Τύμπανα πολέμου: Πληροφορίες ιρανικής κατάληψης τάνκερ μετά τις πολεμικές δηλώσεις Τραμπ

1223
τάνκερ

«Φωτιά» άναψε στον Περσικό Κόλπο καθώς πριν από λίγες ώρες το Ιράν συνέλαβε πλοίο με καύσιμα που κατευθυνόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν τάνκερ που μετέφερε 250.000 λίτρα καυσίμων και αιχμαλώτισαν το πλήρωμα.

Δεν αναφέρεται η εθνικότητα των μελών του πληρώματος.

“It was detained near Iran’s Greater Tunb island in the Persian Gulf…the crew have been handed over to legal authorities in the southern Hormozgan province”.

«Το πλοίο συνελήφθη κοντά στο ιρανικό νησί μεγάλο Tunb στον Περσικό Κόλπο… το πλήρωμα παραδόθηκε στις νόμιμες αρχές της περιφέρειας του νότιου Χορμοζγκάν» αναφέρει το περσικό ISNA.

To Iράν διαθέτει τις πιο φθηνές τιμές πετρελαίου λόγω των βαρύτατων κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί και της πτώσης του εθνικού του νομίσματος.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Σαουδική Αραβία επίθεση από τους σιίτες Χούτι (τουλάχιστον κατά την επίσημη ανάληψη της ευθύνης από τους ίδιους), με αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Αυτό, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα της τιμής του πετρελαίου από το 1991 όταν και έλαβε χώρα ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο δημιουργώντας έτσι συνειρμούς ότι επίκειται και… τρίτος, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αντιδράσει στρατιωτικά.

Το πλήγμα στην μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Aramco έχει πραγματοποιηθεί επισήμως από την φυλή των σιιτών Χούτι, οι οποίοι και υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν. Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο ακόμα και για πόλεμο.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν σε πιο χαμηλές τιμές.

Παρόμοια πετρελαϊκή κρίση είχαμε κατά την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.

Οι τιμές μειώθηκαν όταν ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό του 5% που προέκυψε από το σαββατιάτικο κτύπημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας