Το χάος του ΕΦΚΑ με τους… τρεις υπολογισμούς των συντάξεων

600
Το χάος του ΕΦΚΑ με τους

Στην βάσανο του 3ου υπολογισμού των αποδοχών τους βρίσκονται 2,5 εκ. συνταξιούχοι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του… 2ου υπολογισμού.

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ενημερωθεί ούτε για την αρχική έκδοση της σύνταξης, τον συντάξιμο μισθό στον οποίο αυτή βασίστηκε, τον τρόπο υπολογισμού, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ενδιάμεσες περικοπές και, εν τέλει, το τελικό ποσό που (πρέπει να) πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αν και ο τελευταίος νόμος (4670/20) που διαφοροποιεί (αναπροσαρμόζει) τα ποσοστά σύνταξης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης (δίνοντας ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης για 40 χρόνια ασφάλισης στο 50% του μέσου μισθού από το 2002 και μετά), ψηφίστηκε πριν 13 μήνες, ακόμη δεν εφαρμόζεται. Όλες οι «δυνάμεις» του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας έχουν «πέσει» στην απόδοση της εθνικής προκαταβολής.

Να καταβληθεί δηλαδή ένα ποσό από 360 έως 384 ευρώ αναδρομικά σε όσους έχουν 3 ή και 5 χρόνια που αναμένουν να πάρουν την κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Κατά συνέπεια, μένουν πίσω όλες οι άλλες υποχρεώσεις. Και τα εν λόγω ποσά (για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), μαζί με τα αναδρομικά από τον Οκτώβριε του 2019 που βγήκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υπολογίζεται να δοθούν πριν τον Ιούνιο. Τα αναδρομικά δηλαδή θα αφορούν σε 21 μήνες…

Κομμένες οι… επικοινωνίες

Τα 2,5 εκ. των συνταξιούχων μετά τους δύο υπολογισμούς των συντάξεων και έναν εν αναμονή ανακαθορισμό των αποδοχών, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλης περικοπές από το 2010 και μετά (σ.σ. οι οποίες επηρεάζουν όλες τις συντάξεις που βγήκαν μέχρι 12/5/2016) αφενός δεν γνωρίζουν τι δικαιούνται και τι λαβώνουν και αφετέρου δεν μπορούν να αποταθούν σε κάποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ προκειμένου να ενημερωθούν ή να ζητήσουν διευκρινίσεις ή, πολύ χειρότερα, να καταθέσουν μια αίτηση θεραπείας όταν έχουν βάσιμους λόγους αμφισβήτησης του ποσού που λαμβάνουν. Δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας…

Για παράδειγμα, καθηγητής πανεπιστημίου με 42 χρόνια εργασίας, βγαίνοντας στη σύνταξη έλαβε προσωρινό ποσό 1.250 ευρώ, το ήμισυ δηλαδή των τελευταίων αποδοχών όπως προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με την έκδοση της οριστικής σύνταξης το ποσό… περιορίστηκε στα 940 ευρώ. Χωρίς να έχει λάβει καμία ενημέρωση, ένα εκκαθαριστικό σημείο για τον μέσο όρο των αμοιβών μετά το 2002 (σ.σ. που ήταν υψηλότατες, ξεπερνώντας τα 3.000 €), τον τρόπο υπολογισμού ή οι νόμιμες κρατήσεις (εισφορά ΕΟΠΥΥ 6% και φόρο).

Δηλαδή, πέραν των καθυστερήσεων στην απονομή της περιουσίας (αποταμίευση) των ασφαλισμένων (σ.σ.: ουρά 178.000 εν αναμονή συνταξιούχων), ο ΕΦΚΑ διακρίνεται από την απροθυμία να ενημερώσει, όπως έχει υποχρέωση, τους ασφαλισμένους-χρηματοδότες του. Ενώ όχι σπάνια, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων οφείλονται στην… απώλεια των φακέλων με την ασφαλιστική ιστορία (διαδρομή) του απασχολούμενου.

Άγνοια και αγωνία

Οι συνταξιούχοι, εκτός από την άγνοια για τις αποδοχές τους, τυχόν λάθη και το μέγεθος των περικοπών ή «διορθώσεων», βρίσκονται και υπό το φάσμα των συνεχών επανυπολογισμών:

-Ο πρώτος υπολογισμός έγινε μετά την κατάθεση της αίτησης και την έκδοση της σύνταξης.
Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι το 2016, επ αυτού του ποσού επιβλήθηκαν περικοπές, «κουρέματα», προσαρμογές και μειώσεις (σ.σ.: πάνω από 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής, κύρια άνω από 1.000 ευρώ, αποκοπή του ΕΚΑΣ κ.λπ.)

-Στη συνέχεια, έγινε ο ανακαθορισμός με τα νέα μειωμένα ποσοστά του νόμου 4387/16, από τον οποίο προέκυψε η περίφημη «προσωπική διαφορά». Ο εν λόγω υπολογισμός τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2019.

-Τώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα για 13 μήνες ο υπολογισμός με τα ποσοστά σύνταξης του ν.4670/20.

Και, εάν για την έκδοση της σύνταξης (πρώτος υπολογισμός) δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία και αυτός είναι ένας λόγος καθυστέρησης, για τον δεύτερο και τον τρίτο υπολογισμό αρκούν τα έτη ασφάλισης και ο συντάξιμος μισθός για να ολοκληρωθεί. Στοιχεία που υπάρχουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλους τους συνταξιούχους. Θα μπορούσαν έτσι με ένα απλό πρόγραμμα να γίνει ο νέος υπολογισμός και, φυσικά, να ενημερωθούν οι συνταξιούχου για την βάση υπολογισμού της σύνταξης, τις κρατήσεις ή περικοπές και το τελικό ποσό του δικαιούνται.

Αλλά, αντί για εξυπηρέτηση και διαφάνεια, επικρατεί χάος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας