Ερντογάν διαβεβαιώνει: Καμία υποχώρηση από την Ιντλίμπ, που ίσως έχει χάσει!

1772

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανυποχώρητος και αδιάλλακτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κόμματος του (ΑΚΡ: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) που λαμβάνει χώρα σε εβδομαδιαία βάση, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι, “η Τουρκία δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην Ιντλίμπ το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών“(1).

Δεν θα κάνουμε ούτε το μικρότερο βήμα πίσω, στην Ιντλίμπ, στόχος μας είναι να απωθήσουμε τις δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ πέρα από τα σύνορα που έχουν καθοριστεί και να διασφαλίσουμε την επιστροφή των πολιτών στα σπίτια τους”.

Επιπρόσθετα ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο στρατός του βρίσκεται περικυκλωμένος από τον στρατό της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, δήλωσε ότι θα απωθήσει το συριακό στρατό πέρα από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ!

Παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για την επιστροφή των προσφύγων, προϋποθέτουν τη χρήση του εναέριου χώρου της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ είναι ότι δεν είναι ικανή να χρησιμοποιήσει τον ενάεριο χώρο της περιοχής, που σύντομα, ελπίζω, θα επιλυθεί“, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μια τοποθέτηση που δείχνει την υπεροψία των εκτιμήσεων του, όσο αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού του ενώ γνωρίζει ότι στον συριακό ουρανό κυριαρχεί η ρωσική και συριακή αεροπορία στη μάχη για την ανάκτηση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και της συντριβής των ακραίων μαχητών τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, της Al Qaida, της Hayat Tahrir al-Sham και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Και συνέχισε: “...Οι άνθρωποι τελικά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Ρωσία δυστυχώς δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την ανθρωπιστική καλοπροαίρετη πράξη(!). Αλλά οι πύργοι παρατήρησης βρίσκονται υπό πολιορκία και ο χρόνος που τους έχουμε δώσει, σχεδόν τελειώνει. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί!..“.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από  το Αζερμπαϊτζάν, σήμερα, Τετάρτη, δήλωσε ότι, “η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί ποτέ σε ότι αφορά τη Συμφωνία του Σότσι, αναφορικά με την εμπόλεμη ζώνη στην Ιντλίμπ“.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι, “επιδιώκουμε την υλοποίηση του συνόλου της Συμφωνίας, ότι περιέχει. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα και οτιδήποτε είναι απαραίτητο, θα πρέπει να γίνει“.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε η σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για την Ιντλίμπ.

Η τετραμερής Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δήλωσε ότι οι συναντήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα και διμερείς με τον κάθε ηγέτη χωριστά.

Και όλες αυτές οι δηλώσεις, ενώ ο συριακός στρατός σημειώνει απανωτές νίκες εναντίον των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων όπως και των τρομοκρατών της Jabhat al-Nusra στην Βόρεια Ιντλίμπ.

Πραγματοποίησε επίθεση σε σημεία ανεφοδιασμού και στρατηγικών θέσεων τους, απελευθερώνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Kafranbel όπως και τα χωριά Shinshrah, Tarmalah, Deir-Sonboul, Ma’aret al-Mikhes, Kherbet al-Luaibdeh, and Hassaneh, επιφέροντας σημαντικές απώλειες τόσο σε εξοπλισμό, όσο και στην εξουδετέρωση τζιχαντιστών-μαχητών.

Ο Συριακός στρατός, παρά την αυξημένη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα χωριά και τις πόλεις στην περιφέρεια του Αλέππο.

https://youtu.be/DTtYH-6Lbq8

*(1) Η Iksra υπενθυμίζει τη σημαντική δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Oι συνομιλίες περί εκεχειρίας στην Ιντλίμπ σημαίνουν παράδοση στους τρομοκράτες).

**Mε πληροφορίες από:

yenisafak.com

anews.com.tr

Syrian Arab News Agency

almasdarnews.com

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας