Τσίπρας στην ΔΕΘ: Αβέβαιες παροχές-«ψίχουλα» και επίδειξη αμερικανοδουλείας

2591
Τσίπρας

Ο Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη ΔΕΘ, μέσα σε μία σιδερόφρακτη, αστυνομοκρατούμενη, κατεχόμενη από μυστικές και φανερές υπηρεσίες των ΗΠΑ Θεσσαλονίκη, με ένα κρεσέντο επίδειξης Αμερικανοδουλείας, ξεπερνώντας σε αυτό ακόμα και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της χώρας μας.

Έκανε λόγο για διαχρονικά κοινούς αγώνες για κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, ξεχνώντας την στήριξή τους στη στρατιωτική Χούντα της επταετίας 1967 – 1974, στην τούρκικη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και σε άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στη χώρα μας.

Συνέχισε με ωραιοποίηση του 3ου μνημονίου, και κατά συνέπεια και τα δύο προηγούμενα των οποίων ήταν η συνέχεια, ισχυριζόμενος ότι με την εφαρμογή του βελτίωσε την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας και επανάλαβε τα ψέματά του ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Το παραμύθι του Πρωθυπουργού για έξοδο από τα μνημόνια δεν πείθει κανένα. Είναι προαποφασισμένες και ψηφισμένες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 7 δισ. ετησίως μέχρι το 2022 και 4 δισ. ετησίως μέχρι το 2060, για μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, για ένταση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και για ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Θα υπάρχει ενισχυμένη επιτροπεία και τριμηνιαίος ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων αντιλαϊκών μέτρων. Όλο το μνημονιακό νομικό καθεστώς, που επιβλήθηκε τα τελευταία 8 χρόνια, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το δημόσιο χρέος δεν κουρεύτηκε ούτε ένα ευρώ.

Ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ένα πακέτο περιορισμένων προεκλογικών παροχών και κάλπικων μετεκλογικών υποσχέσεων, που θα εκτείνονται μέχρι το 2022, ουσιαστικά, όμως,  ανέξοδων, αφού δεν πρόκειται να είναι κυβέρνηση μέχρι τότε. Κι αυτό, για να εξωραΐσει την σκληρή ”μεταμνημονιακή” πραγματικότητα της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας από τους δανειστές και της χρεοδουλείας της χώρας και του λαού μας για πολλές δεκαετίες.

Θα πρέπει, βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται απλά για κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι δανειστές δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο, που θα είναι και καθοριστικός, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει μονομερείς ενέργειες, αλλά και παραπέμπει τις περισσότερες «παροχές» στο άδηλο μέλλον, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν. Εξάλλου αυτός ο Πρωθυπουργός φημίζεται ιδιαίτερα για τις πολιτικές κωλοτούμπες και τα πολιτικά ψέματα και έχει πάρει πολλά «χρυσά μετάλλια» σε αυτούς τους τομείς.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού  από το βήμα της ΔΕΘ:

Για τις μειώσεις των συντάξεων από 1-1-2019

 Ανάφερε μόνο ότι δεν πρέπει να γίνουν, χωρίς όμως καμία δέσμευση για κατάργηση των σχετικών νόμων που η κυβέρνηση του ψήφισε τρείς φορές και το άφησε στην «καλή θέληση» των δανειστών, την οποία οι συνταξιούχοι έχουν νοιώσει στην τσέπη τους με 26 μειώσεις τα 8 μνημονιακά χρόνια, που όπως είπε θα το διαπραγματευτεί μαζί τους τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει και έχει δεσμευτεί για τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις κατά 3 δισεκατομμύρια € για το 2019 σε σχέση με το 2018. Έχει συμφωνήσει δηλαδή σε μείωση των συντάξεων ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες. Ακόμη κι’ αν υπάρξει μια ολιγόμηνη αναστολή των μειώσεων, σε σύντομο διάστημα θα πληρωθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους στο πολλαπλάσιο. Και βέβαια η όποια πιθανότητα μικρής αναστολής των νέων περικοπών αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους και όχι αυτούς που από το Μάη του 2016 συνταξιοδοτούνται με τις νέες μεγάλες μειώσεις, μέχρι 30%, του νόμου Κατρούγκαλου.

Κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους

 Είπε ότι ενδεχομένως η κυβέρνησή του θα δώσει τον Δεκέμβρη κάτι με τη μορφή ενός εφάπαξ μικρού ποσού στους χαμηλοσυνταξιούχους, που η ίδια θα το ονομάσει 13η σύνταξη, εάν, όμως, και εφόσον το συμφωνημένο με τους δανειστές ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 γίνει με μεγαλύτερη υπερφορολόγηση τους υπερπλέονασμα.

Με τα αιματοβαμμένα υπερπλεονάσματα, που υποσχέθηκε ότι θα μοιράσουν ένα μεγάλο μέρος τους, η κυβέρνησή του πήρε από το λαό με εξοντωτική φορολογία, μειώσεις κοινωνικών δαπανών συντάξεων και μισθών 10, θα του επιστρέψει 1 από αυτά, για να τους ξαναψηφίσει, ώστε μετά να του ξαναπάρει με τις ίδιες πολιτικές άλλα 10.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

 Ανάφερε ότι αυτό θα γίνει το 2019, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το ποσό της αύξησης ούτε από ποιο μήνα ακριβώς, διαβεβαιώνοντας όμως τους δανειστές ότι αυτό θα γίνει με την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Δηλαδή είπε ότι είναι να γίνει, θα γίνει με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, που με βάση τους οικονομικούς δείκτες της χώρας θα μπορεί να αποφασίζει ακόμα και μείωσή του, με εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπει μνημονιακός νόμος Βρούτση (ν. 4172/2013 και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων και υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που με αυτό το νόμο καταργήθηκε, και η κυβέρνηση δεν επαναφέρει.

 Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του με την επέκταση 4 μόνο από τις δεκάδες ισχύουσες Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αποκατάστησε αυτό τον καταργημένο από τα μνημόνια θεσμό.

Στην ουσία, όμως, δεν πρόκειται για πραγματική επέκταση, αφού αυτές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να αφήνουν απ’ έξω στους συγκεκριμένους κλάδους μεγάλα τμήματα εργαζομένων, που απασχολούνται σε καθεστώς «ευελιξίας». Εξάλλου σε άλλες από αυτές προβλέπεται μείωση μισθών και σε άλλες πάγωμα τους.

Οι προϋποθέσεις, που τίθενται για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι απαγορευτικές για την επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους. Κι αυτό, γιατί τίθεται ως προϋπόθεση οι επιχειρήσεις μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης να απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Αυτό θα διαπιστώνεται, εφόσον οι κλαδικές εργοδοτικές οργανώσεις καταθέτουν, εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά, το αρχείο των μελών τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Στην πλειοψηφία τους δεν θα το κάνουν, για να μην δίνουν τις προβλεπόμενες αυξήσεις μισθών και για να μην τους φύγουν οι επιχειρήσεις – μέλη τους για τον ίδιο σκοπό.

Επίσης, δεν επανέρχονται αυτά που ίσχυαν για τις συλλογικές συμβάσεις πριν τα μνημόνια, ώστε μετά τη λήξη ή την καταγγελία τους οι όροι τους και κυρίως όλα τα επιδόματα που προβλέπουν και όχι μόνο 4 να συνεχίζουν να ισχύουν για τους μισθωτούς που αφορούν ή για το ξεπάγωμα της χορήγησης περισσότερων από τρεις τριετίες ή για τη μετενέργειά τους. Το ασφυχτικό κυβερνητικό πλαίσιο, που έχει επιβληθεί στη λειτουργία του ΟΜΕΔ (υποβάθμισή του, μονομερής προσανατολισμός του σε στενά οικονομικά κριτήρια κ.λπ.), συνεχίζει να υφίσταται.

Την κατάργηση του υποκατώτου μισθού των νέων εργαζομένων κάτω από 25 χρονών, εάν τελικά την πραγματοποιήσουν – και θα δούμε με ποιους όρους- την φορτώνουν στους φορολογούμενους μέσω της πλήρους επιδότησης στις επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τις περί του αντιθέτου πανηγυρικές διακηρύξεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν θίγει αλλά διατηρεί άθικτο το άθλιο αντεργατικό μνημονιακό καθεστώς, στην ουσία τον εργασιακό μεσαίωνα, που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η ίδια ενίσχυσε με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

Μέτρα για την μείωση της ανεργίας

 Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε της συνέχιση ορισμένων προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία και απλά την ανακυκλώνουν αλλά αναπαράγουν και ενισχύουν την πολιτική ομηρεία των ανέργων και τους πελατειακούς ψηφοθηρικούς μηχανισμούς.

Ταυτόχρονα πανηγύρισε για τη μείωση της ανεργίας πάνω στα ερείπια της εργασίας

Παρέλειψε σκόπιμα, όμως, να παραδεχτεί ότι αυτή δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού, με βάση και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 6 στις νέες 10 προσλήψεις ήταν με τέτοιες ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας και με μισθούς 200 έως 400 ευρώ το μήνα.

Είπε μαλιστα και ψέματα ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες το 70% ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ η αλήθεια είναι ότι το 56% από αυτές ήταν μερικής, προσωρινής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Πρόκειται, δηλαδή, για ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους – και όχι για πραγματική μείωση και αντιμετώπισή της.

Η αλήθεια είναι ότι, εάν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες χιλιάδες -κυρίως νέοι- που μετανάστευσαν στο εξωτερικό ή ετοιμάζονται (οι 3 στους 4 σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) να μεταναστεύσουν για αναζήτηση εργασίας, οι άλλοι τόσοι  που συνταξιοδοτήθηκαν και επίσης οι άλλοι τόσοι που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τότε η ανεργία στη χώρα μας θα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ χώρας της υποσαχάριας  Αφρικής και θα καταγραφόταν στο 40%.

Προκάλεσε μάλιστα τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους/ες, που μετανάστευσαν για εργασία στο εξωτερικό, υποσχόμενος ότι θα τους φέρει πίσω με προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αφορούν μόνο 15.000 από αυτούς και έχουν το χαρακτήρα της προσωρινότητας.

Επιπλέον θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2060 με στόχο την επίτευξη υπέρογκων και αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι αδύνατον να έχουμε πραγματική αύξηση της απασχόλησης και ουσιαστική μείωση της ανεργίας. 

Φοροελαφρύνσεις-μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και κοινωνικές πολιτικές

 Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων, μειώσεων φόρων και κοινωνικών πολιτικών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, που αφορούν με πολλές αβεβαιότητες και αιρέσεις την περίοδο 2019 – 2022, βάζοντας, όμως, ως βασική προϋπόθεση την επίτευξη «δημοσιονομικού χώρου» από τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα 3,5 δις μέχρι τότε, που όμως θα επιτευχθούν με συνέχιση της λιτότητας και της φορολεηλασίας. Το κυριότερο είναι ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι Πρωθυπουργός και κυβέρνηση αυτό το διάστημα και επομένως οι εξαγγελίες του είναι ανέξοδες και δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ανακοίνωσε μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, και καθόλου στους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και αγρότες δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα βασικά αιτήματά τους, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Δεν έκανε καμία κουβέντα, όμως, ότι είναι ήδη ψηφισμένη η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, είναι ήδη δρομολογημένη η μείωση μέχρι κατάργηση ακόμη και των 35 € που έχουν απομείνει από το ΕΚΑΣ (γίνεται 12 € το 2019 και καταργείται τελείως το 2020).

Ούτε ότι συνεχίζονται και εντείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η αρπαγή της Λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, που σε συνδυασμό με τον αβάσταχτο και άδικο ΕΝΦΙΑ, πετούν τις λαϊκές οικογένειες στο δρόμο.

Δημόσιος τομέας

 Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση αποτελεσματικότητας δημόσιου τομέα, χωρίς να λέει ότι με το ξεπούλημά του, που συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ – Πασοκ, και τις μνημονιακές δεσμεύσεις του για νέες ιδιωτικοποιήσεις, που, εφόσον προωθηθούν, σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτε από αυτόν.

Μίλησε για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ονομάζοντας επενδύσεις την πειρατική εξαγορά από αυτούς τους «επενδυτές» έτοιμων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών και όχι ενεργοποίησή τους σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

Συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που, όπως είπε, «προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες», αλλά και το θέμα των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας, με διακριτούς ρόλους.

Με δεδομένο, όμως, ότι και η κυβέρνηση του και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν όλα αυτά τα χρόνια κουρελόχαρτο το Σύνταγμα για να περάσουν τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές τους, αυτό που αναμένουμε είναι ότι στόχος αυτής της αναθεώρησης θα είναι η συνταγματοποίηση και κατά συνέπεια η παγίωση των νεοφιλελεύθερων μνημονικών πολιτικών.

Η ΝΔ αποδεικνύεται το καλύτερο στήριγμα του Τσίπρα

Η ΝΔ αποδεικνύει ότι είναι πιο μνημονιακή από τα μνημόνια και το δεξί δεκανίκι της σημερινής κυβέρνησης, βαφτίζοντας ως «παροχές» τα αυτονόητα, δηλαδή την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού, που αυτή μαζί με το ΠΑΣΟΚ κατάργησε και διακηρύσσοντας ότι θα καταργήσει τον συνταξιοκτόνο νόμο Κατρούγκαλου, όχι για να σταματήσει τις μειώσεις των συντάξεων, αλλά για να πάει τους συνταξιούχους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ανάγκη ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων, ενίσχυσης της ΛΑΕ και δημιουργίας μετώπου

Η παράδοση της χώρας στις ΗΠΑ και η περιορισμένη και αναξιόπιστη παροχολογία, δεν μπορούν να βοηθήσουν μία καταρρέουσα κυβέρνηση, ούτε και το λαό μας που θα εξακολουθεί να φτωχοποιείται και να ταπεινώνεται από τις πολιτικές λιτότητας και επιτροπείας.

Το πρόβλημα είναι τι κάνουν οι αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, ώστε η κοινωνική δυσαρέσκεια να μην πάει σε συντηρητικές ή ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά να εκδηλωθεί με ανάπτυξη λαϊκών αγώνων και με τη στήριξη μίας εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής και των δυνάμεων που την υπηρετούν. Και η εικόνα αυτών των δυνάμεων στη ΔΕΘ με τις πολλές ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες δεν υπηρετούσε και δεν υπηρετεί αυτό το στόχο.

Αυτό που άμεσα απαιτείται είναι η δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Αριστερών, αντινεοφιλελεύθερων, Ριζοσπαστικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών, πατριωτικών δυνάμεων για την αντιμνημονιακή ανατροπή και για την προώθηση μιας άλλης πολιτικής, για την ανάκτηση της Δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, την Ειρήνη, την ανατροπή της λιτότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας, που δεν βρίσκει εργασιακή διέξοδο και μεταναστεύει μαζικά στο εξωτερικό.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι εκ των πραγμάτων η ενίσχυση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και στους αγώνες και στη Βουλή, γιατί με την ενωτική, αγωνιστική και εναλλακτική της πολιτική και πρακτική μπορεί να ασκήσει πραγματική, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή αντιπολίτευση και να ανοίξει το δρόμο για μία ελπιδοφόρα διέξοδο από την κρίση.

Δ.Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας