Τσίπρας: Άρπαζε χοντρά τέσσερα χρόνια τοις μετρητοίς, επιστρέφει προεκλογικά ψίχουλα επί πιστώσει

2286
Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας σήμερα μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησή του σε ένα πανηγυρικό σόου προεκλογικού χαρακτήρα «παροχές» από το 1,1 δισ. ευρώ του ματωμένου υπερπλεονάσματος του 2019, που προέρχεται από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, προσπάθησε να «σβήσει» όλα τα μνημονιακά μέτρα φτωχοποίησης του λαού και ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου που η κυβέρνησή του έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει εκλογική κατάρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή του Ζαππείου είναι ενδεικτική των παραπάνω καθώς στο Μαξίμου επιθυμούν οι παροχές να συνδεθούν συμβολικά με τον ίδιο χώρο απ’ όπου ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι «η έξοδος από τα μνημόνια». Βέβαια η ίδια η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολιτικές, που ο Πρωθυπουργός εφαρμόζει, τον διαψεύδουν, αφού μόλις για αύριο, 8/5, έχουν εξαγγελθεί περίπου 1000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, μεταξύ των οποίων και 40 πρώτες και μόνες λαϊκές κατοικίες.

Ο Πρωθυπουργός, για να εξωραΐσει τη σκληρή «μεταμνημονιακή» πραγματικότητα, εξήγγειλε ότι θα δοθούν από το «αναμενόμενο» υπερπλεόνασμα του 2019 περιορισμένες προεκλογικές παροχές και, επίσης, από την ίδια πηγή του 2020 μετεκλογικές παροχές και γι’ αυτή τη χρονιά, ουσιαστικά, όμως, κάλπικων και ανέξοδων, αφού το πιθανότερο είναι να μην είναι κυβέρνηση μέχρι τότε. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε και θα συνεχίσει να παίρνει από το λαό με εξοντωτική φορολογία, μειώσεις κοινωνικών δαπανών, συντάξεων και μισθών 10, θα του επιστρέψει 1 από αυτά, για να τους ξαναψηφίσει, ώστε μετά να του ξαναπάρουν με τις ίδιες πολιτικές άλλα 10.

Οι όποιες ελάχιστες φορολογικές ελαφρύνσεις εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν ακυρώνουν το μνημονιακό καθεστώς φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων και φορολογικής ασυλίας των μεγάλων συμφερόντων, που οικοδομήθηκε από τα τρία μνημόνια.

Αυτό το μνημονικό ληστρικό για το λαό φορολογικό καθεστώς μπορεί να ανατραπεί μόνο με μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, που θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, θα στηρίξει τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με μέτρα όπως:

  • Ατομικό αφορολόγητο εισόδημα 12.000 χιλιάδες ευρώ.
  • Πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Δραστική μείωση της φορολογίας για τους επαγγελματίες και τους αγρότες και ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Αντιστροφή του βάρους άμεσων και έμμεσων φόρων με την μείωση του ποσοστού των έμμεσων φόρων στα φορολογικά έσοδα, οι οποίοι και πλήττουν περισσότερο τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό θα σήμαινε ε δραστικότατη μείωση στους συντελεστές Φ.Π.Α. παντού, με προσανατολισμό να φθάσουμε τον ανώτατο συντελεστή του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο επίπεδο, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών και την αυτεπάγγελτη δίωξη σε περίπτωση μη απόδοσής του.

Όσον αφορά τις 120 δόσεις για οφειλές προς την εφορία, από αυτές αποκλείονται ουσιαστικά οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας και  χτυπήθηκαν βαρύτατα από τις μνημονιακες πολιτικές, ενώ θεσπίζονται αυστηρές προϋποθέσεις και για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι 120 δόσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία απαιτούν από τους οφειλέτες αυξημένη οικονομική ρευστότητα, που σήμερα δεν την έχουν αφού τα εισοδήματα τους δεν τους φτάνουν ούτε για την επιβίωσή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και στις δόσεις των οφειλομένων και στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Μόνο μία βαθειά σεισάχθεια (διαγραφή) των χρεών των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έλυνε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στη χώρας μας, αλλά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν έχουν καμία σχέση με αυτή.

Όσο για τους συνταξιούχους η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μισό δώρο Χριστουγέννων δεν συνιστά αποκατάσταση ούτε 13ης ούτε 14ης σύνταξης, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση του, ούτε των δραματικών απωλειών, που είχαν οι συνταξιούχοι από τις σφαγιαστικές μειώσεις των συντάξεών τους τα χρόνια των μνημονίων. Αφήστε βέβαια το γεγονός ότι πρέπει να δούμε για πιο ακριβώς ποσό πρόκειται και με ποιες προϋποθέσεις και σε ποιούς από τους συνταξιούχους θα δοθεί.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ορισμένες οριακές βελτιώσεις αντεργατικών νομοθετημάτων, που η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει, σε επιμέρους εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ουσιαστικά διατηρεί άθικτο το αντεργατικό μνημονιακό καθεστώς, που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και που η ίδια η κυβέρνησή του ενίσχυσε με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την κήρυξη της απεργίας.

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποκρύψει ότι το μνημονιακό καθεστώς της χρεοκρατίας, της λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας συνεχίζεται – και θα συνεχίζεται- για πολλά χρόνια, προσπάθησε να παρουσιάσει ένα πολιτικό αφήγημα ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ότι έρχονται καλλίτερες μέρες με ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, ότι υπάρχει αντιπαράθεση δυνάμεων προόδου (ΣΥΡΙΖΑ) και συντήρησης (ΝΔ), ότι η κυβέρνηση είναι δύναμη εξυγίανσης από τα σκάνδαλα και ότι, εάν δεν στηριχτεί, θα επανέλθει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, που σύρονται από την εκδικητική ακροδεξιά τους πτέρυγα κλπ.

Όμως, το εκλογικό «δίλημμα» ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ μόνο «Τσίπρα – Μητσοτάκη», που δήθεν εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, είναι κάλπικο.

Κι αυτό, γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, λόγω των δεσμεύσεών τους προς τους δανειστές, για την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη και την αποπληρωμή του τεράστιου, μη βιώσιμου και επαχθούς δημοσίου χρέους. Στην εξωτερική πολιτική συμφωνούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε απλό παρακολούθημα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γερμανικής ΕΕ.

Οι όποιες προεκλογικές «παροχές» της κυβέρνησης Τσίπρα ή οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη δεν καταργούν το καθεστώς φτωχοποίησης και ταπείνωσης του ελληνικού λαού.

Επομένως, οι παρακμιακές κοκορομαχίες τους και οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές τους δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Γίνονται για τον εκλογικό εγκλωβισμό του λαού σε πολιτικές λιτότητας και επιτροπείας.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στα τριάμισι χρόνια της δράσης της απέδειξε ότι είναι πρωτοπόρα αριστερή, αντιμνημονιακή δύναμη ενότητας, συνέπειας, σταθερότητας, ειλικρίνειας ανιδιοτέλειας, και αγωνιστικότητας.

Ισχυρή ΛΑ.Ε στο λαό, στους αγώνες, στη Βουλή και Ευρωβουλή είναι η καλλίτερη εγγύηση, για πραγματική αντιπολίτευση, για ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για εναλλακτική στη λιτότητα και στην ταπεινωτική επιτροπεία προοδευτική φιλολαϊκή λύση.

Παν. Λαφαζάνης: Προεκλογική παροχολογία μέλλοντος στο Ζάππειο, 40 πρώτες κατοικίες στο σφυρί σήμερα

Ο Παν. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας προέβαινε από το Ζάππειο σε μια προεκλογική δημαγωγία καρικατούρα της παλιάς Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα ο Αλ. Τσίπρας έκανε πραγματικό προεκλογικό δώρο στις τράπεζες με την ανακοίνωση μόνο στο Λεκανοπέδιο 40 πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών νοικοκυριών που θα μείνουν στον δρόμο.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί και αηδιάσει από τις προεκλογικές παροχές, με τις οποίες θεωρούνται ως ιθαγενείς, παροχές που κατά κανόνα λησμονούνται όταν κλείνουν οι κάλπες, γιατί δεν εντάσσονται σε κανένα αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αναδιανομής του πλούτου, με αρχή, μέση, τέλος και θετική προοπτική.

Ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία με τα ψέματα και τα μυθεύματα της Θεσσαλονίκης και θα φύγει κακήν κακώς με την καρικατούρα προεκλογικής υποσχεσιολογίας του Ζαππείου.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προεκλογικές παροχές που τις σαρώνουν οι μετεκλογικές θύελλες αλλά εναλλακτική πολιτική που θα αμφισβητήσει τον ολοκληρωτισμό των Βρυξελλών, την εγχώρια ολιγαρχία των βαρόνων, θα έρθει σε ρήξη με την αμερικανο-γερμανοκρατία και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βαθιά δημοκρατία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας