τα ίδια κεφάλαια συρρικνώθηκαν κατά 5,9%, γεγονός που οφείλεται ουσιαστικά στον τομέα των τραπεζών.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP «Business Leaders in Greece 2019», είναι το γεγονός ότι το κριτήριο (κέρδη EBITDA) για να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στην ομάδα των top 500 διαμορφώθηκε φέτος σε επίπεδα υψηλότερα κατά 20% περίπου, σε σχέση με το περσινό, γεγονός που υποδεικνύει τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ελληνικού εταιρικού τομέα γενικότερα.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι 94 από τις εταιρείες της φετινής κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece» την τελευταία δεκαετία (2009-2018), συνεπώς μπορούν να θεωρηθούν ως οι πρωταθλητές των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.

Με τη δημοσιοποίηση των τεράστιων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στην κερδοφορία τους και στην οικονομική δυσπραγία της χώρας. Διαπιστώνεται, δηλαδή, ότι κεφάλαια υπάρχουν, όχι όμως και αναπτυξιακές επενδύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας