Τραπεζικός ιός χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

1136
ύφεση

Ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκε και σήμερα ο τραπεζικός τομέας, καθώς οι απώλειες του άγγιξαν το 3,6%. Ο τελευταίος συμπαρέσυρε το Χρηματιστήριο Αθηνών εκ νέου στα επίπεδα των 910 μονάδων, παρά τη στήριξη που υπήρχε τόσο από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα όσο και από την ομαλοποίηση του διεθνούς κλίματος.

Τραπεζικός ιός χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,16%, στις 2.279,30 μονάδες, ενώ στο -1,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.254,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,64% στις 803,40 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,26%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 4,4%, ή 9,2% από την αρχή του έτους.

Ενώ μέχρι τις 15:00 οι πιέσεις εστίαζαν καθαρά στον τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας κάποια “υπόλοιπα” και σε αρκετούς άλλους τίτλους, το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης οι πωλητές έδειξαν ότι έχουν δύναμη και διεύρυναν τις εντολές τους στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Άλλωστε, οι “γεμάτες” αποτιμήσεις σε πολλούς σημαντικούς κλάδους και οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν βοήθησαν τους αγοραστές να απορροφήσουν τις πιέσεις, όπως έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση εξανεμίστηκαν τα όποια κέρδη είχαν σημειωθεί στο προηγούμενο τριήμερο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης πλέον βρίσκεται στα κρίσιμα επίπεδα των 800 μονάδων, έχοντας πλέον ορατή επαφή με την κύρια στήριξη των 780 μονάδων. Την ίδια ώρα, μία ανάσα από την κοντινή στήριξη των 909 μονάδων έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης, με την κύρια στήριξη να είναι πλέον οι 899 μονάδες.

Ο “Ηρακλής”, το σχέδιο για την αντιμετώπιση μέρους του όγκου των NPEs είναι μια καλή μαγιά στα χέρια των τραπεζιτών. Ωστόσο δεν αρκεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα που έχουν εξάγει πολλοί αναλυτές. Και όχι γιατί είναι ανεπαρκές, αλλά ο όγκος είναι τέτοιος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα σχέδιο, χωρίς να συμβάλουν πρωτογενείς και δευτερογενείς καταλύτες. Μερικοί από αυτούς είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, το ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις και ίσως ένα ακόμη σχέδιο αντιμετώπισης του υπολοίπου.

Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο τραπεζικός κλάδος δείχνει μεγάλη αδυναμία από την αρχή του έτους. Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή, κρατά ένα μικρό ποσοστό κέρδους από την 1η Ιανουαρίου, ο τραπεζικός σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν το 9%. Και αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, ιδιαίτερα μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του 2019. Άλλωστε η Goldman Sachs το ανέφερε ξεκάθαρα στην τελευταία της ανάλυση: Η απόδοση των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του 2019 παραπέμπει ως αν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα σχέδια έως το 2021!

Και όλα αυτά, την ώρα που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE, καταγράφουν νέο ράλι. Οι επενδυτές ξεκάθαρα τρέχουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που βλέπουν να σημειώνουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της επιβίβασης στο τρένο  του QE, κεφαλαιοποιώντας έτσι την περαιτέρω αποκλιμάκωση που θα δεχτούν οι αποδόσεις.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,072% και σε νέα ιστορικά χαμηλά με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 146 μ.β, ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς η οποία υποχωρεί θεαματικά κατά… 18% και στο 0,32%. Και όπως σχολιάζεται από τους εγχώριους αναλυτές, η επίδοση αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,72%, με τη Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 1% σε ΕΧΑΕ, Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Λάμδα και ΟΛΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και Jumbo, με την Aegean να κλείνει στο +1,91% και τον ΟΤΕ στο +2%, παρέχοντας κάποια αντίβαρα στο Γενικό Δείκτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας