Τροφή για την Ακροδεξιά η σφαγή στο Βερολίνο

2407

Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν οι γερμανικές αρχές. Σκόπιμη, πιθανότατα τρομοκρατική ενέργεια ήταν το χθεσινοβραδυνό λουτρό αίματος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, δήλωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, δράστης της επίθεσης με το “τρελό” φορτηγό, που σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48, ήταν 23χρονος Πακιστανός ονόματι Ναβίντ Μπ, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίνεται. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο φερόμενος ως δράστης μπήκε στη Γερμανία από τον “Βαλκανικό Διάδρομο” την 1η Φεβρουαρίου 2016, πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στις 2 Ιουνίου και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στο κάθισμα του συνοδηγού βρέθηκε νεκρός ένας Πολωνός, πιθανώς ο κανονικός οδηγός του φορτηγού, το οποίο ανήκε σε πολωνική, ναυτιλιακή εταιρεία. Οι διωκτικές αρχές κλίνουν στην εκδοχή ότι ο Πακιστανός δράστης έκλεψε το φορτηγό, σκότωσε τον οδηγό του και στη συνέχεια οδήγησε το όχημα με μεγάλη ταχύτητα στο ανύποπτο πλήθος που έτρωγε, έπινε και ψώνιζε ανέμελο στην παραδοσιακή, Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η χθεσινή αιματοχυσία παραλληλίζεται με την επίθεση της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, όπου τζιχαντιστής οδήγησε το φορτηγό του στο πλήθος που γιόρταζε την εθνική εορτή της Γαλλίας, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους. Η απεχθής ενέργεια αποτέλεσε τροφή για τα ξενοφοβικά και ακροδεξιά ρεύματα της Γερμανίας, η οποία ετοιμάζεται να μπει σε προεκλογική τροχιά, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινόπωρου του 2017. Η ξενοφοβική “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) επέρριψε ευθύνες στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την, υποτίθεται, “ανοιχτή” πολιτική της στο προσφυγικό, σκόπιμα αποσιωπώντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενθάρρυνε το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, φορτώνοντας όλο το βάρος του μεταναστευτικού στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Το δεξιό κόμμα της Βαυαρίας CSU, ο πιο σταθερός σύμμαχος του χριστιανοδημοκρατικού CDU της Μέρκελ, ζήτησε ριζική αλλαγή στην πολιτική ασύλου, εννοείται επί το αντιδραστικότερον. Αλλά και η ίδια η Μέρκελ δήλωσε ότι “θα είναι ιδιαίτερα αποτρόπαιο” αν επιβεβαιωθεί ότι ο δράστης ήταν ικέτης πολιτικού ασύλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σκλήρυνση έχει ήδη μπει στην ημερήσια διάταξη.

Στο χορό μπήκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, το μακελειό στο Βερολίνο και τη χθεσινή ένοπλη επίθεση σε ισλαμικό κέντρο της Ζυρίχης με κοινό παρονομαστή τον “ισλαμικό εξτρεμισμό”. Τα τρία περιστατικά βίας της χθεσινής ημέρας φαίνεται ότι στάθηκαν αφορμή για να αναβιώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος την ατμόσφαιρα της διεθνούς “Σταυροφορίας κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας”, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που είχε διαμορφώσει ο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τα γνωστά, ολέθρια αποτελέσματα. Όσο για την Ευρώπη, άμεσος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές πράξεις ως πρόσχημα για την κήρυξη των κοινωνιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το κυνήγι μαγισσών κατά των προσφύγων, τον ακρωτηριασμό των πολιτικών ελευθεριών και νέους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στη Μέση Ανατολή. Οι δημοκρατικές και αντιπολεμικές δυνάμεις οφείλουν να κλείσουν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, από τον οποίο μόνοι κερδισμένοι θα είναι η Ακροδεξιά, ο ρατσισμός και η πολιτική αντίδραση.

Α.Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας