Το 50% της αύξησης του ΑΕΠ στο χρέος-Αιωνίως αποικία χρέους

863
50% της αύξησης του ΑΕΠ

Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει ποτέ από το χρέος της το οποίο έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, το κρατικό χρέος θα δεσμεύει τον ελληνικό προυπολογισμό και το ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια για όσους το έχουν λησμονήσει…

Η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5%, το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι 7,9%.
Με ΑΕΠ για το 2020 στα 168,8 δισεκ. ευρώ και με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 περίπου 7,5% αυτό μεταφράζεται σε ΑΕΠ 181,6 δισεκ. ευρώ ή περίπου 45 δισεκ. ευρώ σε μέσους όρους αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.
Η ανάκαμψη του 2021 είναι λογιστική και όχι πραγματική και ορθώς το επισημαίνει και ο ΣΕΒ ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων.
Το 2022 θα είναι πιο ρεαλιστική χρονιά, όπου αναμένεται ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους να σταθεροποιηθεί στο 4% ή στο καλύτερο σενάριο 5%, πράγμα πολύ δύσκολο έως απίθανο, διότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται αρκετά μικρότεροι.
Όμως αυτό που έως σήμερα δεν έχει αποτιμηθεί, είναι η επιστροφή της Ελλάδος στην δημοσιονομική προσαρμογή.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας

Υποθέτουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 4% σε ετησία βάση για τα επόμενα χρόνια.
Όμως η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμεύει το 2,2% του ΑΕΠ ώστε να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, πιο απλά πρέπει το 2,2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους που προσεγγίζει τα 400 δισεκ. μαζί με τα repos.
Άρα από ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 4% το 2,2% του ΑΕΠ θα είναι πρωτογενές πλεόνασμα που θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους και το 1,8% θα είναι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ που θα κατευθύνεται για αναπτυξιακές δραστηριότητες, κοινωνικές πολιτικές και παροχές και άλλα.
Ενώ η Ελλάδα θα επιτυγχάνει αύξηση ΑΕΠ σε ετήσια βάση 4%, μόνο το 1,8% επί της ουσίας θα χρησιμοποιείται και το 2,2% θα κατευθύνεται στο χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει ρυθμό ανάπτυξης 4% μαζί με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε το 50% της ετήσιας επίδρασης στην οικονομία του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταλήγει στο χρέος και το υπόλοιπο θα αφορά την κοινωνική πολιτική και άλλες δράσεις της κυβέρνησης.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα με ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας 4% σε πραγματικούς όρους τα επόμενα χρόνια το 1,8% θα αφορά την κοινωνική πολιτική και το 2,2% τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει ποτέ από το χρέος της το οποίο έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, το χρέος θα δεσμεύει τον ελληνικό προυπολογισμό και το ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια για όσους το έχουν λησμονήσει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας