«Τραμπ, ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια»

1409
τραμπ

Ο θρυλικός κιθαρίστας των Dead Kennedys, East Bay Ray, στο G-Weekend σε μια punk συνέντευξη με έντονο πολιτικό στοιχείο και ατάκες που «σκοτώνουν» για Biafra, Τραμπ, Χρυσή Αυγή και Μπίμπερ!

Χαραγμένα θρανία με το χαρακτηριστικό λογότυπο DK, συνθήματα σε τοίχους, διακοπές στην Καμπότζη, Καλιφόρνια πάνω από όλα, πολιτικοποιημένος στίχος, hardcore punk, το πόστερ με τα πέη του H.R. Giggr, 4 μνημειώδη άλμπουμ, 40 χρόνια καριέρας, δικαστικές διαμάχες, κόντρες με τον Jello Biafra, διάσπαση, επανασύνδεση.

Οι Dead Kennedys δεν είναι μια μπάντα της σειράς, αλλά ιδέα. Ο ήχος της διαμαρτυρίας, ένα πολτικό μανιφέστο που δεν θα ξεθωριάσει ποτέ.

Η μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο δίχως τον τεράστιο frontman Jello Biafra συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει το έργο της διατηρώντας άσβεστη την φλόγα της καλλιτεχνικής θεατρικότητας, τους αλληγορικούς στίχους και το χάος που προκαλούν σε κάθε εμφάνιση τους.

Οι DK 17 χρόνια μετά την επανασύνδεση τους, ετοιμάζονται για την παρθενική εμφάνιση τους στην Ελλάδα (Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 – Piraeus 117 Academy).

Ο κιθαρίστας της αμερικάνικης hardcore punk μπάντας, East Bay Ray (κατά κόσμον Raymond John Pepperell) ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στο G-Weekend εξηγώντας τον πραγματικό λόγο που οδήγησε στην αρχική διάλυση των Dead Kennedys, τις προσπάθειες που έγιναν επανασύνδεση του αρχικού line up με τον Jello Biafra στα φωνητικά, το ενδεχόμενο να παίξουν live στην Καμπότζη, την μουσική βιομηχανία της σημερινής εποχής, αλλά και την διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 59χρονος κιθαρίστας δεν μασάει τα λόγια του λύνοντας κάθε απορία γύρω από την μπάντα και τους αστικούς μύθους που έχουν κατά καιρούς αναπαραχθεί από τα media.

Τι εκπροσωπούν οι Dead Kennedys το 2018; Υπάρχουν στοιχεία της μπάντας που παραμένουν αναλλοίωτα;

«Εκπροσωπούν την μουσική που προκαλεί θραύση, αλλά έχει πίσω της και μια ευφυή σκέψη. Αυτό δεν έχει αλλάξει».

Αισθάνεσαι ότι το πολιτικό σχόλιο στη rock έχει μειωθεί;

«Δεν ξέρω αν έχει μειωθεί, υπάρχουν παραδείγματα όπως το “This is America?” του Childish Gambino. Ίσως υπάρχουν σε νέα στιλ ή σχήματα μουσικής, που κάποιοι δεν τα γνωρίζουν ή δεν τα ακούν».

Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το τραγούδι “Too Drunk to Fuck”; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω του;

«Ναι, υπάρχει μια ιστορία πίσω από το Too Drunk to Fuck, αλλά για να προστατέψω τον αθώο δεν πρόκειται να σας την αποκαλύψω!».

Έπειτα από 33 χρόνια, θεωρείς ότι η μπάντα θα μπορούσε να έχει διαφορετική μοίρα αν δεν υπήρχε η λογοκρισία του “Penis Landscape” από την αρμόδια επιτροπή; Περιμένατε τα όσα ακολούθησαν;

«Είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η ερώτηση για να ξεκαθαρίσω μια ιστορία που είναι λανθασμένη και έχει μείνει έτσι. Η μπάντα δεν διαλύθηκε λόγω των όσων έγιναν με το artwork, είχαμε αποφασίσει να διαλύσουμε πολύ πριν αυτή τη νομική συνέπεια.

Το ζήτημα είναι ότι μια μειοψηφία αγόρασε το άλμπουμ, οπότε δεν ξέρω αν αυτό άλλαξε κάτι. Περιμέναμε κάτι, αλλά όχι ότι θα φτάσει σε αυτό το σημείο».

Έχετε σκεφτεί να παίξετε ποτέ στην Καμπότζη;

«Θα το θέλαμε πολύ! Μιλώντας γι αυτό, δείχνει ότι ίσως πάμε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας φέτος. Αυτό θα είναι ενδιαφέρον».

Τι χορδές πρέπει κάποιος να πατήσει για να γίνει σταρ το 2018;

«Οι χορδές είναι δυσκολότερες τώρα. Οι διάφορες πλατφόρμες που υπάρχουν στο διαδίκτυο παίρνουν περισσότερα από τα εισοδήματα του καλλιτέχνη από ότι οι παλιές δισκογραφικές εταιρίες. Εκτός από το ταλέντο και την ικανότητα, ο χρόνος και τα χρήματα χρειάζονται επίσης για να γράφεις και να ηχογραφείς.

Ωστόσο, στις μέρες μας, ένας καλλιτέχνης χρειάζεται να έχει ένα κοινό τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν ποτέ οι Dead Keneddys για να πετύχουν αυτό που κάναμε εμείς. Συνεπώς, πρέπει να είναι περισσότερο σαν τον Justin Bieber για να επιβιώσουν. Οι πλατφόρμες δεν βοηθούν την διαφορετικότητα και τους ανεξάρτητους μουσικούς, αντίθετα τους καταπνίγουν».

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά φανταζόμαστε ότι γνωρίζετε πως έχει σκληροπυρηνικούς οπαδούς από τα 80ς…

«Εγώ προσωπικά και όλη μπάντα πραγματικά ανυπομονούμε να παίξουμε στην Ελλάδα. Θα μείνω και κάποιες μέρες για να αράξω!».

Πόσο επίκαιρο είναι το “Nazi Punks Fuck Off”; Ξέρετε ότι στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα, είχε 6.28% στις τελευταίες εκλογές;

«Δυστυχώς, αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τώρα ελέγχουν τις περισσότερες πληροφορίες που βλέπετε, αλλά είναι περισσότερο για το δικό τους κέρδος. Καταστρέφουν την κοινωνία, δεν φέρνουν τον κόσμο κοντά όπως ψεύδονται ότι κάνουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούν τεράστιους μηχανισμούς παρακολούθησης (αυτό δεν είναι ποτέ καλό, σωστά;) και έχουν επιφέρει την άνοδο του εξτρεμισμού, του φασισμού, των ψευδών ειδήσεων, της προκατάληψης, του διαχωρισμού και της βίας. Η ιδιωτικότητα και η αυτονομία δεν σημαίνουν τίποτα γι’ αυτούς. Οδηγούμαστε σε έναν νέο, “soft” ολοκληρωτισμό. Χωρίς συγκατάθεση, δεν υπάρχει ελευθερία».

Ποιος είναι ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια κατά τη γνώμη σου;

«Χα, των τελευταίων 80 είναι ο Ντόναλντ Τραμπ!»

Τι περιμένεις από τον Τραμπ;

«Είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Αρκετά χρόνια πριν, με τους αληθινούς καλλιτεχνικούς μου φίλους είδαμε ότι το ίντερνετ κατευθύνεται στη λάθος κατεύθυνση με το να μη σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων στην συγκατάθεση, με την click bait διαφημιστική οικονομία και με την βιομηχανική παρακολούθηση.

Αλλά εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από ό,τι περιμέναμε. Και θα γίνει χειρότερο, βλέπω ότι μόνο λίγοι άνθρωποι, κανείς εκ των οποίων με δύναμη, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και τρόπους για να το φτιάξουμε».

Tι πιστεύεις για τη νόμιμη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ;

«Χρειάζονται λογικοί κανονισμοί».

Σε τι θεούς πιστεύουμε στις μέρες μας;

«Στην καλοσύνη απέναντι στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους»

Πόσο ειρωνικό είναι ότι το «California Uber Alles» γράφτηκε για τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν, ο οποίος το 2011 επανακατάλαβε το αξίωμά του;

«Όχι μόνο το California, αλλά όλος ο κόσμος μετατρέπεται σε τραγούδι των Dead Keneddys»!

Αν έπρεπε να περιγράψεις τη σύγχρονη κοινωνία με έναν τίτλο τραγουδιού, ποιον θα επέλεγες;

«Το Hellnation».

Ποιο άλμπουμ των Dead Keneddys θεωρείς το πιο ώριμο;

«Χμ, δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ώριμο αλλά το αγαπημένο μου άλμπουμ είναι το Plastic Surgery Distasters».

Είναι αλήθεια ότι προσπαθήσατε για πλήρη επανένωση και ο Μπιάφρα είπε όχι; Υπάρχει πιθανότητα να δούμε reunion στο μέλλον;

«Ναι, είναι αλήθεια δεν δείχνει ότι το έχει ξεπεράσει. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά ο Joey Ramone και ο Johnny Ramone δεν συμπαθιούνταν και σταμάτησαν να μιλάνε ο ένας στον άλλο δεκαετίες πριν.

Αλλά νοιάστηκαν για τη μουσική κληρονομιά της μπάντας και τους οπαδούς της και έβαλαν στο πλάι τις διαφορές τους για να συνεχίζουν να παίζουν μαζί. Για τον Klaus, τον DH και εμένα, ανήκει στο παρελθόν».

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις μεταξύ σας;

«Όχι, όχι. Έχουν περάσει 20 χρόνια. Μήπως είναι ώρα για να προχωρήσουμε μπροστά;».

Τι πιστεύεις για την εξέλιξη της punk μουσικής;

«Αγαπώ όλα τα είδη μουσικής, εκτιμώ πολύ πολλές post punk μπάντες».

*Πηγή: gazzetta.gr – Θάνος Σαρρής, Γιάννης Γεωργόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας