«Τρίζει» η εκεχειρία στη Συρία–Κινητικότητα πάνω από την πολεμική «σκακιέρα»

859
εκεχειρία

Αρχίζει να δοκιμάζεται η εκεχειρία στη Συρία καθώς όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στην περιοχή φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου η αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Από μία κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία καθώς φαίνεται πως όλοι όσοι εμπλέκονται στη «πολεμικό πόκερ» της περιοχής κάνουν τις κινήσεις τους για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς για κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες από τους Τούρκους στρατιώτες, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να αποσυρθούν οι κουρδικές πολιτιφυλακές από την «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν, φαίνεται η εκεχειρία αρχίζει να δοκιμάζεται.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι  ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση των συριακών κουρδικών δυνάμεων παρά την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία συμφώνησε η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Ένας νεκρός

«Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (…) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης και επιτήρησης» που πραγματοποιούσαν οι δύο στρατιώτες στην περιοχή Τελ Αμπιάντ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Απάντηση από την Τουρκία

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο στρατός απάντησε για να αμυνθεί στην επίθεση αυτή που έκανε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα και παρά τη συμφωνία για παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της.

Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης, είχαν προηγηθεί αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας. Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Συρία και που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή με αντάλλαγμα τη διακοπή της τουρκικής επίθεσης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σέβονται πλήρως τη συμφωνία, όμως οι τρομοκράτες, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την κουρδική πολιτοφυλακή προχώρησαν συνολικά σε 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο οι 12 από τις επιθέσεις προέρχονταν από το Ρας αλ-Αϊν, μια από την Ταλ Αμπιάντ και άλλη μια από την περιοχή Ταλ Ταμρ, επιθέσεις με διάφορα ελαφρά και βαρέα όπλα, ανάμεσά τους ρουκέτες.

«Πόλεμος» προπαγάνδας

Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει το τέλος της εκεχειρίας φαίνεται πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάποια γεγονότα προκειμένου να επιβάλουν  τη θέση τους.

Μετά την απόφαση για εκεχειρία 120 ωρών, οι κουρδικές συριακές δυνάμεις φαίνεται να υποστηρίζουν ότι θα αποσυρθούν από τη συνοριακή περιοχή όπως προβλέπει η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία, αφού η Άγκυρα επιτρέψει την απομάκρυνση των μαχητών και των αμάχων από την περιοχή.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

Ειδικότερα, ο Ρεντούλ Κχαλίλ, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Ρας αλ-Αϊν έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Κυριακή, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο μετά την εκκένωση της πόλης, θα υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις πίσω από τα 120 χιλιόμετρα μεταξύ των πόλεων Ρας αλ-Αϊν και Ταλ Αμπιάντ.

Αποχωρούν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από Συρία

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ».

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς…μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες», είπε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Μέση Ανατολή.

«Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο Ιράκ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αυτές αριθμούν περίπου χίλιες.

Ο ρόλος Πούτιν

Σύμφωνα με το CNN , ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κινείται στη «σκακιέρα» της Συρίας βάσει σχεδίου.

Η Ρωσία άλλωστε άρχισε αμέσως διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων και του καθεστώτος Άσαντ, οδηγώντας τα στρατεύματα της Δαμασκού σε περιοχές στις οποίες είχαν να βρεθούν για πολύ καιρό.

Επίδειξη δύναμης

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια Ρώσου στρατιωτικού στο TASS: «Όταν εμφανίζεται η ρωσική σημαία, οι συγκρούσεις σταματούν. Ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Κούρδοι θέλουν να μας επιτεθούν, έτσι οι μάχες σταματούν χάρη σε εμάς».

Παράλληλα, τον ρόλο του Πούτιν ως του «αφεντικού» στη βορειοανατολική Συρία επιθυμεί να εδραιώσει και η κυβέρνηση στη Δαμασκό, η οποία εξάλλου είναι σύμμαχος της Ρωσίας.

Αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό την Παρασκευή την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.,

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση ‘επί του πεδίου’ στη Συρία υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Καταγράφηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται στο κείμενο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας