Τριτοκοσμικές καταστάσεις στα κρατητήρια του ΑΤ Ρόδου

1827
τριτοκοσμικές

Απερίγραπτες συνθήκες βιώνουν εκ νέου και με την έναρξη της θερινής περιόδου αστυνομικοί, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά και μέχρι την αναχώρησή τους από την Ρόδο σε αποθήκη (!!!) έναντι των κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου.
Πρόκειται για έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο, που δεν έχει απολυμανθεί επαρκώς και δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές για την φιλοξενία ανθρώπων.
8 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο ανάπηρο παιδί, με ειδικές ανάγκες ως και αδυναμία ούρησης, φιλοξενούνται σε ένα χώρο «καμίνι» με τσιμπούρια και ψύλλους με την ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις και τις κραυγές αγωνίας του σωματείου των αστυνομικών υπαλλήλων, οργανώσεων αλλά και Βουλευτών, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.
Στον ίδιο χώρο έγινε μόλις πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας από αλλοδαπό κρατούμενο.
Τα κρατητήρια του ΑΤ Ρόδου έχουν μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot.
Σε ένα χώρο χωρητικότητας 40 ατόμων, έχουν στοιβαχτεί 65 άνθρωποι.
Πέραν της ακαταλληλότητας του χώρου, προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαχειρίζονται μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται ούτε στο παραμικρό.
Το ζήτημα της κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα κρατητήρια της αστυνομίας της Ρόδου για αρκετές εβδομάδες, παρόλο που τα κρατητήρια προβλέπονται για κράτηση μόνο λίγων ωρών και παρόλο που δεν πληρούν καμία από τις ελάχιστες προδιαγραφές των χώρων κράτησης, επεσήμανε μάλιστα η ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Ρόδου «Όασις», με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών στη Ρόδο για το αναπτυξιακό συνέδριο.
Όπως σημείωσε, ανάμεσα στους κρατούμενους ευρίσκοντο μια έγκυος, τρεις ανήλικοι 6-8 ετών, ένας άνδρας με κάταγμα στον βραχίονα, τρεις με σοβαρή δερματοπάθεια και ένας ασυνόδευτος ανήλικος 14 ετών.
Οι συνθήκες παρουσιάζουν τις γνωστές σοβαρές ελλείψεις που έχουν επισημανθεί σε πλήθος εκθέσεων για χώρους κράτησης, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Κράτηση σε υγρά κελιά, με μηδενικό προαυλισμό, έλλειψη ήλιου, έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας, κρύο το χειμώνα και ζέστη με κουνούπια το καλοκαίρι. Δυσκολίες στην καθημερινή προσωπική υγιεινή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης χορήγησης θεραπειών ή άμεσης επαφής με ψυχολόγο/κοινωνικό λειτουργό», σημείωσε η Όασις.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας