Το φιάσκο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τσάι και συμπάθεια από “συμμάχους”!

1493
πάιατ

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην ουσία υπερπρωθυπουργός και τοποτηρητής, Τζέφρυ Πάιατ με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι στις 7 Γενάρη ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ μαζί με τον Ντ. Τραμπ “θα εορτάσουν (!) τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, την ασφάλεια και τον πολιτισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός σημαντικού συμμάχου του ΝΑΤΟ”!

Ο επιτήδειος Τζ. Πάιατ προφανώς μας δουλεύει κατάμουτρα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται παράτες, τσάι και συμπάθεια από τις ΗΠΑ ούτε παχιά λόγια, φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Αυτό που χρειάζεται είναι έμπρακτη στήριξη απέναντι στον ιδιόμορφο πόλεμο που της έχει κηρύξει η Τουρκία του Ερντογάν. Και αυτή η στήριξη δεν υπάρχει. Αντίθετα, ο Ντ. Τραμπ έχει ορθώσει μία “ασπίδα προστασίας” προς το καθεστώς Ερντογάν και τις παράνομες εισβολές του είτε στη Συρία είτε στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το ίδιο πράττει και το ΝΑΤΟ το οποίο συμπεριφέρεται χειρότερα από τον Πόντιο Πιλάτο, με τον Γ.Γ Γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ, να φτάνει στο σημείο να ευχαριστεί την Τουρκία για το “καταφύγιο” που προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες και το μόνο που δεν ζητάει είναι να την λυπηθούμε για τα βάρη που επωμίζεται. Για τις απειλές σε Κύπρο και Ελλάδα, φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται: το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται και στην πράξη κλείνει το μάτι στην Άγκυρα.

Χειρότεροι, ίσως, απ’ όλους είναι οι υποκριτές των Βρυξελλών και της Ε.Ε, οι οποίοι στάζουν στα λόγια μέλι για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας πίεσαν και μας ευχαρίστησαν για το  δώρο της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια αλλά μηδέν κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας και ούτε κουβέντα εναντίον του έκνομου Τουρκο-Λιβυκού Συμφώνου.

Πέραν αυτών, όμως, είναι χαρακτηριστικό της γελοιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η στάση σιωπής των γερακιών του κατοχικού Ισραήλ απέναντι στο Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο, ενώ με την άδεια των δουλοπρεπών ελληνικών κυβερνήσεων έχουν μετατρέψει σε χώρο βάθους τον αέρα και τις θάλασσες μας για τις προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Ακόμα και η Αίγυπτος δελεαζόμενη, ίσως, από την Τουρκία με προσφορά μεγαλύτερης αναλογικά και υδρογονανθρακοφόρου ΑΟΖ, κωλυσιεργεί  στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αρκετοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι “μόνη” απέναντι στην Τουρκία.

Κάνουν λάθος γιατί λένε τη μισή αλήθεια και αναφέρονται στο αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής μόνο και μόνο για να κηρύξουν την αδυναμία της χώρας και ουσιαστικά την ηττοπάθεια. Η Ελλάδα είναι μόνη γιατί δεν έχει διαρθρώσει τις κατάλληλες συμμαχίες, επειδή διαθέτει μια άθλια, εξαρτημένη και δουλοπρεπή εξωτερική πολιτική, ίδιον των διεφθαρμένων, εθελόδουλων, παρακμιακών κυρίαρχων κύκλων.

Αυτές τις ώρες η Ελλάδα οφείλει να πράξει κάτι που δεν έκανε χρόνια και δεκαετίες πριν: να σταματήσει τον ραγιαδισμό απέναντι στα Δυτικά κέντρα και να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην Ρωσία, αντί να συμμετέχει ως το πιο δραστήριο, ίσως, μέλος στη νεοψυχροπολεμική Συμμαχία σε βάρος της.

Ένα άνοιγμα στην Ρωσία, χωρίς η Ελλάδα να γυρίσει σώνει και καλά την πλάτη στην Δύση, θα αλλάξει όλους τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην περιοχή, εντός των οποίων αν η χώρα επιδείξει αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία πολιτικής και αποφασιστικότητας θα μπορέσει να ανασάνει και να στηρίζει σε βάσεις την ασφάλειά της και τις προσπάθειές της για ειρήνη, συνεργασία στην περιοχή σε ασφαλή σύνορα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

 

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας