Τραμπ: Στρατιωτικοποιεί το διάστημα. Δημιουργεί διαστημικό κλάδο στις Ένοπλες Δυνάμεις

1379
ιράν

Τη δημιουργία ενός νέου κλάδου/ όπλου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που θα επικεντρώνεται στο διάστημα, εξήγγειλε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Δίνω οδηγία στο υπουργείο Άμυνας και το Πεντάγωνο να αρχίσουν άμεσα τη διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας διαστημικής δύναμης, ως έκτου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος (National Space Council). «Το πεπρωμένο μας πέρα από τη Γη δεν είναι μόνο θέμα εθνικής ταυτότητας, αλλά και θέμα εθνικής ασφαλείας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το CNBC.

«Το Συμβούλιο Πολιτικής μας θα αρχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό το θέμα, που επηρεάζει τις επιχειρήσεις πληροφοριών για την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό, τους Πεζοναύτες και το Ναυτικό» ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.

Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά την ιδέα μιας «Space Force» στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την εθνική ασφάλεια στις 13 Μαρτίου, λέγοντας ότι το διάστημα είναι και αυτό ένα θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η ξηρά, η θάλασσα και ο αέρας. Όπως είχε πει τότε, ο όρος του είχε έρθει αρχικά ως αστείο, ενώ συζητούσε τις δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης και τις ιδιωτικές επενδύσεις στο διάστημα. «Έχουμε την Αεροπορία (Air Force) θα έχουμε και τη Διαστημική Δύναμη (Space Force)» είχε πει τότε.

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο Ιούνιο η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε προτείνει, στο πλαίσιο της National Defense Authorization Act, τη δημιουργία ενός ειδικού «Διαστημικού Σώματος», ενός νέου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων που θα υπαγόταν στην Πολεμική Αεροπορία, στο πρότυπο του τρόπου με τον οποίο το Σώμα Πεζοναυτών υπάγεται στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Παρόλα αυτά, τότε ο Λευκός Οίκος, η Πολεμική Αεροπορία και ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχαν αντιταχθεί, και η πρόταση δεν κατάφερε να περάσει στο τέλος.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τραμπ τη Δευτέρα μίλησε για ανάγκη αμερικανικής κυριαρχίας στο διάστημα, καθώς δεν επαρκεί απλά η παρουσία, τονίζοντας πως η Πολεμική Αεροπορία και η Διαστημική Δύναμη θα είναι ξεχωριστές, αλλά ίσες.

Πέρα από τις εξαγγελίες για τη Space Force, αξιωματούχος της NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποστολή μη αποστολή μη επανδρωμένων σκαφών- ρομπότ στη Σελήνη για εξερευνητικούς σκοπούς, αρχίζοντας από το επόμενο έτος, με απώτερο σκοπό την αποστολή αστροναυτών εκεί για πρώτη φορά από το 1972. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η Σέριλ Γουόρνερ, εκπρόσωπος της NASA, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες για αυτές τις αποστολές.

Οι ΗΠΑ είχαν φτάσει πρώτες στη Σελήνη το 1969, υλοποιώντας τον στόχο που είχε τεθεί από τον πρόεδρο Τζων Κένεντι το 1961 και φέρνοντας στο αποκορύφωμά της την «Κούρσα για την Κατάκτηση του Διαστήματος» με τη Σοβιετική Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας