Τόνγκα-Ηφαίστειο: Ταρακούνησε όλο τον Ειρηνικό-Που έφτασε το τσουνάμι

973
Ταρακούνησε όλο τον Ειρηνικό

Ο ήχος ακούστηκε σαν να έσκασαν χιλιάδες βόμβες συγχρόνως, περιγράφουν οι κάτοικοι. Ο εκκωφαντικός ήχος ακούστηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Σε επιφυλακή οι αρχές στις Δυτικές ακτές των ΗΠΑ

Στις 6.10 το πρωί (ώρα Ελλάδος), εξερράγη το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χαπάι στον Ειρηνικό ενώ σημειώθηκε σεισμός 7.4 βαθμών της Κλιμακάς Ρίχτερ. Η δόνηση προκάλεσε τσουνάμι στην Τόνγκα, τα κύματα ξεπέρασαν το 1.5 μέτρο προκαλώντας αρκετές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί παρά μόνο σοβαρές υλικές ζημίες σε σπίτια και κτίρια, παρόλα αυτά η επικοινωνία στην περιοχή είναι ακόμη πολύ δύσκολη.

Το μέγεθος της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλο που φάνηκε ακόμη και από το διάστημα. Οι ντόπιοι περιγράφουν την στιγμή, σαν «να έσκαγαν πολλές βόμβες μαζί», ενώ ο εκκωφαντικός ήχος έφτασε ακόμη και σε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στα νησιά Φίτζι. 105,000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις εστίες τους, αφού οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία της πόλης.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στις παράκτιες περιοχές των Δυτικών ΗΠΑ, Αυστραλίας, της Αμερικανικής Σαμόας ακόμη και της Ιαπωνίας. Το Τόκυο ωστόσο, σε νεότερη ενημέρωση του, επισήμανε ότι το πιθανότερο είναι η θάλασσα στις παράκτιες περιοχές να είναι «φουσκωμένη», τονίζοντας όμως ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν να πλησιάζουν. Στην Χαβάη πάντως σημειώθηκαν πλημμύρες, ενώ και η Καλιφόρνια είχε το πρωί (τοπική ώρα) παλίρροια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυνατές εκρήξεις Ηφαιστείου, δονήσεις και τσουνάμι. Το 2015 μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή, δημιούργησε ένα μικρό νησάκι ενώ για λίγες ημέρες δεν μπορούσαν να «πετάξουν» τα αεροπλάνα πάνω από την περιοχή.

Δείτε τις φωτογραφίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας