Τραπεζικό σκάνδαλο σε Δανία-Σουηδία με ξέπλυμα μαύρου χρήματος

1490
σουηδία

Πάνω από το 1/5 της χρηματιστηριακής της αξίας έχασε το τελευταίο διήμερο η αρχαιότερη τράπεζα της Σουηδίας Swedbank.

Αιτία, οι αποκαλύψεις προγράμματος της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης (SVT), την προηγούμενη Τετάρτη, ότι εμπλέκεται και αυτή στο πλυντήριο ρωσικού μαύρου χρήματος, που επί χρόνια λειτουργούσε στην Εσθονία η δανέζικη Danske Bank.

Η έρευνα έδειξε ότι κεφάλαια τουλάχιστον 40 δισ. σουηδικών κορονών (4,3 δισ. δολάρια) ξεπλύθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών της Swedbank και θυγατρικών της Danske Bank στις χώρες της Βαλτικής, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Η πλειονότητα των περίπου 50 πελατών της Swedbank που μετέφεραν αυτά τα κεφάλαια -μέσω των λογαριασμών τους σε αυτήν- ήταν «εταιρείες – κέλυφος», χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, τηλέφωνο ή ιστοσελίδα. Κορυφαίος τελικός προορισμός των κεφαλαίων ήταν οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γνωστός φορολογικός παράδεισος του πλανήτη.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι μέρος των κεφαλαίων που ξεπλύθηκαν μέσω της Swedbank σχετίζονται με τις αποκαλύψεις του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίσκι και τα 230 εκατ. δολάρια φέρονται ότι καταχράστηκαν από το ρωσικό κράτος αξιωματούχοι, μαφιόζοι και τραπεζίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας