Το φιάσκο των Πρεσπών: Στις καλένδες το “erga omnes” για όνομα

1554
πρεσπών

Σήμερα έρχεται να επιβεβαιωθεί με τον πιο αδιάψευστο τρόπο η γελοιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών που με τόσες τυμπανοκρουσίες συνομολόγησε η κυβέρνηση και την οποία, παρά τον προεκλογικό θόρυβο ως αντιπολίτευση, έσπευσε προσκυνημένος να αποδεχθεί ως κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης και όλη η “παγκοσμιοποιητική“ομάδα της Ν.Δ που τον περιβάλλει.

Το μέγα επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν, κατά τους Τσίπρα – Κοτζιά, η δήθεν επιτυχία “erga omnes“(για όλες τις χρήσεις) της κατ’ ευφημισμόν “σύνθετης”ονομασίας της γειτονικής χώρας, της “Βόρειας Μακεδονίας“.

Αυτό, όμως, το δήθεν ισχυρό σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών – στην πραγματικότητα προσχηματικό και ατελέσφορο- τινάχτηκε στον “αέρα“, μετά το veto στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Και αυτό διότι μιά από τις σημαντικότερες πλευρές της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή η κατοχύρωση της νέας ονομασίας της στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και η συμμόρφωση με αυτήν όλων των εγγάφων και υλικών που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση, εξαρτάται από την έναρξη και τα βήματα στην ενταξιακή διαδικασία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 1, παρ. 10, περ. β της Συμφωνίας: “Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρο 1(3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε“.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επειδή τα “κεφάλαια” των διαπραγματεύσεων αφορούν διαφορετικούς τομείς, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε υπουργεία ή άλλους δημόσιους οργανισμούς της γειτονικής χώρας, η νέα ονομασία ως προς την εσωτερική χρήση θα κατοχυρωνόταν σταδιακά με βάση την πορεία της σχετικής διαπραγμάτευσης.

Τώρα με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών να αναβάλλεται για ένα ασαφές μέλλον, είναι προφανές ότι αντίστοιχα αναβάλλεται  για το αόριστο μέλλον και η έναρξη της αλλαγής της ονομασίας της γειτονικής χώρας στα αντίστοιχα εσωτερικά έγγραφα.

Ως συνέπεια τούτου το “erga omnes” στο όνομα της “Βόρειας Μακεδονίας”, αποδεικνύεται διάτρητο και η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο φιάσκο.

Στην ουσία, με ευθύνη Τσίπρα και Κοτζιά, βρίσκεται μετέωρη για να μην πούμε ότι με την πρώτη δοκιμασία που υπέστη έγινε ένα φάντασμα.

Μια παροιμία λέει ότι της “νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελάει“. Αυτή η παροιμία ταιριάζει απόλυτα με τα δήθεν “αντιεθνικιστικά” έργα των Τσίπρα και Κοτζιά, τα οποία δυστυχώς αποδέχθηκε, μετά από μεγάλη “κωλοτούμπα” ως κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης και παρά το γεγονός ότι τα κατάγγελνε προς άγραν ψήφων προεκλογικά.

Αυτά, λοιπόν, τα δήθεν “αντιεθνικιστικά” πονήματα των Πρεσπών, σε μιά εφ’ όλης της ύλης, στο γράμμα και κυρίως στο πνεύμα, διάτρητης Συμφωνίας, που στην ουσία αποτέλεσαν υπόκλιση στις απαιτήσεις Γερμανίας-ΗΠΑ με “κουμπάρο” τον Σόρος, ανοίγουν τώρα το δρόμο στις θύελλες ενός νέου εθνικισμού, που βρίσκει έτοιμη την κοινωνία της γείτονος, εκβιασμένη από την ψεύτικη και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μυθολογία της Ευρώπης, να τον υποδεχθεί.

 

Γ. Αρτινός

Υ.Γ: Τραγική αυτογελοιοποίηση  του Κυρ. Μητσοτάκη αποτέλεσε η δήλωσή του, η οποία άφησε τους πάντες εμβρόντητους, με την οποία, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι ” δεν θα προσβάλει το εθνόσημο μας, έστω και αν κάποιοι άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους“, σπεύδοντας να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα υποθέταμε ότι μπορούσαμε να τα ακούσουμε αλλά το να φτάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, έλληνας πρωθυπουργός, να ταυτίζει το εθνόσημο της χώρας μας με την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι πραγματικά ανήκουστο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας