Κόσοβο: Τινάζουν στον αέρα τον «αμερικανικό» αγωγό φυσικού αερίου από Ελλάδα

1054
«αμερικανικό» αγωγό φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι έχει ήδη ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι τελικά απορρίπτει το επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ για την κατασκευή γιγάντιου αγωγού ο οποίος θα μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενημέρωσε τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Metro του Κοσσυφοπεδίου, η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι έχει ήδη ενημερώσει την αμερικανική ότι τελικά απορρίπτει το επενδυτικό σχέδιο που θα συνέδεε το Κοσσυφοπέδιο με τον αγωγό φυσικού αερίου.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το κόστος του ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι του Κοσόβου πραγματοποίησαν συναντήσεις με την αμερικανική εταιρεία MCC, αλλά οι συνομιλίες δεν φαίνεται να πήγαν καλά.

Η Metro, που αποκάλυψε το θέμα, έγραψε ότι ο Αλμπίν Κούρτι έκλεισε την πόρτα σε αυτήν την επένδυση θέτοντας απαράδεκτους όρους στους Αμερικανούς.

Το ρωσικό μονοπώλιο

Ο αγωγός θα ξεκινούσε από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας θα έφτανε στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσής του με τον TAP (Trans-Adriatic Pipeline) ή άλλες πηγές.

Από διάφορους εμπειρογνώμονες θεωρήθηκε ως έργο διαφοροποίησης της υποδομής φυσικού αερίου από το ρωσικό μονοπώλιο στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος της μελέτης σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με αίτημα που εστάλη στο Κογκρέσο το 2019, το MCC ζήτησε 6,9 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος των μελετών και του σχεδιασμού έργων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του MCC Final Kosovo Compact.

Σε επιστολή της 26ης Αυγούστου 2020 προς τον πρώην πρωθυπουργό Χότι, ο αντιπρόεδρος του MCC, Τζόναθαν Μπρουκς, ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να επιλέξει τα επιθυμητά έργα, βάσει των αμερικανικών μελετών.

Εργο στρατηγικού ενδιαφέροντος

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι ο αγωγός αερίου είναι έργο στρατηγικού ενδιαφέροντος και εδώ και ένα χρόνο η αμερικανική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής μονάδας του Σώματος Μηχανικών του Στρατού, συμμετέχει στον προγραμματισμό του έργου.

Ολη αυτή η διαδικασία απορρίπτεται τώρα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Κούρτι, γράφει η Gazeta Metro. Ο υπουργός Οικονομίας Αρτάνε Ρισβανόλι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Το έργο του αμερικανικού αγωγού φυσικού αερίου ήταν επίσης το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας είχε επίσης εκφράσει την επιθυμία της να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο σε αυτό το έργο.

Η τελική απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για την ετήσια κατανομή αυτής της επιχορήγησης στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στον ιστότοπο του MCC.

Σερβικό, αμερικανικό και ελληνικό παρασκήνιο

Το πρακτορείο ειδήσεων DTT αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι συναντήθηκε στις 13 Ιουλίου με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να επιταχύνει τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο που πιθανόν θα ερχόταν από το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Πρίστινα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, ο Κούρτι στις 9 Ιουλίου είχε επίσης συνομιλίες με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, για το ζήτημα του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Πίσω από αυτές τις παρασκηνιακές εξελίξεις βρισκόταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας που δήλωσε ότι «η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα θα συνιστούσε πολύ άσχημο νέο για τη χώρα του».

Τώρα όμως φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει. Μετά από αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Χάκι Αμπάζι, βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος Vetëvendosje, και του υπουργού Οικονομίας Αρτάνε Ρισβανόλι, οι οποίοι εξέφρασαν πολύ σκεπτικισμό για τα επενδυτικά σχέδια των ΗΠΑ, η Gazeta Metro, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου, γράφει ότι ο Κούρτι έχει ήδη ενημερώσει τις ΗΠΑ πως η κυβέρνησή του επίσημα απορρίπτει τις αμερικανικές επενδύσεις σε φυσικό αέριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας